| Danykmz a întrebat:

Am o întrebare.
Mi-am luat un pc nou și am nevoie de un cablu de internet de vreo...15-20 metri că sa-l bag in pod și după sa-l bag in casă că să-l bag in pc.
Si dacă sun pe oamenii de la rețeaua la care sunt...ei vin cu cablu internet de la ei sau eu trebuie sa am cablu deja cumpărat că sa-l monteze?

5 răspunsuri:
| MarianWLF a răspuns:

Nu cumpara nimic, aduc ei, dar nu iti bagi prin fibra?

| Danykmz explică (pentru MarianWLF):

Adică?

| NLS a răspuns (pentru Danykmz):

Stie colegul ceva, dar nu suficient.
Nu ai nici o treaba cu fibra optica.
Fibra optica, daca providerul de internet are astfel de servicii (si probabil ca are, majoritatea operatorilor ofera de ani buni fibra optica) NU intra pana in PC, ci intra in locuinta intr-o cutiuta numita FTTH parca (ultima litera poate sa difere)

https://en.wikipedia.org/wiki/Fiber_to_the_x

Si din acea cutie, pleaca cablu Ethernet spre Modem/router.

Din ce ai indicat tu, inteleg ca ai nevoie de un cablu Ethernet intre Modem/router si calculator, pe care doresti sa in tragi prin pod, ca sa nu il ai in camera.

Poti cere tehnicienilor operatorului sa ti-l traga ei,
sau mai bine il poti cumpara si trage tu.

DAR numai daca gasesti/cumperi cablu gata mufat de 20m.
Daca nu e mufat nu te complica tu.

PS: daca alegi sa cumperi pe cont propriu, vezi sa fie clasa CAT7 sau CAT6a, ca sa te tina mai mult timp (aceste insemna sunt inscrie direct pe cablu).

Uite de asa ceva ai nevoie (linkul e din Germania, dar gasesti si in RO, la magazinele de specialitate: PCGarage)

https://www.pcgarage.ro/......ungime-20/

Incearca sa masori sau sa aproximezi cat mai bine, poate nu ajung 20m si il iei degeaba.
Exista si de 25m.
Odata ce ai cablul, nu e nevoie sa chemi pe nimeni.
Un capat il introduci in Modem, celalalt in PC.

Daca nu ai modemul instalat, atunci trebuie sa ii chemi pe ei.

| MarianWLF a răspuns (pentru Danykmz):

Adica in loc sa bagi prin cablu, nu mai bine iti bagi net prin wifi, cu fibra optica?

| gabicoo a răspuns:

Vin ei cu cablul.