Salut!
D3100 este un body ok pentru banii dati, dar avand in vedere valoarea aparatului, nu cred ca esti dispus sa dai prea mult pe obiective.
Eu iti sugerez sa cumperi un D3100 kit adica impreuna cu obiectivul 18-55 VR (reducerea vibratiilor - stabilizare optica).
Acesta este obiectivul de baza, dar pentru inceput o sa poti face destule pe el, de la potrete, landscape ceva mai light avand in vedere ca nu are cine stie ce distanta focala, dar cu mici accesorii precum un filtru close-up sau un inel invesor o sa poti face si macro (ceva mai complicat), dar astea sunt chestii care se fac in timp.
Cu timpul, cand avansezi o sa poti cumpara un obiectiv cu focala fixa precum 35mm AF-S F/1.8 (sau varianta de 50mm) fie un obiectiv tele, cu o distanta focala mai mare, precum 55-200, 55-300, 70-300 etc...
Ce trebuie sa stii:
distanta focala - la fel ca la compacte, zoomul - in cazul de fata, cei 55mm de la obiectivul kit inseamna 3x si ceva zoom
VR - un mecanism optic care iti permite sa folosesti obiectivul in conditii mai slabe de iluminare
ED - e un tratament al lentilei, dar in general se foloseste pentru obiectivele fara stabilizare
AF-S - sunt obiectivele de la Nikon cu motor de focus integrat care poti fi folosite pe body-ul D3100
Obiectiv ieftin si bun nu exista, de aceea trebuie sa iei ce ai nevoie, nu ceva bun la toate. Probabil ai vazut cateva exemple de pe la diversi producatori precum Tamron care la obiectivele tele (gen 70-300) au functii macro, care sunt fix frectii la picior de lemn.
Recomandarea mea este urmatoarea: sa cumperi kit-ul D3100 + 18-55 VR (sau ce kit iti intra tie in buget) si dupa ce te mai "imprietenesti" cu aparatul si cu limitarile lui sa vezi de ce ai nevoie si sa investesti in ceea o sa folosesti.
anonim_4396 întreabă: