Wide - se refera la cat din campul vizual va fi incadrat in fotografie, daca ai observat la telefoanele mobile sau la multe camere, cand faci o fotografie "prinzi" doar o parte din ce vezi cu ochiul liber, ca si cum te-ai uita printr-o rama... Obiectivele Wide-angle iti permit sa incarez in fotografie mai mult din campul vizual si de asta este potrivit pentru peisaje spre exemplu.
Depth of field - este vorba de focalizare si se poate ajusta din apertura. Gandeste-te la un portret in care persona din fotografie se vede clar iar restul imaginei este blurat, in ceata.
Macro - este pentru a face fotografii de la distanta foarte mica, cu un obiectiv normal nu poti apropia camera foarte mult de subiect pentru ca isi pierde focalizarea, cu lentilele macro poti fata asta si e ideal pentru a fotografia obiecte mici, insecte si plante de la distanta foarte mica.
Wide, Ultra-wide si Tele-foto sunt denumiri pentru intervalele de distanta focala (focal length) ale obiectivelor aparatelor foto.
Un aparat foto poate avea un singur obiectiv la un moment dat, pe care il folosesti. Eventual la unele poti monta altul in loc (DSLR, mirrorless), pentru a obtine o alta distanta focala, si un alt unghi de cuprindere,
in timp ce la alte aparate ai doar obiectivul cu care vine aparatul, nu se pentru schimba cu altele (clasa aparatelor compacte, cele "bridge"...)
La telefoanele actuale ai pana la 3-4 camere in acelasi timp, si poti alege din meniul camerelor foto pe care doresti sa il folosesti...
plus cea de profunzime (Depth) (cu ajutorul acestei camere, obtii o estompare mai buna a fundalului, adica acel blur din fundal, sau acele globulete de lumina colorata ce poarta denumirea de "bokeh")
sau cea pentru fotografie macro (o lentila speciala pentru a poza chestii foarte mici, de foarte aproape, sa apara mult mai mari in poza decat sunt in realitate).
*********************************
Revenind la distante focale>
https://photographylife.com/wp-content/uploads/2019/04/Focal_Length_15.jpg
https://magazine.mygobe.com/......0x1342.jpg
Distanta focala este distanta dintre suprafata senzorului foto (unde se formeaza imaginea) si mijlocul lentilei (sau mai exact mijlocul grupului de lentile, adica lentila echivalenta, caci orice obiectiv cuprinde mai multe lentile in constructia lui).
Imaginea din linkul de mai sus ar trebui sa te lamureasca mai bine decat 1000 de cuvinte.
La telefoane e dificil de inteles conceptul, pentru ca se apeleaza si la anumite trickuri ca sa incapa un obiectiv mai lung in carcasa ingusta a telefonului, dar ca sa intelegi, trebuie sa citesti putin despre aceste lucruri la aparatele foto clasice (DSLR).
In ambele imagini de mai sus, vezi acel unghi ce se formeaza.
Cu cat acest unghi de cuprindere e mai mare, vor incapea mai multe elemente din cadrul natural pe care il fotografiezi... in poza.
Domeniul (intervalul ) Ultra Wide, incepe pe la distanta focala de 10mm, si merge pana pe la 22mm (aproximativ, nu exista o valoare foarte exacta).
Unghiul de cuprindere are valoarea cea mai mare (120 grade sau chiar mai mult).
(Aceste obiective sunt de obicei foarte scurte).
Obiectivele Fish-eye sunt niste obiective de tip ultra wide, cu cea mai mare deschidere.
Insa denatureaza elementele fotografiate foarte mult (curbeaza mult liniile care ar trebui sa apara drepte in fotografie).
Domeniul Wide incepe pe la 22mm, si merge pana pe la 35mm.
Unghiul de cuprindere este mai mic, obiectivul este de obicei mai lung decat cel ultra wide.
O alta clasa o reprezinta obiectivele de circa 50-60mm.
Acestea poarta numele de Standard, si sunt recomandate pentru portrete (desi exista situatii cand o sa doresti sa faci portrete cu 75mm, sau chiar cu 100mm)
Apoi urmeaza domeniul Tele, care incepe pe la 70mm, si merge pana la 600-800mm.
Aceste obiective sunt lungi si foarte lungi (in acelasi timp si foarte grele), iar unghiul lor de cuprindere e foarte mic.
Rolul lor e sa aduca imagini aflate la distanta foarte mare in planul apropiat, deci totodata putem spune ca si maresc.
Sa mai spun ca cele cu o calitate buna a sticlei si cu deschidere mare a diafragmei (apertura) costa cam cat un Logan nou?
Sunt folosite de paparazzi, spioni, si de fotografii de wild-life (altfel ai deveni pranz pentru subiectul pe care vrei sa-l pozezi, sau ar fugi).
Exemplu de la Xiaomi Mi 11 Ultra >>>>
50 MP, f/2.0, 24mm (wide), 1/1.12", 1.4µm, Dual Pixel PDAF, Laser AF, OIS
48 MP, f/4.1, 120mm (telephoto), 1/2.0", 0.8µm, PDAF, OIS, 5x optical zoom
48 MP, f/2.2, 12mm, 128˚ (ultrawide), 1/2.0", 0.8µm, PDAF
Prima camea are un obiectiv Wide, cu distanta focala de 24mm.
A doua camera este de tip Tele, are distanta focala de 120mm,
A treia camera este de tip UltraWide, si are distanta focala de 12mm
Aceasta poate cuprinde 128 grade.
PS:
Lentilele din obiectivul de tip Tele-photo din anumite telefoane sunt asezate de-a lungul telefonului, apoi pentru a iesi la suprafata se foloseste o lentila de tip prisma ce reflecta lumina la 90 grade.
(vezi grupul de lentile din stanga jos)
Exact principiul periscopului.
Tehnologia a fost brevetata si integrata de Huawei pentru prima data (pe un telefon).
Nu se pot aseza perpendicular pe suprafata ecranului, precum celelalte, pentru ca ar deveni prea gros telefonul in acea zona.
https://i1.wp.com/......108542.jpg
La aparatele de tip DSLR, un obiectiv Tele arata asa
https://akm-img-a-in.tosshub.com/......00x768.png 7WUEHIuXpug4V0H0N.ycmviTD2s4IgOK&size=770:433
sau asa
https://www.sessions.edu/wp-content/uploads/Sports-Photographer.jpg
Cele Wide si UltraWide sunt MULT mai scurte, mai mici.
Wide vine din engleza. Este larg.
Macro mareste ceva mic.
Ultra wide foarte larg.
Exista camere mici de incap intr-o pastila care pot emite prin unde wireless din corpul omilui si se folosesc in loc de laparoscop
Wide are un câmp vizual mare e bun pentru peisaje, macro e bun pentru fotografiat de aproape (câțiva cm) e bun pentru pozat lucruri mici (gândaci, monede, plante mici, etc.)
bogdanbv97 întreabă:
User252426 întreabă: