Va functiona fara probleme, dar daca procesorul suporta doar 2400 mhz. toate memoriile ce le vei pune peste 2400. va lucra doar la frecventa suportata de procesor.
daca vei pune 4x8gb vei mai putea adauga inca 4 placute. daca pui 8x4. nu mai poti
Sună logic. Dar ce reprezintă atunci specificația Max # of Memory Channels: 4 (de pe site-ul Intel / alt site)?
Adica poate lucra maxim pana in 4 canale. dar trebuie sa fie toate cele 4 acceasi memorie si acceasi frecventa
cum este dual chanel. adica se va dubla viteza de gandire
Dacă poate lucra în maxim 4 canale, atunci nu înseamnă că poate folosi maxim 4 plăcuțe de RAM? Cel puțin asta înțeleg eu momentan... Ce se întâmplă cu celelalte 4 plăcuțe? A trebui să fie folosite și acelea.
Nu neaparat. la placa mea de baza, are 4 sloturi, din care folosesc 2 placute de 4gb. ele lucreaza in dual chanel.
celelalte sunt libere. pentru ca nu este nevoie de mai multi rami
Totuși, încă nu-mi e clar un lucru: ai o placă de bază cu 8 sloturi de RAM, dar ea este Quad Channel. La fel și procesorul, este tot Quad Channel. Teoretic, sistemul funcționează la capacitate maximă dacă instalezi 4 plăcuțe de memorie. Dar ce se întâmplă atunci când umpli toate cele 8 sloturi disponibile pe placa de bază? Sistemul tot în Quad Channel ar trebui să funcționeze, dar cumva folosește acele 4 plăcuțe adăugate în plus. Întrebarea mea este: cum va folosi sistemul toate cele 8 plăcuțe dacă el este doar Quad Channel și cum va fi afectată performanța acestuia?
Ar trebui sa ai pe placa ta de baza. 4 sloturi de o culoare. (albastra) in care poti adauga doar pe acea culoare 4 placute RAM a cate 4gb fiecare s-au 8 dar sa fie de acceasi frecventa si preferabil de la acelasi prosucator.
si inca 4 sloturi (de culoare negru presupun) in care poti adauga alte 4 s-au doua placute. poate sa fie tot acceasi frecventa ca cele dupa culoarea albastra. dar poate sa fie de la alt producator. poate sa fie si de 1gb fiecare. in functie de buget.
placa va functiona cele 4 in 4 canale si celelalte 4 pe inca 4 canale. dar ele se vor aduna toate la un loc si va functiona toate cele 8 sloturi.
Procesorul functioneaza la multiplul frecventei de baza a BUS-urilor (200 sau 400 MHz).
Memoriile, in regim dual-sau quad channel functioneaza tot la multiplul frecventei BUS-ului.
Frecventa de baza este stabilita de producator, cu eventuale posibilitati de usoara schimbare pentru OC. Multiplicarea se testeaza separat pentru procesor, respectiv pentru memorii si restul sistemului, iar pe regim automat frecventa de lucru se va fixa la cel mai inalt nivel permis de sistem, la care inca functioneaza corect.
In cazul tau, doar frecventa memoriilor poate reduce viteza de lucru la cel mai mic, acceptat de sistem.
In regim dual- sau quad channel, sistemul poate functiona DOAR daca memoriile sunt capabile de acest regim, respectiv daca sunt perfect identice cate doua sau cate patru.
Mi-ai oferit niște informații utile, mersi!
Totuși, încă nu îmi este clar un lucru. Deci ai o placă de bază cu 8 sloturi de RAM, dar ea este Quad Channel. La fel și procesorul, este tot Quad Channel. Teoretic, sistemul funcționează la capacitate maximă dacă instalezi 4 plăcuțe de memorie. Dar ce se întâmplă atunci când umpli toate cele 8 sloturi disponibile pe placa de bază? Sistemul tot în Quad Channel ar trebui să funcționeze, dar cumva folosește acele 4 plăcuțe adăugate în plus. Întrebarea mea este: cum va folosi sistemul toate cele 8 plăcuțe dacă el este doar Quad Channel și cum va fi afectată performanța acestuia?
Al doilea set de memorii se va adauga la primul.
Pentru a functiona in regim de quad channel, fiecare set de 4 memorii trebuie sa fie compatibile si identice.
Cele doua seturi insa pot fi de productie /frecventa diferita de primul, iar frecventa se va stabili la ceea mai mare, comuna celor doua seturi, cu care functionarea e corecta.
Si in quad channel, regulile si criteriile de functionare sunt asemanatoare cu dual channel.
Am înțeles, mersi!