Placa de baza nu te limiteaza in nici un fel in a pune o placa video sau alta.
Eventual daca are un slot mai vechi (PCI-e 2.0) iar tu sa presupunem ca ai o placa ce are PCI-e 3.0, nu vei putea stoarce la maxim puterea de care e capabila placa ta video.
(va functiona ca si cum ar fi o placa mai veche cu conexiune PCI-e 2.0).
Mai degraba cu procesorul trebuie sa fie "compatibila",
fiindca daca placa video e prea slaba pentru respectivul procesor, vei avea bottleneck la placa video.
Daca e prea puternica pentru acel procesor, vei avea bottleneck la procesor.
Notiunea de OC arata doar ca respectiva placa video are o frecventa mai mare decat modelul de referinta creat de nVidia.
Acea frecventa mai mare se traduce prin 2-3 chestii:
+++e mai performanta
+++consuma mai mult curent.
+++si eventual necesita conectori mai multi, sau cu mai multi pini decat modelul de referinta al nVidia
Deci sursa are un cuvant de spus aici, nu placa de baza.
Sursa ta trebuie sa aiba atatia conectori de alimentare si cu numar potrivit de pini (6 sau 6+2), cati are nevoie placa video,
si trebuie sa aiba puterea si amperajul necesar pe linia de +12V, cat sa suporte consumul intregului sistem
(daca ai fi pus o placa GTX 680 cu frecventa standard, ar fi fost de ajuns o sursa cu vreo 30-40W in minus, atata tot.)
Cu sursa nu am problemea, are conectori si este compatibila, procesorul este un i5-650 3.2ghz si cred ca al o sa ma coboare putin
Stai breh calm, nu e bai. Placa de baza e compatibila la nivel de slot - are pciex, placa video e si ea pciex, sanatate! Cel mai rau lucru pe care il poti pati acum e sa nu iti incapa placa video in carcasa sau sa nu ti-o duca sursa. Vezi raspunsul detaliat al lui NLS, cu care in principiu sunt de acord, mai putin legat de pciex 2 vs 3, unde diferenta e insesizabila.
Teoretic Asus OC bla bla direct nu stiu ce e doar de reclama asa si de "carcasa" pe care o are placa video. Interfata trebuie sa fie aceeasi, deci nu ai avea probleme.
Slotul PCI-E al plăcilor de bază este compatibil cu orice placă video PCI-E (indiferent de versiune 1.0, 2.0 sau 3.0). Toate plăcile video din generația aceasta sunt pe PCI-E, inclusiv GTX 680. Poți pune orice placă video pe acea placă de bază, dar fii atent la ce procesor alegi, deoarece există o posibilitate de-a nu folosi la capacitate maximă placa video (poate apărea un bottleneck cu procesorul - CPU).
Un alt amănunt, când alegi o placă video, verifică ce fel de bios are placa de bază (dacă este Uefi sau legacy), spun asta pentru că biosurile legacy nu sunt compatibile cu plăcile de la AMD, este vorba de seria Sapphire RX (Black screen la pornire).
La nVidia nu este cazul, au plăci cu firmware hibrid(Uefi+Legacy backward) care funcționează pe orice placă de bază.
Poți pune GTX 680 fără probleme și te rog să instalezi ultimul driver al plăcii video de aici, prin GeForce Experience : https://www.nvidia.com/......xperience/
Sincer, va sunt recunoscator, mi ati luat o piatra de pe inima, imi era frica doar de detaliile alea cu OC si direct UI, dar va multumesc enorm
Nu au treabă, versiunile O.C utilizează frecvențe chiar mai mari decât cele stock ale plăcii video, este un boost de performanță în gaming și au un sistem de răcire mai eficient.