| EA5100 a întrebat:

Salutare TPU,

Vreau sa fac overclocking la procesor si vreau sa imi explicati pas cu pas. In BIOS stiu sa umblu bine, pot sa spun chiar foarte bine, adica stiu toate ce fac, dar nu vreau sa ard procesorul si vreau sa imi spuneti la ce sa umblu si cat de tare sa dau frecventele.
Am urmatoarele specificatii la PC :

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5400 2.7GHz
Placa de baza : Gigabyte G31M-ES2L

Nu cred ca va trebuie si celelalte informatii! (Daca trebuie spuneti )

Răspuns Câştigător
| miTzuliK93 a răspuns (pentru KodrutZ):

4.16 GHz? De-a dreptul wow! Am acelasi procesor si o placa de baza Asus P5QPL-AM. Oare pot aplica si eu OC-ul? Voi beneficia de aceeasi imbunatatire?

| KodrutZ a răspuns (pentru miTzuliK93):

Depinde de racire, de sursa, de placa de baza... de mai multe chestii. Sfatul meu e sa o iei pas cu pas si sa vezi cit poti atinge fara sa umbli la voltaj.
P.S. Nu il baga in seama pe Jipa, iar a luat-o pe ulei. "Foarte multa caldura" asta e mit si depinde de procesor, de voltaj, de VRM-ul placii de baza...

| Jipa95 a răspuns (pentru miTzuliK93):

Ma voi nu intelegeti ca fara o racire adecvata un procesor cu OC se supraincalzeste? Luati-va coolere aftermarket overclokerilor!

| Jipa95 a răspuns (pentru KodrutZ):

Da ce bre nu am dreptate? straight face

| KodrutZ a răspuns (pentru Jipa95):

Poate ne zici si cind ai overclockat prima oara un procesor. Eu in 1998. Am avut configuratii care au mers overclockate cite 4-5 ani, 24/24 fara probleme, chiar si cu racire stock. In cel mai rau caz ii intra protectia si ii scade automat frecventa, atita tot. Placa de baza si procul oricum rezista bine mersi in conditii de overclock. Un HD 4770 m-a tinut aproape 5 ani overclockat la maximul permis de Catalyst si asta intr-o carcasa cu racire deficitara pentru placa video.

Coolerul aftermarket nu e neaparat un moft, dar nici o necesitate imediata. Omul inca nu si-a verificat limitele configuratiei in starea in care e acuma.

| FABULOSUL6000 a răspuns (pentru Jipa95):

Lasa-l ma ca la el e racire pe freon sau te miri ce ln2 foloseste si nu stim noi!
@EA5100
Incearca mai intai cu voltajul stoc si vezi cat urca.Pe un exemplar bun de e2140 am facut 1ghz fara urma de voltaj suplimentar. Daca nu vrei sa cresti voltajul sursa nu e o problema dar daca-l cresti ai grija la racire cum zice si cologul jipa95. Daca dai voltaj da cate putin nu te arunca ca-l faci breloc.

| Jipa95 a răspuns (pentru KodrutZ):

Mai, nici nu mi-a trebuit vreodata un oc, sunt destul de multumit de configuratia mea, am un i7 4930K pe o placa de baza Asus x79 deluxe pe desktop, cand le vor mai trece vremea si vor ramane in urma, am sa le fac si oc happy

| KodrutZ a răspuns (pentru Jipa95):

Cind o sa le treaca vremea oricum nu o sa mai merite oc-ul si deja vei avea placa de baza si sursa un pic mai imbatrinite... K iei pentru overclock din prima sau arunci cu banii. Nah, in fine, eu acuma Intel imi iau pentru eficienta nu mai fac OC de nici o culoare. Nu te-a mincat macar oleaca curiozitatea sa vezi cit poate?
@miTzuliK93: In cazul asta arunca panarama, ia o sursa buna de 400-450 W si apuca-te de treaba. Eventual si un cooler ieftin, sigur gasesti la maxim 70 RON ceva SH bun.

15 răspunsuri:
| EA5100 explică:

Mai am o intrebare. O sa consume mai mult curent decat duce sursa (in cazul meu 600w)?

| FatUglyVirgin a răspuns (pentru EA5100):

Depinde ce sursa e. daca e deluxe nu faci nici un overclock.

| miTzuliK93 a răspuns (pentru FatUglyVirgin):

A mea e Deluxe, deci fac pas la acest OC. Totusi, pot intreba de ce?

| KodrutZ a răspuns (pentru miTzuliK93):

Lol, poti sa faci, stai calm. Doar ca Deluxe e o flasneta. Macar il ai conectat la un UPS sau e bagat direct la retea? Citi ani are sursa?
Legat de consum, stai catinel. In functie de ce componente ai prin el, consumul real nu poate trece de vreo 200-250W. Toata unitatea. In functie de cit OC reusesti, o sa iti pape vreo 5-15-25 W in plus, atita tot.

| miTzuliK93 a răspuns (pentru KodrutZ):

Sursa e oarecum veche. Sa zicem cam 4 ani.

| FatUglyVirgin a răspuns (pentru miTzuliK93):

Pentru ca are electronica de 2 lei si cel mai probabil o sa-ti prajeasca sitemullaughing

| Jipa95 a răspuns:

Nu prea se merita sa faci OC pe procesorul acela. Si fara un cooler aftermarket, nu cred ca il vei tine stabil la o anumita frecventa fara a ti se restarta calculatorul, gandeste-te ca procesorul atunci cand il urci mai sus de frecventa pe care a fost setat din fabrica produce foarte multa caldura.