| speedgoblin a întrebat:

Salutari! as dori si eu sa-mi fac un sistem pentru muzica pe bucati.Pana acum am fost sfatuit sa imi cumpat o statie de amplificare pentru 4 boxe.Eu m-am interesat putin iar in cazul unor astfel de statii, in cazul in care boxele nu sunt cam de aceeasi putere, cele slabe se pot arde foarte usor.Eu unul m-am orientat spre un receiver 5.1/7.1 deoarece au anumite fuctii de protectie. Cine imi da o explicatie ok are funda.Multumesc!

Răspuns Câştigător
| Timberged a răspuns:

Exista 2 tipuri de puteri. PMPO si watti reali. Electronistii lucreaza cu watti reali. Puterea consumata = Tensiunea X Intensitatea curentului (cit de mult trece prin firul bobinei difuzorului) care trece prin conductor. Deci, daca iti iei difuzoare prea mari pentru o statie e posibil fie sa arzi statia, fie sa nu se auda suficient de tare sau la capacitatea difuzoarelor. Apoi, niste difuzoare nu se folosesc la capacitate maxima, ca ai sanse sa le strici, in timp cel putin. Pe forumul electronistilor o sa gasesti oameni care se ocupa cu asa ceva si care iti pot da detalii mai multe, eventual prea multe. Statiile in general, mai ales cele de putere sint dstul de scumpe, mai ales daca au fidelitate foarte buna. Depinde ce cipuri folosesc, sau daca sint cu lampi sau nu. Cele mai bune sint cu lampi, dar alea deja sint pentru concerte sau pentru oameni cu ureche foarte fina.

Nu stiu ce functii de protectie au receiverele 5.1 sau 7.1. Or avea. ideea ar fi ca sint multi parametri ai difuzorului in discutie si ca e preferabil sa iei si boxele si statia ca produs unitar. Adica un sistem 5.1 sau 7.1 complet.

Difuzoarele au multi parametri (impedanta = rezistenta interna), grosimea/marimea sectiunii firului - functie de acesti parametri se stabileste tensiunea de lucru si curentul pe care statia trebuie sa le dea, spectrul de frecvente in care lucreaza etc).

Practic, daca ai niste difuzoare se poate cauta sau construi o statie pentru ele (ambele sint o durere de cap pentru ca rar ai sanse sa nimersti ceva si potrivit si la un pret convenabil)) iar electronistii stiu ca e complicat si cer destul ca sa-ti faca ceva ca lumea). Daca ai o statie, se pot cauta difuzoare pentru ea, dar atentie! - COSTA DESTUL. Unul singur te poate costa citeva sute de lei.

Practic o sa te coste o statie facuta pe bucati mult mai mult decit una de-a gata si daca nu faci totul ca la carte, o sa se auda mai prost decit una de-a gata.

Apoi la difuzoarele alea mai trebuie si carcase, preferabil de lemn, facute de cineva care stie ce face, care tot va cere bani destui.

Pasionatii de muzica nu prea se uita la bani cind isi construiesc sisteme audio de mare fidelitate, iar rostul unui sistem facut din bucati este sa depaseasca fidelitatea celor gata facute.

O varianta sa zicem acceptabila, este sa te orientezi ca putere consumata la ceva care se potriveste difuzor/statie, eventual ceva mai vechi care se aruncala gunoi...De exemplu un pickup vechi cu boxe, sau chiar un radio din anii 50. Radioul poate fi mono sau stereo, dar difuzoarele s-ar putea sa fie de foarte buna calitate. Radiourile in cauza sint piese de muzeu, au intrari audio si sint PE LAMPI...ele datind dinainte sa se fi lansat tranzistorii si integratele pe piata.

Poti cauta casetofoane de firma mai vechi, cu intrari audio, sau statii de pe la vreo trupa desfiintata. Sint scule cae la vremea lor au costat o caruta de bani si dupa ani, nepriceputii le mai arunca la gunoi, pentru ca nu le inteleg valoarea.

0 răspunsuri: