Avantajul unei licenţe OEM este în primul rând preţul mic, motiv pentru care cei mai mulţi utilizatori sunt tentaţi să achiziţioneze o astfel de licenţă. Trebuie avut însă în vedere că licenţa OEM presupune anumite limitări la nivel de modificări hardware. Adică dacă schimbi o piesă s-ar mai mult ca sigur ca nu va mai functiona Windowsul.
Licenţa Retail este de fapt licenţa completă, care nu îţi impune nicio restricţie, dar în acelaşi timp costă dublu sau chiar mai mult faţă de licenţa OEM.
Mai sunt si licentele VUP.
Licenţele VUP (Version Upgrade License) sunt ideale pentru utilizatorii care au deţin o licenţă validă a unui sistem de operare mai vechi şi vor să treacă la o versiune nouă fără să suporte costuri mari.
Nu poti instala aceeasi licenta pe mai multe calculatoare concomitent.
Pentru asta ai nevoie de licenta VL (Volume Licensing), si in general se ofera pentru firme (nu se gaseste de cumparat in magazine, adica in retail... trebuie sa faci un contract direct cu MS sau un distribuitor autorizat)
In Germania licentele retail de Windows 10 mai exista doar teoretic. (in Romania observ ca inca se gasesc)
In magazine gasesti fie DSP/SB, fie OEM.
Care e diferenta intre ele?
La ora actuala - NICIUNA.
Pentru ca Microsoft tocmai a modificat regulile din trecut, (cand o licenta OEM se vindea doar impreuna cu un sistem nou, si era cam imposibil de reactivat pe alta placa de baza) si oricare dintre acestea 2 se poate activa pe alt calculator, daca iti creezi un cont Microsoft si atasezi licenta de el.
Deci poti lua licente OEM la fel de bine, cele retail sunt cam dublu la pret, si oricum NU le poti activa pe mai multe calculatoare concomitent.
Cu sau fara cont Microsoft, mai ales daca ai firma si folosesti toate softurile cu licenta, tot aia e.