Da, se poate, dar e un proces extrem de lung si de complicat.
Inainte de anii '70, filmele au fost filmate pe pelicula de 35mm,
in alb-negru sau sepia.
Pentru recolorarea acestora, e aproximativ imposibil sa folosesti vreun soft modern, tehnica presupune restaurarea/prelucrarea fotogramelor cadru cu cadru.
Cadre ce de multe ori trebuie intai restaurate, adica eliminate petele, zgarieturile, rupturile.
Pentru o secunda ai 23 de fotograme, iti dai seama cate sunt pentru o ora de film.
Se realizeaza doar de catre studiouri sau echipe foarte mari, o singura persoana nu ar reusi sa restaureze intr-o viata intreaga un film.
De multe ori au nevoie de documentare serioasa.
Martori si orice persoane implicate in productia filmului original, si care pot da detalii cat mai exacte despre culorile costumelor sau ale recuzitei.
Clipurile si filmele filmate dupa a doua jumatate a anilor '70, cand tehnica digitala a inceput sa se dezvolte, se pot coloriza prin diferite metode manuale sau semiautomate, cu ajutorul softurilor dedicate (editor video profesional).
Treaba asta se face ceva mai usor si nu implica munca a sute de oameni, ci a unei echipe mici.
Practic, te joci cu saturatia, contrastul, gain-ul, si asociezi diferite tonuri de culoare pentru diferite obiecte sau zone din imagine.
Nu e mai ușoară transpunerea pe format digital, și apoi prelucrarea pe calculator?
Pe Nat Geo a fost nu demult un documentar despre al II-lea razboi mondial, cu imagini in culori, care clar s-a văzut că erau prelucrate, in unele ipostaze aratau la început cum era filmul in original, alb-negru, și apoi trecea la culori.
Imi pare bine ca intelegi fix nimic din ce am spus eu.
Tocmai de calitatea sursei e vorba.
Era imposibil sa colorizezi un film tras pe primele pelicule cu software, si ramane in continuare imposibil.
Mai ales ca inainte de 1985 ("Harry") sau 1988 (AVID) nu exista nici un fel de software, doar statii mecanice, ce erau de mare ajutor pentru editare in acele vremuri, dar nu ajutau in procesul de colorizare in vreun fel.
In cazul filmelor foarte vechi totul s-a lucrat manual, cadru cu cadru, chiar si daca vorbim de prelucrarea cadrelor frame by frame, in programe digitale dupa aparitia acestora. Exista insa mai multe filme unde a fost nevoie de recreerea fotogramelor fara calculator.
Din 2 (sau poate mai multe) motive:
software rudimentar la inceputuri, fotograme partial distruse, cu zgarieturi, etc
Filmul de care spui a fost creat dupa 2006,
si foloseste partial imagini trase direct color (da, in 1944 existau si camere ce trageau color, ce-i drept, rare si scumpe).
Nu toate, restul s-au colorat manual sau direct intr-un video editor de top (cel mai probabil solutia AVID) de catre o armata de oameni.
"When feasible, some military photographers used large 4″x5″ Kodachrome sheet film to record remarkable color images. Since Kodachrome was offered in 16-millimeter movie format as well, some motion-picture color footage was shot in gun cameras, offering a rare look at World War II aerial combat in color."
Compania care a produs filmul e detinuta de ITV plc, compania umbrela ce detine 13 dintre cele mai importante posturi de TV din UK.
Si au creat tot filme cu impact la public (unele cu iz de documentar, exemplu CIA Declassified), mari generatoare de cascaval, deci era culmea sa nu investeasca bani seriosi in ceva ce le putea aduce si mai multi bani...
Deci da, "astia s-au chinuit"... Tu nu te-ai chinui ca sa produci un vagon de bani?
Cat despre gratuitatea de pe YouTube, ma fac ca nu vad ce ai debitat acolo.
Da, exista pe YouTube, de 4-6 ani, si nu a fost urcat de producatori sau de distribuitor.
Nu era mai simplu să răspunzi cu da sau nu?!
Da, se poate.
Procedura este partial manuala.
In cazul unei poze:
Se marcheaza cate o zona de acelasi culoare, iar nuantele de luminozitate se preiau de pe poza alb negru (nuantele de gri).
Urmeaza alta zona, cu alta culoare, s. a. m. d.
In cazul filmelor:
Se procedeaza asemanator ca si cu pozele, iar zonele de culoare se marcheaza atat la inceputul unei secvente de filmare, cat si la sfarsitul ei. Soft-ul editor va completa si colorarea cadrelor intermediare.
Da, dar cred că e un proces destul de greoi și cred că durează mult. Nu știu exact cum se face colorizarea la filme, dar bănuiesc că e oarecum asemănător cu procesul de la imagini. Oricum, răspunsul este da... știu că am mai vazut filme vechi care au fost colorate.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: