1080 Ti încă este o placa video foarte puternica, deci are nevoie de un procesor pe măsură. Îți stă procesorul la 100%, iar placa video la 90% pentru că apare fenomenul de bottleneck, adică procesorul e prea slab pentru placa ta video. Diferența mare nu o sa fie daca faci upgrade, poate doar in unele jocuri cpu based o sa câștigi stabilitate deoarece când procesorul e 100%, de obicei, mai apar lag spikeuri, dar daca zici că nu ai probleme in jocurile pe care le joci și ai o răcire ok (procesorul sa nu depășească 70-75° in full load, nu ai avea de ce să faci upgrade).
1080 Ti e într-adevăr o placa puternica, dar cu siguranță nu pentru God of War.
Acum nu ai nici un bottleneck, sistemul e echilibrat, abia dacă schimbi procesorul sau placa video o sa ai bottleneck.
10% între ele nu reprezinta deloc bottleneck, daca o sa adaugi un 12700, placa video va fi gratuita de acesta, si procesorul va trebui sa aștepte după ea.
In principiu nu se strica nimic, dar durata de viata a unui procesor care lucrează mereu la 90% nu mai e atât de mare ca a unuia care lucrează la 70%.
Ce as încerca eu, ar fi sa îmbunătățesc răcirea, si sa aplic (corect, în cantitatea optima), o pasta termica bde calitate.
O sa câștigi astfel chiar și 5-10 grade.
Nu știu cum stai cu bugetul, dar un cooler AIO 360mm de top ar fi solutia: de exemplu EKWB AIO 360. DAR VERIFICA DACĂ LIVREAZĂ PRINDERE PENTRU SOCKET 1700 LA EL. Daca nu, sunt și altele bune.
Ca pasta, Arctic MX-4, Noctua NT-H1 sau H2, sau Thermal Grizzly (Aeronaut, Kryonaut).
https://www.ekwb.com/shop/ek-aio-360-d-rgb
La frecvente stock si Turbo-ul de rigoare, imi tine 5900x in maxim 69-70 grade, iar in idle, 40°
Deasemenea, nu ai specificat dacă ai "bibilit" sau nu sistemul de operare.
Făcând ce "trebuie" prin Regiștrii, Servicii si Settings, mai poți elibera 4-5% din încărcarea procesorului.
Daca vrei un procesor de gaming te orientezi de la minim i5, optim i7, best case scenario i9.
Important e sa ai răcire ok. Daca îți stă în 100% dar temperaturile sunt acceptabile atunci... spor la joaca.
Multumesc de raspuns psyclepath
E absolut normal, singura chestie ar fi temperatura, daca trece de 70 de grade e o problema, daca nu totul e bine
Si nu, nu merita upgrade din moment ce i3 cu gtx 1080 ti se potrivesc si nu au bottleneck împreună, ar merge un upgrade la 16 gb ram.
Salut Razzvan5444006644, am deja 32gb ram.
Ținel maxim 80 de grade nu contează cat % e folosit contează ca iti duce bine
Multumesc pentru raspus StefanIohan