Poate ca internetul a fost candva sigur, si cand spun candva ma refer la acei ani in care nu orice persoana avea acces la el. Internetul nu este sigur deloc, ai enumerat chiar si tu o parte din motive, si in ziua de azi la orice mica (,) cautare trebuie sa fii atent pe ce site-uri intri, deoarece este foarte probabil sa te trezesti cu virusi in PC/laptop/telefon etc in cazul in care nu ai un antivirus bun. Exista si lucruri la care trebuie sa ai grija (sa nu instalezi aplicatii din surse necunoscute - cu toate ca nici cele din play store nu sunt 100% sigure, sa nu intri pe site-uri obscure, sa nu dai datele de contact pe toate site-urile, sa nu iti expui pozele peste tot si mai ales sa ai grija cu cine comunici, deoarece la prima vedere toti se dau asa buni si in realitate cine stie cine sunt ei ).
Gasisem chiar si eu un site unde puteai face deepfake-uri dovada ca poti gasi orice cu o cautare pe google. Parca inainte nu era chiar asa, despre hackeri nu auzeai prea multe insa acum cu mai multe cunostinte in domeniu poti fi unul dintre ei.
Prea multi oameni au acces la internet si ma refer si la cei care vor sa faca mult rau altora (multi dintre ei fara un motiv anume).
Cookie-urile sunt niste prostii pur si simplu (eu evit sa le accept insa cred ca nici nu se pune problema de acceptat....cred ca isi iau singuri ce trebuie). Nu este normal ca unele site-uri sa colecteze anumite informatii, deoarece nu stii pentru ce ar putea ffi folosite.
Mai exista o problema, cyberbullyingul si in legatura cu asta nu prea ai ce rezolva in caz ca esti hărțuit de cineva, pentru ca mai mult ca sigur vei fi luat in râs de ceilalti, de politie.
Deci cel mai simplu este sa ne protejam pe noi, sa avem grija pe unde umblam, sa nu ne expunem toata viata pe internet si nu in ultimul rand, sa avem grija cui dam date despre noi si cu cine comunicam pe retelele de socializare.
Internetul nu a fost niciodata sigur si nici nu va fi.
Doar ca exista drepturi.
Problema cu deepfake-ul o sa fie una destul de grava, in condițiile in care majoritatea oamenilor deja nu pot să facă diferența între o știre reală și una falsă, între un site real și o copie phishing.
Internetul a fost sigur decât la început, in primii câțiva ani de existență când a fost exclusiv folosit de universități, oameni de știință și câțiva studenți.
Totuși gândește-te că în perioada aceea nu existau atâtea date stocate pe servere, in niciun caz date personale iar plățile/cumpărăturile online erau science-fiction. Odată cu posibilitatea de a face mai multe pe internet a apărut și pericolului.
Să spui că internetul e rău din cauza problemelor care le are ca consecință la avantaje aduse e ca si cum ai spune că focul e rău pentru că poți să te arzi, fara sa iei in calcul faptul că focul îți dă posibilitatea sa te încălzești sau sa faci mâncare.
Internetul e o unealtă. Dacă e bun sau rau... Asta sta in mâinile celui care îl folosește.
Ca răspuns la majoritatea problemelor exista noțiunea de "securitate cibernetică". Folosește o parola puternică, nu folosi aceași parola la conturi multiple, ai grijă la confidențialitate și la chestiile pe care le postezi. Acum măsurile tale de securitate sunt maxim la fel de bune ca măsurile de securitate luate de site. Dacă site-ul e un "dezastru cibernetic" degeaba ai parola puternică. Motiv pentru care e o idee bună să eviți unele site-uri mai puțin sigure. Din fericire Facebook, Google, alte platforme mainstream investesc miliarde în securitate. Dacă contul e apart sau datele sunt furate e vina ta.
Presupun că nu pleci de acasă fără să încuie ușa și să te asiguri că totul e securizat. Același lucru trebuie făcut și pe internet.
"Mult mai greu sa faci bine".
Cum adică? Sunt o grămadă de oameni care fac tutoriale și materiale educative pe net degeaba sau pe câțiva bănuți din promovari. E mult mai ușor să strangi fonduri pentru cauze, e mult mai ușor să te implici in comunitate. Până și noi aici pe TPU incercam (majoritatea) să ne ajutăm sau să discutăm diverse probleme. Nu e ceva wow dar încercăm să facem bine.
La partea de cyberbulling cred că e in totalitate treaba platformei sa modereze conținutul, iar în grupuri treaba moderatorilor.
Încă ceva : toată lumea pare revoltată împotriva cookie-urilor și e ușor de înțeles de ce. Totuși fara unele cookie-uri unele site-uri nu ar fi utilizabile. Orice site care are un sistem de login trebuie obligatoriu să aibă cookie-uri de sesiune. Altfel nu ai putea rămâne conectat la cont când schimbi pagina. Alte cookie-uri precizează setările lingvistice și memorează unele opțiuni pentru nu a mai fi nevoie sa fie introduse iar. Fara astea mare parte din internetul modern nu prea ar putea sa funcționeze. Acum mare parte din oameni se referă la cookie-urile de urmarire când spun in general "cookie". Nici mie nu îmi plac cookie-urile de urmarire, de-aia folosesc plugin disconnect.
Pe langa hackeri, deepfake si alte pericole, cred ca cel mai mare rau l-au facut guvernele si corporatiile care au luat control asupra internetului.Acum si emisiunile tv s-au mutat pe internet.
Ai zice ca a fost creat de la bun inceput pentru a iti culege informatiile.La inceput iti dadea senzatia ca esti liber,anonim,nu existau multe constrangeri,dar ulterior iti dai seama ca tot ce faci este supravegheat,toate informatiile pe care le primesti sunt modelate de algortimi si usor usor,toate informatiile tale personale sunt stocate pe un server undeva.
Oricum renunti la internet,tot poti fi urmarit prin satelit,singura sansa sa devi complet anonim e sa iti falsifici identitatea, ceea ce e foarte greu si daca esti prins risti ani grei de inchisoare.
De matrice nu prea scapi, e ca o caracatita ce isi are tentaculele raspandite peste tot.
Realistic, putem doar sa ne protejam informatiile personale si sa ne obisnuim cu ideea ca aici s-a ajuns.
Asta este, internetul ne-a cam invadat vietile.
Eu nu sunt îndeajuns de expert ca sa pot sa spun ca internetul este sigur in momentul de fata sau daca era si înainte.
Cert este pentru toata lumea ca trebuie sa te protejezi, pe cât posibil.
Internetul a devenit una din cele mai mari industrii, în ultimii ani toată lumea s-a "mutat" pe internet, dar totuși internetul a inflorit la modul asta doar în ultimi 5-6 ani.
Având în vedere ca toata lumea are pagini de socializare și văzând cazurile de cyberbullying si alte nenorociri de pe net, si ca internetul o sa crească enorm în următorii ani, eu zic ca ar fi cazul sa se inizieze proiecte de lege care sa vizeze internetul.
Cred ca ar fi cazul, luând ca ex. Cyberbullyingul, ca lumea sa scrie chestii pe internet cu "nume si prenume" trimițând buletinul la înscrierea pe un social network, la fel cum faci daca te inscrii pe un site cu jocuri de noroc.
Si asa unii ar sta cuminți...
Eu cred ca în viitor o sa se înființeze un minister al internetului sau cel puțin niște comisii in parlament care sa se ocupe de bunul mers si de inițierea legilor în legatura cu internetul, cel putin la nivel european dacă nu statal.