Cand se descarca de tot, se va incalzi foarte mult/tare bateria, la o noua incarcare, incalzire care ii degradeaza durata de viata (orice baterie are in jur de 550-600 de cicluri de incarcare complete, si dupa ce acestea se epuizeaza, capacitatea ei incepe sa scada cate putin, depinde cat de des incarci telefonul).
Adica daca i-a scazut viata la 95%, si initial a putut inmagazina 5000 mAh, dupa ce ajunge la 95% va inmagazina doar aproximativ 4950mAh.
Exact la fel si la incarcarea la maxim, se incalzeste foarte mult cand trece de pragul de incarcare de 85%.
Exista telefoane care opresc incarcarea la 80%, apoi te intreaba pe ecran daca esti sigur ca vrei sa il incarci pana la 100%.
Nu il lasa niciodata sa se descarce sub 10-12%, si nu il lasa nici peste 90%.
Si ar fi destul de util sa nu il incarci DECAT cand a ajuns la 10-15% (in limita posibilitatii), nu cand e pe la 50% de exemplu.
Asa am procedat la fostul meu telefon (Huawei P10 Plus) si m-a tinut 4 ani fara sa observ o penalizare a capacitatii.
Daca il incarci si descarci haotic, dupa 2 ani deja o sa observi ca nu mai tine la fel de mult bateria.
Telefoanele noi nu mai folosesc baterii pe cadmium ci pe litiu, poti sa le tii la incarcat cat vrei, poti sa-ti incarci complet telefonul pana se strica dar mai sanatos este sa le incarci pana la 80-90 deoarece se prelungeste perioada de viata a bateriei (nu mereu, macar o data pe saptamana) si e bine sa-l lasi sa se descarce pana la 3-5% macar o data pe luna, asa se intretine o baterie pentru o viata cat mai lunga, fapt testat de mine, am un telefon de 2 ani de zile si bateria e sanatoasa tun, aproape ca in primele luni de zile.
Iti pot spune o singura chestie, telefonul meu Samsung la ultimul update are o functie noua care il opreste din incarcat la 85%, deci daca producatorii au facut treaba asta, cu siguranta e ok la 85%... iar cat despre la cat sa il bagi la incarcat, recomandare mea ar fi la 15%, 15 procente la incarcare, 15 procente la descarcare!
ady960 întreabă: