Merge bine si dupa 2 ani cu conditia ca noile update-uri ale aplicatiilor folosite sa functioneze si pe versiuni mai vechi de Android. De exemplu o parte din aplicatiile noi nu mai functioneaza pe un Android mai vechi, desi nu sunt pretentioase in domeniul resurselor hardware. Sunt in schimb pretentioase in ceea ce priveste sistemul de operare Android si nu mai functioneaza pe telefoane cu Android vechi si atunci esti fortat sa iti schimbi telefonul vechi cu unul mai nou, care desi ar putea avea un hardware mai slab, e mai nou in ceea ce priveste sistemul de operare si poti rula aplicatiile actualizate.
Din momentul in care telefonul e scos pe piață e supus uzurii morale.
Performanta telefonului nu scade considerabil dar apariția noilor telefoane mai performante fac dispozitivul vechi sa para depășit.
Fiecare actualizare vine cu ceva nou. Și acest "ceva" e făcut să meargă bine în pas cu telefoanele noi, mai performante.
Acum e normal ca telefonul vechi sa aibă câteva probleme care sa îl facă să meargă mai prost (acumulare de aplicații și date, slăbire a duratei de viață a bateriei, etc.). Dar totuși un telefon vechi are mai mult sau mai puțin aceași performanta pe care o avea când a fost cumpărat dacă a fost menținut. Problema e ca toata piata de telefoane devine mai performanta. Și softul devine din ce in ce mai complex.
Nu telefonul devine încet; toate celelalte telefoane devin mai rapide.
Ca sa răspund și la întrebare : Depinde de ce vrei sa faci cu el, depinde de ce ai nevoie. Depinde de cat de repede evoluează piata de telefoane, depinde de performanta telefonului când a fost cumpărat.
In general, dacă ești utilizator "casual" cu un telefon decent as zice că ar mai fi utilizabil 3 ani după încetarea actualizărilor. Asta daca ai grija de el (instalezi minimul de aplicatii și ai grija de baterie. Eventual o resetare din când în când).
Dacă îți trebuie fiecare gram de performanta (pentru cele mai noi jocuri de exemplu) atunci după terminarea actualizărilor ar cam trebui schimbat.
Asta depinde de mulți factori. Dar până la urmă e o preferință personala. Tu alegi ce înseamnă "utilizabil" in funcție de necesități și buget. Nu poți da un răspuns obiectiv, valabil pentru toată lumea la o asemenea întrebare.
Eu mi-am cumparat un Huawei p40 Pro acum cateva zile, si am crezut ca odata ce se termina cu actualizarile incepe sa mearga mai greu. Eu folosesc mai mult telefonul pe post de camera video/foto, imi place ce fotografii face si rezolutia la care filmeaza, in rest nu prea tin aplicatii pe el, decat Facebook, whatsapp, cateva aplicatii ce tin de editarea foto/video si am gasit cum se instaleaza si serviciile google pe el
basarabia1234567890 întreabă: