La laptop-uri nu ai posibilitate de OC, fiindca producatorul isi optimizeaza produsul la raportul viteza/stabilitate cel mai bun.
Totusi, poti face o modificare, care va creste considerabil viteza de lucru.
Tot ce ai de facut este sa modifici memoria RAM, compus din 2 memorii IDENTICE.
Se vor folosi 2 memorii identice de 2Gb, rezultand 4Gb memorie totala.
Astfel, laptop-ul va functiona in regim Dual Channel, la viteza de acces aproape dubla (fata de ceea actuala), precum si memoria va fi mai incapatoare pentru Win 7.
Tot ce ai de facut: sa mergi la un service si sa ceri schimbarea si completarea memoriei. Vei plati doar pretul unei memorii de 1Gb (maxim 50 lei) + manopera.
Ar ajuta mult.
Regimul Dual Channel dubleaza viteza de lucrul procesorului cu memoria RAM.
Evident, conteaza mult si programele care ruleaza. Unele programe sunt mancatoare de procesor, altele de memorie RAM si/sau video, disc etc.
Important e sa nu folosesti mai multe programe in acelasi timp, care sa supra-incarce (si sa franeze) sistemul.
Da, dar win-ul ramane baza pana la urma, si nu folosesc numai programe "de baza", eu imi instalez jocuri care nu prea cred ca sunt compatibile cu Linux (mai mult incerc, ca pe coaja asta de laptop nu merge mai nimic, il pun in pom cu discordul =) ), dar totusi e o idee de viitor, poate o sa incerc un dual boot, sa vad daca merita sa trec pe Linux fara sa pierd ce am pe win
Este un procesor slab la un laptop mediocru, nu ai ce OC sa-i faci
OC se face de obicei la procesoarele de la PC!
Procesorul e slab si vechi,
nu stiu exact ce te lasa BIOS-ul sa faci,
dar ai putea maxim sa il aduci la 1. 7GHz, sau 1.75, in conditii de siguranta.
Iar asta nu te va ajuta cu nimic, decat va creste temperatura.
Tot ce incerci peste valoarea asta e posibil sa il prajeasca, fie instant, fie in timp.
Temperatura obtinuta in jocuri nu e relevanta, trebuie sa faci un test de minim 30-60 minute in Prime95.
Daca temperatura ajunge la 65 grade in conditii standard, nu poate fi vorba despre OC deloc.
DE vina pentru asta e atat procesorul, care nu e proiectat pentru OC (nu are multiplicatorul deblocat) cat si racirea laptopului (cele pe care se poate face OC au radiatoare mai mari, mai groase, fante de racire mai multe, mai mari... si ventilatoare mai puternice).
Doar din modificarea frecventei de baza (base clock, sau BCLK) nu poti obtine foarte mult.
In plus, o sa obtii erori, pentru ca odata cu frecventa de baza creste si frecventa RAM-ului si a interfetei PCIex.
Pentru a obtine stabilitate, trebuie sa scazi frecventa acestora din urma.
Daca placa de baza nu are optiuni suficiente (adica daca nu are un chipset mai rasarit), nu prea poti face asta.
Ms frumos de raspuns, cand am zis maxim 64 de grade, m-am referit la temperatura maxima la care ajunge el, tinandu-l destul de mult timp in 100% (ca la cat de puternic e, sa-l duc in 100% nu imi e prea greu) si cat despre jocuri...nu pot juca aproape nimic peste 20 fps, in multe jocuri pe care le pot juca nici la 15 fps nu fisez, decat la cs 1.6, tfc si unreal tournament . Si da, am facut si un test de stres, nu mai stiu cu ce program, undeva la 20-25 min.
Si bios-ul nu ma lasa sa fac nimic pe parte de oc, am doar d-alea de boot si chestii, nimic de oc
Si acele erori in ce constau, bsod-uri? Ca deja le am, sunt enervante si am observat ca apar cand il fortez, sau cand descarc fisiere mai mari (cred ca e ram-ul problema ca atunci cand am scos o placuta ram nu a mai aparut)
Verifica RAM-ul cu MemTest.
De regula o placuta defecta nu mai e vazuta deloc de sistem.
Avand 2 memorii cu caracteristici identice (aceeasi capacitate, aceeasi frecventa, aceeasi latenta) aduce un spor de 30% (nu tocmai dublu).
Bagand Linux Mint varianta MATE sau XFCE,
versiunea 18.3 sau 19.3, laptopul va prinde aripi.
Insa nu vor functiona decat putine jocuri.
Daca ei n-au ajuns undeva, nu ajungi nici tu
https://forums.anandtech.com/threads/can-i-oc-my-t2050-1-6ghz.1943998/
OC la laptop...
de ce nu pui tu o intrebare mUUUUlt mai buna si mai interesanta, decat intrebarea ta, de gen, cand vin zombii
astept de mult apocalipsa zombiiiiiii si SUNT dezamagit
iar intrebarea ta e LA FEL DE IMPOSIBILA!
th3on3 întreabă: