Daca vrei sa muti un sistem de operare, trebuie in principiu sa muti partitia si sa ai grija de bootloader - lucruri care se fac cu programe speciale. O varianta simpla, dar nu cu mari sanse de succes, ar fi sa folosesti un Linux live cd/usb si sa copiezi partitia pe alt disk sau intr-un fisier: dd if=/dev/sda1 of=/media/TEST/myfile.dat bs=16M
Uite de ce in practica o sa ai probleme cu ceea ce vrei sa faci:
Un Windows normal nu se poate muta de pe un calculator pe altul, iti trebuie unul facut special pentru asta (exemplu: Hiren's boot CD avea XP care rula din RAMDrive - am auzit ca se poate si cu 7, dar nu am gasit nicaieri). Windows 8 si Windows 10 pot fi instalate pe un mediu extern, dar problema ramane: nu poti schimba calculatorul.
DOS e cel mai simplu, iti poti face o imagine de discheta (Rawrite NT) sau poti pune fisierele direct pe un stick. E mai greu sa-l bootezi totusi, cred ca ai nevoie de bootloader sau trebuie bootat din GRUB sau GRUB4DOS.
Majoritatea sistemelor de operare Linux suporta boot de pe USB (daca GRUB si initrd sunt pregatite pentru asta), asa ca aici n-o sa ai probleme. Poti sa incerci WUBI (Ubuntu on Windows, care se instaleaza intr-un fisier de cel putin 6Gb si poate fi mutat... dar o sa fie din nou greu sa-l bootezi in alta parte, o sa fie nevoie sa-ti pui si GRUB pe acel USB).
Problema este cu partea de boot.
In dos, se poate face simplu un disc bootabil, cu comanda SYS. Atunci se scrie boot record-ul, care arata la PRIMUL sector din partitie /disk, unde incepe primul fisier sistem (io.sys). Restul se pot copia oriunde, fara importanta. Din concept, bootarea asa se porneste. In cazul SO-urilor actual-folosite, metoda este identica.
Problema apare atunci daca intervine un boot loader suplimentar, care "salta" mai departe iceputul fisierului boot.
Din pacate, chiar daca reglez optiunea extinsa din BIOS, discurile atasate pe port USB nu le vede sistemul, dar booteaza de pe un stick bootabil.
Un program (DOS) de copiere (de disc/partitie, cum este Acronis) care sa vada stick-ul sau hdd-ul prin usb ar fi ideal, in schimb acesta nu e functional la mine.
O sa intram in polemici, dar eu cred ca e treaba BIOSului sa vada dispozitivele USB si sa initieze bootloaderul de pe ele. Mai departe e treaba bootloaderului sa gaseasca fisierele initiale ale sistemului de operare si sa le incarce in RAM sau in orice zona accesibila. Si mai departe, este treaba kernelului sa detecteze partitia cu sistemul de operare si sa continue de acolo incarcarea driverelor si a celorlalte componente.
Revenind la problema initiala, daca BIOSul tau nu suporta USB Hard Disks, trebuie sa initiezi tu cautarea de pe un mediu suportat.
Exemplu:
Instalezi GRUB cu suport pentru NTFS si USB, pe un stick - asa o sa booteze sigur si te duce in meniul GRUB. Mai departe, GRUB va vedea toate partitiile existente si poti face "chainload" din el catre un disk USB care contine un sistem de operare.
Daca momentan esti inca la pasul de copiere, poti sa faci un stick cu Ubuntu si sa clonezi partitiile de acolo. Asa ai avantajul ca stickul de Ubuntu o sa aiba si GRUB cu suport pentru USB (desi poate ma insel, si foloseste syslinux nu GRUB). Tot din Ubuntu poti sa pornesti GParted si sa verifici daca stick-ul si hard diskul extern au setate corect partita activa.
Mersi!
Mi-ai dat o idee. Este de rasul curcilor, dar se pare ca functioneaza (cel putin pe win xp).
De pe un CD activ cu win98 si driver pentru stick-uri usb am dat comanda sys pe stick (BIOS-ul in regim FDD USB). Am formatat stick-ul pe FAT32, asa cum este si partitia XP.
Pasul urmator, am scos de la naftalina vechiul Norton Disk Editor. Am luat fisierul ntldr de la XP si l-am copiat fizic in locul io.sys, iar in boot sector am transcris numele fisierului de pornire si. Restul intregii partitii XP am copiat 1:1 sub XP pe stick. Si iata: a bootat si s-a incarcat functional!
Adevarat, nu chiar asta-mi doresc, dar e un pas. win7-10 au inca o partitie de pornire, iar linux-ul incerc sa-l incarc si sa-l configurez de pe iso de la un live CD.
Mi necesita timp si rabdare, dar vad mai multe solutii posibile
Am vrut sa scriu si despre asta, dar era oarecum mai simplu in felul urmator: formatezi stickul pe windows 7 si dupa aceea ii marchezi partitia ca activa (diskpart, gedit, etc.). Daca copiezi folderul boot si fisierul bootmgr de pe un dvd cu windows 7 sau de pe hard pe stick, acesta va deveni bootabil. Mai departe poti sa editezi optiunile de boot din bootmgr cu BCDEdit - atentie la parametri, sa nu suprascrii pe cele de pe PC - si sa adaugi ntldr (de la XP) si GRUB. Avand toate acestea, poti sa bootezi ce vrei tu mai departe.
Linux e simplu (cel putin varianta live de pe ISO): https://help.ubuntu.com/community/Grub2/ISOBoot#Menuentry_Example
In Windows 7 si 10 partitia de boot e abureala, daca ii copiezi continutul in partitia de windows, si setezi corect bootloaderul, nu mai ai nevoie de altceva.
Sunt surprins ca ti-a mers XP, din cate stiu eu avea nevoie de ceva driver special ca sa gaseasca kernelul partitiile de pe USB... ai scos hardul sa vezi sigur ca a luat-o de pe stick?
Vad ca esti pe val, oricum. Da-i inainte cat merge, poate le rezolvi si pe celelalte
Evident, incercarile le fac cu hard-ul scos. Singurul fisier "batut in cuie (ca pozitie fizica", adica cu incepere din primul sector) este ntldr. Restul am copiat de pe hard disk "la gramada", unde a apucat.
Voi incerca si w7/w10 asa cum ai spus.
Mersi pentru idei!
Faci o imagine și o copiezi pe un disc nou. Eu am scos discul dintr-un laptop și l-am pus într-o carcasă de HDD extern (USB). L-am legat la alt laptop și am uitat că ăla era pus să buteze ca primă opțiune de pe USB. A plecat de parcă era cel dinainte.
Ai incercat softurile care cloneaza partitiile si cu care se poate muta Windows-ul pe alt hard?
Nu stiu daca functioneaza pe stick sau pe card de memorie, dar pe hard extern ce impedimente ar fi? Zic si eu. Pana nu incerci, nu ai cum sa afli!
O mica documentare nu ar strica.
DriveImage XML
MiniTool Partition Wizard Home Edition
https://superuser.com/......hard-drive