Logodna o faci la biserica, daca vrei.
Mergi și vorbește cu un preot.
Nașii sunt la căsătorie.
Prima e căsătoria civilă. Cu certificatul de căsătorie mergeți și vă cununați la Biserică.
Sunt țări unde la Biserică semnezi actul de căsătorie. Mai puțini angajați la stat?
Logodna se poate face cu sau nu mersul la biserica. De regula nu. Inainte vreme logodna era sub forma de petitorie. Difera si de la regiune la regiune.
De regula se procedeaza astfel, daca o iei dupa traditie:
Viitorul mire cu parintii, frati, surori se deplaseaza la locuinta viitoarei mirese si o cer - formal - de la parinti. Acestia nu merg cu mana goala: duc 1-2 litrii de tuica, vin, prajitura. Si a nu se uita verigheta sau inelul (dupa zona).
Modern logodna se desavarseste printr-o pretecere la un restaurant mai select unde sunt prezenti cei spusi mai sus, dar unde pot participa si prieteni, nasii de botez, viitorii nasi de cununie. Meniu: aperitiv, felul 1 (nu-i obligatoriu), felul 2, desert, fructe, fursecuri, alune, tuica, vin, bere - dupa dorinta.
Daca se merge la biserica este aproape obligatorie prezenta viitorilor nasi.
De baza este sa te orientezi cum e obiceiul in zona, care difera de la regiune la regiune si daca este la oras sau la sat.
Logodna este (pe scurt) o petrecere in familie, cu parintii, fratii daca sunt, de promisiune de casatorie. Cu cererea oficiala de la parintii fetei. Atunci toata lumea afla oficial ca voi vreti sa va casatoriti.
La logodna nu este nevoie de nasi. Doar la nunta e nevoie.
La cununia civila este nevoie de martori. Acestia pot fi viitorii nasi sau orice alta persoana.