Spune-le direct, este integral vina lor. Un telefon atat de scump nu se da niciodata pe mana unui cppil care nu poate avea grija de el. pentru copii exista telefoane ieftine, la acre se poate vorbi fara probleme si care nu se sparg cu usurinta, fiindca copiii nu stiu sa ingrijeasca un telefon, ei se joaca, alearga, cad si il distrug in maxim 1-2 ani. In plus, un telefon din asta il poate tenta pe copil sa stea mai mult de 5-10 minute pe zi cu telefonul in functiune (convorbire + sms), ceea ce stii si tu ca este periculos. Asadar, tu nu ai nici o vina, esti un copil normal, parintii sunt de vina ca ti-au fat in mana un telefon scump si periculos care iti este complet inutil.
Nu, 5-10 minute pe zi nu sunt periculoase. dar un copil nu are discernamant si, punandu-i in mana un telefon care are si jocuri si internet, poate ajunge sa petreaca mult mai mult timp pe zi cu el in mana (am auzit de copii de sub 15 ani care petrec si 1-2 ore pe telefon, care scriu zeci de mesaje pe zi, stau pe internet sau vorbesc si cate 30 de minute pe zi). daca in copilarie faci astfel ed abuzuri este extrem de periculos, incetineste dezvoltarea creierului, scade coeficientul de inteligenta, creste riscul de dementa, creste riscul de miopie, creste riscul de tulburari de comportament si adesea determina probleme scolare. De aceea, un parinte cat de cat responsabil va avea grija ca, pe langa educatia oferita copilului caruia trebuie sa i se explice pe indelete si repetat riscurile, sa protejeze copilul de expunere inclusiv prin ferirea lui de ispita unui telefon complicat, care sa atraga copilul in capcana pierdutului timp inutil in mod periculos.
Ok de acord, insa nici 1-2 ore nu sunt chiar atat de grave.
Crede-ma sunt copii sub 10 ani care stau in fata tabletei sau leptopului peste 3-4 ore pe zi. Plus ca stii cum e, copilul e copil. Sunt acord cu tine, nu dai in mainile unui copil de 13-14 ani, un telefon cu valoare mai mare de 200-300 lei, nu doar pentru ca-l butoneaza zi de zi, ci si pentru ca e predispus la furturi chestii de genul.
Daca sta o data pe an o ora, nu e grav, dar daca sta o data pe saptamana va fi foarte grav in viitor. Stiu si eu astfel de copii, cum spui tu, dar mai stiu ca numai cei mai norocosi vor scapa cu bine si, chiar si aceia, cu un IQ cu 10-50 de puncte mai mic decat ar fi putut atinge. Ceea ce nu e deloc de neglijat. daca copilul ar fi fost foarte destept, el va fi doar un copil mediocru, iar daca era mediocru, va ajunge la limita retardului. Iar la 30 de ani vor regreta prea tarziu inconstienta parintilor.
Am 17 sunt copil?
Dupa intrebare nu ti-as fi dat mai mult de 9. Pana la 17 ani nu ai invatat ca niciodata nu trebuie sa iti minti parintii?
Crezi ca imi mint parintii?
Eu cer sfaturi nu am nevoie de morala ta.
Daca nu ai altceva de spus poti sa iti vezi de treaba
Nu e morala. Singurul sfat corect pe care il poti primi este sa le spui parintilor si sa ii rogi sa iti ia un telefon ieftin, la care sa poti vorbi. Un telefon pretentios iti vei lua mai tarziu din bani munciti de tine. Nu te supara pe cel care iti da sfaturi bune, e pacat si rusinos. Vei gasi mereu oameni dispusi sa te invete: minte-ti parintii, fa ceva pe ascuns, fura ca sa iti fie bine.
Aceeași problema am și eu.Tot cu Samsung s6.Eu mi-am spart carcasa (ca e făcută din sticla).Eu am 14 ani.Am fost fără sa afle mama la reparații de telefoane și au zis ca mi-l repara dar peste 3 zile pot sa îl dau ca sa îmi schimbe carcasa ca acum nu aveau la ei una.Tu cum ai rezolvat?