Nu vezi decat pe factura. Consumul nu se poate determina dintr-un soft sau alte tampenii de astea. Cel mult aproximare. Daca vrei sa determini, cumperi o priza speciala care contorizeaza consumul.
E vorba de consumul monitorului plus consumul unitatii de calculator.
Monitorul consuma in jur de 20W, in functie de model, marime, luminozitate,... (in general cu cat dai luminozitatea mai mare, cu atat creste si consumul monitorului)
Calculatorul (unitatea) consuma in jur de 50 - 100 W in functie de ce ai in el - procesor, hard discuri, unitati optice, placi video si in functie de activitatea desfasurata: - daca se ruleaza programe cu un consum mic de resurse, consumul e mai mic
- daca procesorul si placa grafica ruleaza la capacitate maxima - jocuri, arhivare, codare video... consumul e mai mare.
Exista prize cu contor care arata puterea consumata in timp real si e suficient sa conectezi fie pe rand, fie simultan prin intermediul unui prelungitor atat monitorul cat si calculatorul pentru a vedea cat e consumul.
Alta metoda: opresti tot ce consuma curent: becuri, frigider,... timp de cateva ore (1-2 ore) in care folosesti calculatorul. Mergi la contor, citesti indexul, apoi citesti din nou indexul contorului faci diferenta si calculezi puterea medie consumata de calculator.(pe contor se masoara energia in kWh si puterea va fi in kW P=E/t E = energia t=timpul exprimat in ore)
Alta metoda - nerecomandata - buna doar pentru cei care stiu sa lucreze cu energia electrica - se insereaza intr-un prelungitor un ampermetru de curent alternativ pus pe o scala ce masoara intensitati de ordinul sutelor de ma (la o putere de 100 W intensitatea va fi de peste 0, 5 A), se conecteaza monitorul, calculatorul - separat sau simultan, dupa preferinta si se masoara intensitatea curentului urmand a se calcula puterea cu formula P=U*I)
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: