Deviatie sexuala care se manifesta prin atasamentul erotic fata de un obiect sau fata de o parte a corpului.
Fetisismul se caracterizeaza in principiu ca o atractie irezistibla, chiar o fixatie, pentru un obiect vestimentar sau pentru o anumita parte a corpului, ca fiind principalele, sau singurele "motoare" de provocare si mentinere a excitatiei sexuale. In aceasta ordine de idei, nu e tocmai socant faptul ca persoanele care manifesta predilectii fetisiste sunt in principal barbati.
Oricum, atunci cand intri in casa si te exciti de fiecare data cand ii vezi pantofii sotului/iubitului, si chiar "te dai" la ei, atunci te apropii de fetisism. De fapt in acest caz fetisimul este o forma de perversiune sexuala.
Mai interesant este ca anumite comportamente initial etichetate drept fetisiste sunt asimilate in timp unei anumite culturi sau societati, devenind notiuni absolut firesti in materie de sex. De exemplu, excitatia pe care o provoaca lenjeria de dama, din satin sau dantela, ori celebra jartiera.
Cuvantul se mai foloseste si pentru a caracteriza atasamentul patologic pentru anumite lucruri sau pentru convingerea ca anumite lucruri au puteri magice.
Dicționarul limbii romîne literare contemporane dă următoarea definitie pentru FETIȘÍSM:
FETIȘÍSM substantiv neutru Faptul de a adora fetișuri, deificarea diferitelor obiecte și lucruri cărora li se atribuie o forță supranaturală, misterioasă, inaccesibilă înțelegerii omenești; figurat adorație totală, lipsită de discernămînt, pentru o idee, un principiu, o concepție.
https://www.qdictionar.com/definitie-dex/fetisism.php
LLO întreabă:
Davyduchiha2001 întreabă: