Daca "ingheti" partea software atunci peformanta va fi egala in orice moment de timp. Din pacate, software-ul actualizat devine tot mai complex pe masura ce trece timpul astfel incat acelasi hardware trebuie sa ruleze software din ce in ce mai complex de unde rezulta degradarea de performanta.
Acest fenomen poarta si un nume: uzura morala. Chiar daca uzura fizica nu exista (adica hardware-ul este ok), uzura morala face ca dispozitivul sa devina din ce in ce mai putin utilizabil.
Nu e neapărat degradarea componentelor ( care există ), ci faptul că programele nu sunt concepute și actualitate pentru standardele dispozitivelor vechi, ci pentru a face experiența plăcută pe telefoanele noi adăugând și modificand multe funcții.
La telefoane cred ca memoria e cauza, dar placa video nu are memorie cum are telefonul, la fel nici procesorul, deci ar trebui sa isi mentina viteza. La procesor pasta termica se usuca si nu mai raceste asa de bine procesorul si de aceea ii creste temperatura.
Înțeleg... la PC-uri e simplu, se duce naiba HDD-ul şi windows-ul la fel.
La telefoane... vezi că merge mai încet dacă are memoria ocupată peste 89%.
Mă gândesc că o componentă vinovată ar putea fi memoria flash care stiu sigur că se duce naiba după câteva zeci de mii de scrieri sau câteva mii de scrieri, asta în funcție de tipul de memorie.