Poti sa-l cureti si de 20 de ori pe luna, nu prea conteaza, pentru ca oricum se strica.
Dar depinde ce intelegi tu prin "dupa o vreme".
Cel mai simplu raspuns este nu. Daca nu e nevoie, nu ai de ce sa-l instalezi, daca windows-ul functioneaza bine, nu este nici un motiv pentru care sa instalezi unul nou, eventual, poate vrei sa instalezi alt sistem de operare, asta e altceva, dar sa reinstalezi windows-ul la anumite perioade de timp, nu.
Asta se face ori atunci cand calculatorul nu mai functioneaza suficient de bine (nu cum a zis Gizăz, cum ca trebuie sa astepti sa nu mai mearga aproape deloc, ca asa decat te chinu), ori cand nu-ti mai place tie cum merge, cand ti se pare ca este prea lent.
Dar sa existe o "regula" de reinstalare la o anumita perioada...nu, eu cel putin nu am auzit de asta.
Windows-ul trebuie reinstalat doar când e nevoie. Adică atunci când se strică în aşa hal încât nu poate fi salvat altfel. Nu e recomandat să schimbi sistemul de operare des pentru că formatările dese pot afecta hardul.
Nu ştiu de unde a apărut mitul că trebuie reinstalat la nu ştiu cât timp, dar ăia care-l repetă mereu sunt cretini. Ţineţi-l acolo. Dacă-ţi merge bine nu schimbi nimic. Eu am Windows-ul pe laptop-ul ăsta instalat de un an şi jumătate, de când l-am cumpărat şi l-am instalat. Am ţinut Windows-uri pe PC-uri mai vechi cu anii.
Exista argumente pro si contra: daca-l reinstalezi des iti va merge rapid si fara probleme, dar poti avea probleme cu activarea daca-l activezi prea des. Si nu, formatarea nu se face fizic, se face logic, cel mult prin verificare, eventual pur si simplu prin repartitionare rapida (fara verificare), deci nu uzeaza discul dur. De fapt, daca nu ai SSD, nu ar trebui sa-ti faci griji ca se uzeaza discul dur, pentru ca la tehnologia de la inceputul anilor '90 fiecare sector era garantat pentru un milion de scrieri. Capul de scris/citit nu atinge discul, ci doar transmite un camp electromagnetic, iar uzura provocata de miscarea capului apare indiferent daca formatezi sau nu discul. Daca vrei sa incepi sa-ti faci griji gandeste-te cat de des este rescrisa tabela de alocare a fisierelor sau fisierul de swap.
Îţi va merge rapid şi dacă ştii să umbli. Să ai un security pack bun cu o scanare lunară, ceva să-ţi cureţe regiştrii, ceva de malware. Să nu intri pe toate dubioşeniile de site-uri, să nu instalezi mii de chestii inutile etc. etc. Cum ţi-l ţii aşa ţi-l ai. Mi-aş schimbs şi eu OS-ul mai des dacă aş sesiza că începe să se mişte greu. Dar nu e cazul.
Cât despre hard disk, ai dreptate. Eu mă refeream la SSD-uri.
Daca esti multumit cum merge nu e nevoie sa-l reinstalezi, in orice caz cu aproape fiecare program instalat creste cache-ul de Microsoft Installer, poti avea 10-20 GB ocupati doar de acest cache si problema e ca nu stii ce fisiere din el iti trebuie si care nu-ti mai trebuie.
Mda, true story. Si 3/4 din porcariile din folderul ala sunt de la windows update, deci nu pot fi sterse. Recordul meu este de 11GB de msi/msp-uri numai pentru office.
Nu, asa ceva se face rar si nu atunci cand esti multumit de cum iti functioneaza calculatorul.
Andrei_Stefan_1999 întreabă:
νισяєℓ întreabă: