Dacă vrei DSLR (ceea ce nu ar fi prea rău, deși nu e musai pentru începători, dar e totuși un tip de aparat mai potrivit unui amator de footografie, care vrea să facă mai mult cu el decât cu o cameră de mobil), recomand un Nikon. Și dacă se poate, să fie mirorless. Dar nu e musai.
Ce contează la el, în special, este numărul de cadre DEJA pozate. De ce? Pentru că declanșatorul lor este mecanic și are un număr finit de declanșări sigure, garantate (circa 100000, dar depinde de aparat). Așadar, dacă iei unul care deja are vreo 60000 de poze făcute... trebuie să te aștepți ca la un moment dat să te lase baltă. Reparația nu costă enorm, dar nu e nici ieftină. Ideea e ca prețul lui, plus o eventuală reparație, să fie sub 50% din cât ar fi costat el ca nou.
PS - chestia cu numărul de declanșări NU se aplică la aparatele mirorless, de aia ziceam că ar fi de preferat unul din ăsta.
Pe partea de performanțe... chiar nu e așa mare treabă. Că are 6 sau 12 Mpixeli, nu e foarte relevant, că nu te apuci să faci print-uri de afișe format A0 sau mai mari... Pentru o poză de amatori (chiar și tipărită pe hârtie 13 x 18 să zicem) orice e peste 5 Mpixeli e ok. Mai important este să ai o gamă largă de reglaj pentru valaorea ISO (sensibilitate), de timpi de expunere, iar pentru obiectivul / obiectivele pe care le vei cumpăra - să aibă F cât mai mare (măcar 3, 5 dacă nu ai bani de unul de 1, 4 sau 1, 8). Distanța focală se va alege în funcție de tipul de fotografie pe care ai vrea să-l alegi - portret, peisaj etc.
Adrian_Rosca_2000 întreabă: