Asa se intampla "in meserie", cand faci improvizatii.
Acum n-ai decat sa te uiti atent: ce a scos fum si din ce cauza?
Iti recomand sa nu pornesti nimic pana ce n-ai gasit raspunsul corect!
Nu am improvizat nimic.
Am scris ce a scos fum dar nu știu din ce cauză
Sunt multe posibilitati, e putin cam greu de spus din descrierea facuta de tine.
- Poate sa fie de la curentul static, este recomandat sa folosesti manusi (NU, nu este doar un mit)
- Poate sa fie din cauza voltajului instabil.
- Poate sa fie din cauza cooler-ului care nu l-ai montat corect.
Daca spui ca doar un transistor a scos fum, este cel mai probabil legat de partea de voltaj. Cel mai bine sacrifica 100-150 de lei si mergi cu el la un service, o sa-ti spuna cei de la service care-i problma. Daca ai un aparat de masura si ai habar sa-l folosesti atunci poti si asa sa-ti dai seama unde este problema de voltaj fara sa intrii in bios. (se poate si din bios dar e putin riscant sa-l aprinzi in situatia de fata)
Din descrierea ta nu inteleg tot scenariul cu mufele si metoda de conectare a coolerului. Racirea pe apa este doar un moft, poti pune orice cooler atata timp cat folosesti o pasta termo buna cum este MX-4 si ai un airflow bun in carcasa, atat intake cat si outtake, asta si daca-ti faci overclock. Sfatul meu este sa nu te complici cu racirea pe apa daca nu intelegi cum functioneaza, uneori este benefic si sa citesti manualul placii de baza ca sa-i vezi structura si sa-ti dai seama unde sa conectezi mufele si unde nu.
Mai este o posibilitate,să fi pus un pic mai multă pastă termoconductoare,prin metoda întinderii pe cpu,și a ieșit afară un pic,la partea de sus a procesorului.
Sursa EVGA are protecții, am înțeles de ce se oprea însă sursa Thermaltake probabil nu, și, din ce am văzut, are amperaj mai mare.O s-o duc la verificări (e noua) să vedem dacă respectă parametrii indicați de producător.Sursa Thermaltake mi-a ars tranzistorul.
Nu cred că din cauza faptui că am pus mufele invers la watercooler, toate dau 12v, indiferent că-i CPU_fan sau sys_fan, după informațiile plăcii de bază. Singura diferenta e de senzor/fan control.Manualul coolerului nu conține conexiunea pompei/fan-ului, pe net unii spun că pot băga pompa in cpu_fan, alții nu. Logic, da, plăcile noi au mufă 4 pini pump.Coolerul meu are pe pompă mufa cu 3 pini, ventilatorul are mufa cu 4 pini, coolerul a venit și cu o alimentare pentru sata, cel mai probabil pentru pompă.
Carcasa e full tower, e bine aerisita, n-am avut temperaturi mari.Nu-s fan oc, de aceea am ales acest 4790k, are 4 GHz, 4, 4 turbo.
Vineri seara a mers perfect, totul excelent, nicio problemă. Sambata dimineață a început ciclul pornire-oprire.De aceea am crezut că ar fi sursa și am cumpărat una nouă (cea Thermaltake), știam că pentru configurația sistemului îmi trebuie 365-400 w.
După părerea mea, am 3 posibile cauze:
-pasta a ajuns să facă scurt la voi, partea de sus.
-coolerul să tragă mai mult curent
-placa de baza era pe moarte.
Nu-s sigur de niciuna, asta bănuiesc eu.
Mulțumesc mult. Orice info care să lămurească, va stau la dispoziție.
Ce pasta ai folosit?
Doar Arctic Silver 5 conduce electricitatea, si pastele ce contin metal lichid.
Restul nu creează nici o problema daca ajung pe langa procesor.
Si nici o montare gresita a coolerului nu arde nimic, cu exceptia faptului in care a fost dezactivat din BIOS pragul de siguranta (70 grade la sistemele vechi, 80-90 la cele actuale)
Electricitatea statica este o varianta,
sau o sursa cu ghinion, ce nu livreaza voltaje stabile, cum a zis si colegul.
E perfect normal daca blocul coolerului are doar 3 pini.
Al 4-a e PWM-ul.
Se poate monta fara probleme in CPU_FAN, chiar daca acesta are 4pini.
Fa ce a zis Trixt3r neaparat. Du placa la un service, cere sa faca o constatare si sa o repare daca e doar vorba de condensatori arsi.
Daca e altceva, iti vor spune ei ca nu merita.
PS: nu inteleg pe deplin la ce te referi prin: adaptor alimentare SATA.
O sa ma uit exact pe pagina coolerului si revin daca imi dau seama de ceva ce te-ar putea ajuta sa le legi corect.
Am inteles ideea cu "placa de baza nu are mufa pentru cooler", dar nu mai spun nimic pana nu verific.
PS: incearca sa renunti la obiceiul de a te arunca la HyperX.
Nu e vorba ca nu sunt bune, ci de faptul ca sunt extrem de pretentioase, si adesea cauzeaza probleme.
Pasta am luat-o de la un magazin de calculatoare din apropiere.Nu știu ce firma e, dar a răcit bine, n-am depășit in load 60 grade pe core.
N-am intrat în bios,după ce am pus pe placă tot(cpu,RAM,video,cooler,conectat cabluri) a bootat, mi-a arătat "getting devices ready" (alt cpu, altă mobo), știu că e setare default.
Sursa nu are probleme, a fost verificată pe alt sistem, la magazin.
Am comandat alta placa de baza, tot z97x Gaming 3.Ideea e să îmi dau seama ce s-a întâmplat, eventual unde am greșit.E prima dată când mă lovesc de o astfel de situație.
Adaptor alimentare sata - e un fir cu doua mufe mama la capete.Intr-un capăt bagi mufa de la pompă, cea 3 pin, celălalt capăt în alimentare sata de la sursă. Unele pompe au direct alimentare din sata de la sursă.
Nici manualul de pe site-ul producătorului nu oferă instrucțiuni, in cazul modelului Frostflow 120, unde se conectează mufele.
Mufele pentru cooler- de veți verifica z390 arous pro,veți vedea, pe schema plăcii, in partea dreapta sus, doua mufe unde scrie sys_fan/pump, z97x Gaming 3 are decât cpu_fan, cpu_opt și sys_fan 1/2/3
Hyper x- le-am luat acum vreo doi ani, n-am avut nicio problema cu ele, au mers excelent pe o mobo z-87k +i5 4670k, înainte să schimb mobo+cpu am rulat o verificare via win, nicio eroare.
Mulțumesc pentru răspunsuri