Sincer e overkill si daca resetezi windows-ul, ca nu cred ca va sta persoana aia sa vada ce date ai avut. Dar da, DBAM e suficient pentru o formatare sigura.
Gandeste-te ca am parole, am tot ce am lucrat de o viata sa zic asa... poze, clipuri orice date
Pe de alta parte nu vreau sa il rescriu atat de tare incat omul ala sa nu il mai foloseasca apoi deloc!
Dar ii voi da un singur PASS de rescriere
Mai mult imi fac griji pentru acel SSD, HDD-ul duce fara probleme, mai ales ca nu are bud-uri si nimic e 10/10 ca health
Scuze ca te bat la cap, dar SSD-ul este ok sa-l formatez prin aceasta rescriere DOD sa zicem? am mai lucrat cu DBAN si el il vede separat SSD-ul de HDD ca si constructie, de asta nu-s sigur daca SSD-urile merg cu DBAN rescrise, ele folosind o memorie precum cea a stickurilor usb NAND sau ceva asemanator.
Poti incerca cu partition wizard.
https://www.partitionwizard.com/partitionmagic/how-to-format-ssd.html
Ms de raspuns dar fii atent la rezultatul de laborator :)
https://www.virustotal.com/....../detection
SSD-ul, daca este chiar si o singura data suprascris, pierde intrag continutul memorat, irecuperabil.
Doar HDD-urile au remanenta magnetica, care se poate recupera (foarte anevoios) chiar si dupa suprascriere, dar toate urmele se pot distruge suprascriind intreaga suprafata a HDD-ului de mai multe ori, cu mai multe forme de semnal. In cazul HDD-urilor, o formatare low-level este mai mult ca suficient pentru a nu se putea recupera date de pe el, in conditii "civile". Daca ai secrete importante, atunci trebuie suprascrisa si redimensionata suprafata in mai multe moduri.
Recuva este un program de recuperare pentru amatori, care sterg pozele (sau alte fisiere) din greseala si vor sa incerce sa le recupereze.
Nimic de ascuns la nivel in care sa necesite recuperare aceste date cu microscop de acela special militar
Dar consider ca e de bun simt si toti ar trebui cand vand sau doneaza un device sa ii faca un WIPE de genul.
Recomanda-mi un alt soft de profesionisti, eu doar recuva am folosit pana acum pe pc-ul lui taicamiu ca el mai sterge din greseala ceva, eu nu am nevoie.
Pentru a sterge simplu fisierele si a nu se putea recupera continutul cu "Recuva" sau alte asemenea programe simple, este suficient sa dai formatare normala la fiecare partitie (nu formatare rapida! ), dupa care stergerea partitiilor si repartitionarea HDD /SSD.
Mai sunt si alte programe de recuperare, mai mult sau mai putin accesibile gratuit. Exmple de programe simple de recuperare sunt "DataRecovery" sau "Ontrack EasyRecovery" etc.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Imi este greu sa decid cine primeste funda!
Pentru HDD ajunge DBAN.
Pentru SSD, daca tot esti atat de prudent:
"As zheins said don't use DBAN. It relies on the fact that writes of a sector goes to the same physical location. In order to prolong the life of an SSD, the vendor spreads the writes over free blocks. This means the the erase pattern on a section does not happen to a single physical location.
Note, depending on how secure you need to be, even the vendor's utility may not be sufficient. (A number of the erase utilities simply erase the internal index. This means that if you disassemble the drive, you can read the individual cells). For this reason, we gone to physical destruction of SSDs that may have had sensitive information written on them."
sau asta
"If you do not want the drive to ever be re-used, take the circuit board out of the casing and use a blow torch on it and burn the chips.
If you want to re-use the drive, get a copy of Truecrypt 7.1a. Fully encrypt the drive and then fill it with random data. Then format the drive. Data is toast. Drive is ready for re-use."
Nu mai simplu iti pastrezi HDD/SSD-ul si gata? Ii lasi un pic din pret si te-ai scapat de problema + ca e cea mai sigura metoda.
Daca vrei rescriere fortata poti s-o faci de mana. Reformatezi, umplii capacitatea cu prostii si gata, tot ce-a fost inainte s-a pierdut. In momentul in care s-a scris ceva peste ce a fost, acel ceva ce a fost e pierdut pentru totdeauna.