Se poate depista usor daca diferenta este din boxe sau din amplificator, in 2 pasi:
1. Conectezi AMBELE boxe, paralel ("+" la "+" si "-" la "-"), pe iesirea unui canal, la volum redus (maxim 1-2W). Daca careva boxa se aude mult diferit fata de celalalt, atunci problema este cu boxa care se aude mai slab.
2. Daca cele doua boxe se aud la fel de tare, atunci ele sunt OK, iar diferenta de volum provine din instalatia de amplificare.
(nu exista poze dupa acest model, sunt rare... 1980)
===
Ești sigur?
https://www.hifi-wiki.de/index.php/ITT_BR_2-70
Aici mai multe: https://archiwum.allegro.pl/......71679.html
Se poate lua semnal audio de la PC, de pe site-uri generatoare de semnal și se testează boxele pe rând pe același canal cu 3 frecvențe diferite, medii, joase, înalte și se măsoară nivelul sunetului cu un decibelmetru (merge și o aplicație pe telefon). La fel se testează și canalele stânga dreapta pe aceeași boxă, cu același semnal.
Cablurile de semnal trebuie să fie ecranate, iar cele de la boxe să aibă rezistență mică. Se pot măsura și rezistențele boxelor pentru a vedea dacă sunt la fel.
Am verificat polaritatile boxelor,erau legate bine,exact cum ma asteptam.M-am gandit totusi sa verific si cablul lor, cu firul de cupru, si am gasit un pic oxid pe el, am taiat cablul din nou, l-am re-desfacut si am procedat la fel la firele cu intrari din boxe si din amplificator.Am re-testat totul si aparent pe un test minimal de frecventa pe care inca am de gand sa il continui pe alte zile, acum da semnal aproape egal pe ambele canale, cu o diferenta de putere de 5% pe unul dintre canale sau aproximativ,si poate gasesc o metoda sa le aduc la aceeasi putere.
Trebuie sa vad si cu egalizatorul ce probleme intampin pe unele benzi de frecventa,deoarece numai corecteaza decat daca misc putin potentiometrul sau doar la maxim,prietenul meu se gandeste ca este de la faptul ca ar primii prea mult voltaj decat ar fi,facut sa suporte egalizatorul si se supra-satureaza(nu e exclus) potentiometrele sunt noi, si egalizatorul ar fi verificat cap-coada pe majoritatea benzilor de frecventa, cu osciloscopul.
Oricum boxele, au driverul de inalte schimbat, deoarece unul se aude mai astupat(putin) si unul mai tare.Planuiesc pe viitor sa fac niste filtre pentru boxe, si sa schimb difuzoarele, deja am unele in plan, si stiu litrajul incintei.
La egalizor tranzistoarele sunt alimentate la 42V, pentru că văd 2 diode zener de 22V si 20V, deci ar trebui ca tensiunea în emitor să fie la toate tranzistoarele o treime din tensiunea de alimentare, adică 14V. (Se pot modifica rezistențele din bază ca să se obțină o treime din tensiune. Dacă diferența e mare, atunci e ceva defect, tranzistorul, condensatoarele, rezistențele. Un condensator electrolitic defect, cu tensiune prea mică sau pus invers se străpunge și modifică polarizarea tranzistorului. E bine să fie pe minim 50V.)
https://ibb.co/h7FnQfS
Ce credeti ca as putea modifica in egalizator pentru a obtine un raspuns in amplitudine cat mai linear? P.S. Am observat ca atunci cand pornesc corectia din egalizator,sunetul e mai slab(cu putin) decat atunci,cand este doar amplificatorul singur, parca suprima cumva o parte din volum, chiar si pe zero input, egalizatorul.
Amplificatorul vad ca este destul de sensibil, cu semnalul de intrare la cei 40w/canal ai lui, as fi vrut sa fi avut o mai mare toleranta la semnalul de intrare din placa de baza/corectii, doar cu, cateva corectii pe egalizator si ceva semnal de intrare peste 40, 50, pe placa de sunet integrata ajunge destul de lejer la puterea maxima,deseori si in distorsiuni,cu, corectii ceva mai agresive, asa ca volumul din statie, rareori il pot tine la maxim cu volumul din placa de sunet la 50, 60 sau peste
În mod normal, cu potențiometrele pe mijloc amplificarea ar trebui să fie 1 pentru ambele tranzistoare (primele 2). Ceva pierderi pot să apară. Trebuie măsurate tensiunile pe tranzistoare, potențiometrele să aibă 100k liniar și restul de piese să fie bune și ar trebui să meargă.
(Tensiunea în emitor ar trebui să fie între un sfert și o treime din tensiunea de alimentare, deci la 42V tensiunea în emitor poate fi între 10V si 14V.)
Exemplu de calcul aproximativ al tensiunii din emitor: Rezistentele de 10k in numar de 2 bucati in serie inseamna 20k. Rezistentele de polarizare de 510k si 270k in serie fac 780k. 780k/20k = 39, deci curentul prin rez. de 20k e mai mare de 40 ori. Factorul de amplificare al tranzistorului in jur de 300 e mai mare de 40, deci curentul consumat de baza e de 300/40 ori mai mic decat curentul din rezistentele de polarizare si il neglijam. Rezistentele de polarizare dau pe rezistenta de 270k o tensiune de 42V × 270/780 = 14.5V iar tensiunea in emitor va fi 14.5 - 0.6 = 13.9V. In realitate va fi putin mai mica pentru ca nu am tinut cont de curentul bazei tranzistorului. La ultimul tranzistor, 42V× 82/(82+220)=11.4V iar in emitor voi avea 11.4 -0.6 = 10.8V. In realitate va fi ceva mai putin de 10.8.
FloFlorentina întreabă: