Multă vreme ineamna ani, luni, saptamani. Nu se defecteaza. Doar bateria slabeste in timp.
Depinde ce intelegi prin mai multa vreme. O sa se umfle sau se descarca de tot si posibil sa nu o mai poti aduce la viata.
Depinde cat inseamna acel "mult timp".
Dupa maxim 3-4 saptamani de stat PORNIT in sertar, bateria va ajunge la 0 (sau foarte aproape de 0), lucru nesanatos pentru durata de viata a bateriei.
INSA nu se va intampla absolut nimic cu ea atunci cand ajunge la 0. Incarci telefonul si il poti folosi, fara sa prezinte ceva.
Va pierde doar unul dintre cele aproximativ 550-600 de cicluri pentru care suporta incarcare la capacitatea maxima
(dupa ce se epuizeaza acele cicluri, cand o incarci la 100%, daca are 5000mAh, se va incarca doar cu 4950mAh, si tot asa, va scadea treptat capacitatea ei de incarcare maxima, pe masura ce trece timpul si folosesti telefonul tot mai intens).
DACA insa o lasi sa se descarce si nu o mai incarci cand a ajuns la 0, dupa ce sta 1 an sau 2 ani stins, o sa se intample una dintre variantele:
a) daca o sa incarci telefonul, acesta va prezenta probleme la incarcare, va dura destul de mult pana o sa observi ca ajunge la 4-5%.
b) s-ar putea sa refuze sa porneasca, tot din cauza bateriei
c) s-ar putea umfla bateria, si iti va impinge si sticla ecranului putin in afara (insa telefonul va putea fi utilizat, atata timp cat il feresti de apa).
Bateria se va descarca oricum. Am pățit cu un laptop pe care nu l-am mai folosit mult timp, închis (shut down), băgat în husă etc, iar când am avut nevoie de el am constatat că era complet descărcat
De obicei, atunci când un telefon este depozitat timp îndelungat, acest lucru nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra bateriei sau altor componente hardware. Cu toate acestea, există posibilitatea ca bateria să se descarce treptat pe măsură ce telefonul se află în standby, chiar dacă nu este folosit.
În general, este recomandat să se păstreze telefonul într-un loc uscat și răcoros, departe de surse de căldură și lumină directă a soarelui, pentru a evita supraincalzirea sau deteriorarea bateriei. De asemenea, este bine să se verifice nivelul bateriei o dată la câteva luni și să se încarce la nevoie.
În cazul în care telefonul a fost depozitat timp îndelungat și bateria a ajuns la nivelul minim, ar putea fi necesară înlocuirea acesteia. De asemenea, în unele cazuri, componentele hardware ale telefonului ar putea fi afectate de factori precum umiditatea sau șocurile mecanice.
Nu încărcați sau descărcați complet bateria dispozitivului, maxim 50%.
Dacă depozitezi un telefon când bateria este complet descărcată, bateria ar putea cădea într-o stare de descărcare profundă, ceea ce o face incapabilă să mențină încărcarea. În schimb, dacă îl depozitezi complet încărcat pentru o perioadă lungă de timp, bateria poate pierde din capacitate, ceea ce duce la o durată de viață mai scurtă.
Opriți dispozitivul pentru a evita utilizarea suplimentară a bateriei.
Dispozitivul trebuie tinut într-un mediu răcoros, fără umiditate
Dacă intenționați să vă stocați dispozitivul mai mult de șase luni, încărcați-l la 50% la fiecare șase luni.
In mare parte nu, telefoane se defecteaza doar daca sunt folosite sau pastrate in conditii neprielnice (umezeala, temperaturi de inghet/ caldura mare). Ca sa se reduca durata de viata a bateriei, trebuie sa o incarci de multe ori.