Sursa trebuie sa se potriveasca cu placa de baza (conectorul de curent) - asta e partea usoara
Placa de baza cu procesorul si memoriile - trebuie sa ai acelasi socket de procesor. De exemplu daca vrei sa-ti iei un i7 pe socket 775 trebuie sa-ti iei o placa de baza cu socket 775 si o memorie care sa se potriveasca in placa de baza respectiva. Te uiti in specificatiile placii de baza, alegi memoriile de acelasi tip (ddr3, ddr4, etc)
Apoi treci la placile aditionale. Cele mai comune sunt placa video si placa de sunet. Trebuie sa te asiguri ca ai pe placa de baza numarul de sloturi necesare pentru totalitatea placilor aditionale pe care vrei sa le instalezi.
O mentiune asupra sloturilor, unele placi se monteaza cu fata in jos, altele cu fata in sus. In acest caz 2 sloturi apropiate vor fi imposibil de folosit pentru ca vor fi blocate de una din placi
Ideal iti alegi asa: ce procesor vrei sa ai, apoi te uiti la placile de baza suportate. Iti selectezi placa de baza care suporta memoriile pe care vrei sa ti le iei (rareori ai aceasta optiune, dar merita luata in considerare), si numarul de placi aditionale.
Ai nevoie NEAPARAT de placa video sub o forma sau alta. Fie ca este pe placa de baza (caz in care trebuie suportata de procesor), fie ca-ti cumperi o placa separata si ai nevoie de slot corespunzator.
Mai ai nevoie de 1 hard disk (eventual si un ssd pe care sa-ti instalezi sistemul de operare separat daca vrei sa ai viteza maxima)
In final iti cauti o sursa care sa iti furnizeze puterea necesara in full load pentru toate componentele (placa de baza, procesor, memorie, hdd, ssd, placa video, etc). Adica cati watti consuma totul cand e totul turat la maxim.
Componentele se potrivesc intre ele fara sa bagi triunghiul in gaura patrata. Mult succes!
Succes.