Procesorul trebuie sa aiba acelasi socket (soclul de conectare, are un anumit numar de pini sau de orificii) cu placa de baza.
De exemplu, un procesor actual de la AMD, are socket AM4, dar in trecut au existat si altele, AM3, AM2+, etc
La Intel, un socket actual e LGA 1200, si unul putin mai vechi (de cativa ani buni pe piata) e 1151.
Daca cumperi ceva SH, o sa vezi un socket de genul: 1150, 1155, 1156, sau poate chiar anticul 775.
Memoria RAM, daca nu vorbim despre anul 1990, ci despre cele de dupa 2000 incoace, are mai multe generatii: DDR1 (an aparitie 2000), DDR2 (2003), DDR3 (2007), si DDR4 (2014) (DDR5 e in lucru, dar mai dureaza ceva pana apare pe piata in produsele destinate utilizatorilor de rand).
Te uiti pe pagina placii de baza (sau pagina laptopului) si vezi ce tip de memorie RAM are nevoie, si ce cantitate maxima suporta.
Placile video sunt compatibile fizic cu orice placa de baza, numai ca si aceste conectoare prin care se conecteaza cu placa de baza sunt de mai multe generatii, si ar fi indicat (nu neaparat obligatoriu, DAR indicat daca vrei sa functioneze la capacitate maxima) sa fie aceeasi generatie de conector: PCIex 1.0, PCIex 2.0, PCIex 3.0, PCIex 4.0.
Problema placilor video e mai degraba compatibilitatea "psihica" cu procesorul.
Cand pui impreuna un procesor prea slab si o placa video prea puternica pentru el, (gen un i3 amarat si o 2080), procesorul va lucra la 100%, iar placa video nu va avea ce sa faca, va sta nefolosita undeva la 45% din capacitatea ei.
Acest lucru are denumirea de bottleneck.
Exact la fel daca placa video e prea slaba si procesorul prea puternic (un i9 din 2020, si o GTX 650 cu 2GB memorie VRAM).
Iar coolerul il alegi dupa socket (se specifica ce socket suporta in descrierea lor, majoritatea suporta atat diferite socketuri AMd, cat si socketuri Intel) si DUPA cantitatea de aer pe care o misca (CFM sau m3/h).
Si trebuie sa verifici sa incapa in carcasa, atat coolerul, cat si placa video (te uiti in descrierea carcasei ce lungime de placa video accepta maxim, si care e inaltimea maxima a coolerului care poate fi montat in ea).
Apoi verifici pe pagina oficiala a placii video si a coolerului sa aiba mai putin de dimensiunile acelea (sau cel mult la fel, nici un mm in plus).
Scrie in specificatiile acelei placi de baza tot ce suporta si cat, nu trebuie sa iti bati tu capu
Placa de bază și procesor (inclusiv coolerul) trebuie să aibă același socket.
De regulă procesorul vine la pachet cu acest cooler.
Memoria RAM trebuie să aibă același DDR ca al plăcii de bază. Producătorul plăcii de bază este obligat să spună și frecvența RAM. Toate plăcuțele RAM trebuie să fie identice la frecvență dar și la CL. Cel puțin pentru începători.
Pai vezi capacitatea ram a fiecaruia, ar trebui sa scrie intr-o parte.
AndreiFB întreabă: