| Adolf8 a întrebat:

Salutare tuturor! Aș dori informați în legătură cu pc-urile. Aș dori să investesc o sumă de 3000 de lei într-un calculator sau laptop. Aș dori să știu care este mai bine pentru această investiție. Am auzit că laptop-urile după 2 ani de zile se strică. Un calculator ține mai mult din acest punct de vedere. Vă rog să mă ajutați și să îmi spuneți părerile voastre, laptop sau calculator?

11 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca nu vrei sa-l porti dupa tine, atunci raspunsul e clar: CALCULATOR.
Motivele sunt multe:
1. Un calculator este de cca. 3 ori mai ieftin decat un laptop (atat la cumparare, cat si la intretinere /reparatii.
2. Monitorul unui calculator este mai mare decat a unui laptop si poate fi foşosit ce marime doresti (inclusiv televizorul)
3. Laptop-ul are tastatura si touch-pad-ul mic si sensibil, astfel e mult mai comod sa folosesti o tastatura si un mouse de calculator, conectat extern, dar acestia iti ocupa port-urile laptop-ului (deseori nu-ti mai ramane nici un port USB liber, pentru a conecta un stick USB, o imprimanta etc.).
4. La pretul unui laptop nou de performanta slaba poti cumpara un calculator mult mai performant.
5. Daca-ti trebuie doar de uz general, atunci poti cumpara un calculator second hand DE FIRMA (Dell, HP, etc.) performant la pret de doar cca. 200 euro (1000 lei). Cu banii ramasi cumperi cadouri pentru intreaga familie, iar calculatorul poate fi functional chiar mai mult decat unul nou, ieftin (am calculator care functioneaza de peste 10 ani (!), ireprosabil).

| GabiDumitrescu a răspuns:

Calculator 100%. E o discutie mai lunga, dar nu intru in detalii. Daca nu ai nevoie de portabilitate, desktop si NU UITA - daca tot zici de "tinut mai mult" ca un UPS e VITAL, nu optional.

| Frank51 a răspuns:

Din seria laptopul provoacă cancer prin radiații electromagnetice, dacă ne luam după logica asta, ai dreptate, ține 2 ani.

| NLS a răspuns:

Ai deja un monitor?
Datorita pretului astronomic al placilor video, nu se prea aplica regula: faci un PC mult mai puternic in bugetul unui laptop.
Dar cu aceleasi caracteristici, si putere, da, avand in vedere ca trebuie sa cumperi si un monitor.

Daca ai nevoie de portabilitate, este o prostie sa nu alegi laptop, insa mai strange vreo 300-500 RON daca se poate, intr-un laptop nu poti schimba decat memoria RAM si memoria de stocare (SSD sau/si HDD), iar in cazul modelelor mai ieftine, nici RAM-ul nu se poate schimba decat partial (o placa este cositorita de placa de baza, si in caz ca introduci in slotul celalalt o placa cu capacitate mai mare decat placa lipita, pierzi Dual Channel, adica 25-30% din performanta RAM-ului. )

Avantaje PC:
Poti upgrada usor orice piesa, in caz de defect sau daca doresti ceva mai puternic.
Piesele se pot raci(sau sunt racite) mult mai bine, nu stau inghesuite in 15mm de carcasa.
Monitor mai mare, deci spatiu mai mare de lucru.

Pc ul pe care inca il folosesc l-am facut in decembrie 2011, am investit destul de mult in el la acea data, dar il folosesc inca si azi, inclusiv la randare.
Am schimbat doar placa video in 2015.

Am si laptop din 2012, dar nu e nici pe departe atat de puternic in ziua de aziz precum a fost atunci, nu mai pot face mare lucru cu el.

Depinde la ce vrei sa il folosesti.
Daca ai nevoie de anumite programe pretentioase, PC e un must.

Daca vrei doar navigare, chat, si ocazional cate un film, merge foarte bine si laptop cu performante medii, si vreo 4-5 ani, sau chiar 6-7 (depinde ce procesor alegi) nu vei avea treaba cu el.

| Dismally a răspuns:

Cu siguranta sunt mai rezistente si mai usor de reparat, de facut upgrade desktop-urile. Laptop-urile au probleme cu caldura, se incalzesc si se strica - placa de baza cel mai frecvent iar problema cea mai mare este ca in multe cazuri nici nu poate fi reparat, trebuie sa cumperi altul nou pentru ca nu vei gasi piese.

| Lukasssz a răspuns:

Normal ca in pc

| mastadont a răspuns:

Dacă nu ai nevoie să fie portabil atunci clar un PC. La banii ăia poți să-ți iei un computer mult mai puternic decât un laptop de aceeași valoare.

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dacă vrei ceva pentru jocuri, atunci alege calculator indubitabil.

| Sky7 a răspuns:

Eu prefer PCul pentru ca am tastatura mai mare si ecran mai mare care sta in fata. La laptop mi se pare mai greu de scris, stai un pic cocosat si cu ecranul lipit in ochi. La PC ai o pozitie a coloanei mai sanatoasa. Laptopul e util daca trebuie sa cari cu tine des datele si programele din calculator.

| zlucian a răspuns:

Eu am luat calculator cu 3000 lei înainte să se scumpească componentele. Cu i5 10400f gtx 1660 super si 16 ram. Consider ca daca luam un laptop nu aș mai fi avut așa performanțe la banii aceștia. Daca nu călătorești prea des, părerea mea e că un calculator merită mai mult.