Domenii diferite.
https://en.wikipedia.org/wiki/Domain_name
Aceste domenii se cumpara si costa bani.
Acum, fiecare in functie de publicul pentru care vrea sa deschida site-ul.
.com - international
.ro - logic, Romania
Iar la restul nu stiu sa-ti zic sigur, dar singura mea banuiala ar fi ca sunt mai ieftine/usor de obtinut.
Daca le cauti pe toate, fiecare are o istorie anume.
Exista firme care creaza site-uri. De exemplu eu daca vreau sa imi fac un site apelez la o firma si vorbesc cu designer-ul si programatorul si bla bla, sau mai simplu fac o idee generala a site-ului meu si ei se descurca.
Un site este "construit" practic din niste fisiere text (. html,.css.js, etc ). Acolo este scris codul site-ului. Daca dai click dreapta pe pagina si Inspect Element o sa vezi niste cod. Ala se afla undeva intr-un fisier HTML pe un server. Un server este un calculator facut special pentru asta, sa hosteze ( adica sa tina pe el fisiere si sa ruleze 24/24, asta fiind avantajului unui host ). Tu practic daca ai fost ai garantie de la acea firma ca site-ul tau nu va pica din probleme de genu ca s-a luat curentu, etc. In plus nu trebuie sa stai tu cu PC-ul pornit 24/24.
Poti sa ai un site si pe PC-ul tau, fara sa apelezi la o firma de hosting. Dar din cate stiu eu ai niste domenii limitate. De exemplu nu poti sa ai un site.ro pe care il hostezi pe propriul PC. Sunt anumite site-uri ce ofera servicii de genul : Tu introduci ip-ul si ei iti dau la schimb o adresa gen site-ul-meu.domeniu, dar de obicei sunt lungi si arata urat. Nu iti da feeling-ul ala de "professional".
"Un nume de domeniu reprezinta o insiruire unica de caractere, aribuita unei adrese IP a unui server permanent conectat la Internet."
Exact asta e definitia pentru un nume de domeniu. Cum spuneam eu mai sus. Imbraca ip-ul intr-o denumire usor de retinuta pentru oameni. E mai usor de retinut TPU.RO decat http://60.132.195.94 sau ceva, stii? Am dat un exemplu aleator de IP.
De asemenea, numele astea de domeniu sunt unice, DAR unei adrese ii pot fi atribuite mai multe domenii. De exemplu pentru un IP sa zicem 60.132.195.94 putem avea 2 domenii: blabla.com si blabla.ro sau ana.com si maria.ro, site-uri care te duc in acelasi loc =>60.132.195.94.
Indexarea pe Google se face dupa niste algoritmi proprii, desigur.
Citez de pe site-ul lor:
Google doesn't require you to take any special steps to appear in search results, but you can help us find new or changed pages faster by letting us know when you make changes.
Search Console – Submit a Sitemap of your website to Google.
Structured data – Label your structured content to help users find pages relevant to their search.
Google Discover – Pages from your site can appear in Google's Discover stream, a scrollable list of topics shown on Android mobile devices.
Cu alte cuvinte, tu nu trebuie sa faci nimic, site-urile existente se indexeaza automat, adica apar singure acolo la cautare. Desigur, procesul asta se poate grabii prin anumite procese, dar repet, se intampla si de la sine.
Adinak întreabă:
anonim_4396 întreabă: