| Danniel63 a întrebat:

Salutare tuturor!
Problema mea este urmatoarea: am câteva poze și filmări vechi de la botezul surorii mele(singurele filmări și poze) care acum aproximativ 10 ani au căzut "pradă" unui virus care le-a pus extensia ". INFOWAIT", iar intr-un document pe care l-am deschis cu notepad îmi spuneau cum pot sa reintru în posesia documentelor trimițandu-le lor 300 de dolari urmând ca ei sa îmi genereze o cheie de acces. vrăjeală.
La vremea aceea aveam un calculator pe care astăzi nu-l mai am, însă acele documente compromise le-am salvat în Google drive, credeți ca as putea sa rezolv cumva și sa recuperez acele documente? Dacă ma poate ajuta cineva care se pricepe foarte bine la aceste lucruri?! Chiar și constracost.
Va mulțumesc!

6 răspunsuri:
| mastadont a răspuns:

Slabe șanse. Acel virus ți-a criptat documentele folosind un anumit cod pe care îl au cei care te-au infectat. Fără acel cod și fără programul în care au fost criptate documentele este aproape imposibil să le decriptezi.
Mare grijă unde le ții să nu se răspândească, ținerea documentelor virusate în drive este o idee extrem de proastă.

| Cipi1212 a răspuns:

Cum au ajuns pozeze tale virusate?

Bula
| Bula a răspuns:

Nu poti.
La codare, s-au ascuns documentele originale si s-au facut niste fisiere fantoma cu nume asemanator.
Tu ai copiat doar "fantomele" pe Google drive, dar fisierele originale (poze, filmari) au ramas ascunse pe calculator.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Era bine daca mai aveai calculatorul vechi.
https://malwaretips.com/blogs/remove-infowait/

| NLS a răspuns:

Virusii care cripteaza documentele (aproape orice format poate fi criptat) se numesc ransomware.

Nu poti decripta nimic atata vreme cat nu detii cheia de criptare, pe care o au doar atacatorii.
NU mai exista o alta versiune buna (originala), ascunsa in calculator, cum spune Bula.
In calculatorul tau nu mai e nimic.
Daca cumva au copiat fisiere, sunt in calculatoarele lor, nu in al tau, dar de obicei, nu se copiaza nimic.
Ei iti ofera cheia de decriptare daca le dai ce vor.
Atat de simplu.
Dar fiindca au trecut atatia ani, probabil nici nu se mai ocupa de asta, sau sunt la zabrele.

| doctorandus a răspuns:

Companiile de antivirusi publica decriptoare de ransomware. Dar asta la câțiva ani buni de la evenimente.