| Gabriela2 a întrebat:

Am de facut o tema la franceza si nu prea am inteles lectia. Cerinta exercitiului spune : Mettez les verbes entre parentheuses au passe compose.

1)Mes parents (arriver) hier de Lyon.
2)Les acteurs que tu (voir) jouer dans cette piece sont les meilleurs.
3)Ta soeur(naître) a Bucarest.
4)Les enfants (se depecher) de rentrer.

Ar mai fi cateva propozitii, dar m-as bucura daca mi-ati putea explica.Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| babzibazatu a răspuns:

Puneti verbele din paranteza la timpul perfect compus.
Perfecturile compuse se formeaza cu etre/avoir.
De exemplu la prima e "Mes parents ont arrive hier de Lyon", iar la verbele care se conjuga cu etre (se depecher) se pune sigur suis, de exemplu 4) Les enfants sont depeche de rentrer.
Adica trebuie sa pui forma de etre/avoir de prezent + participiul la trecut. Participiul la voir e vu, propozitia fiind 2) Les acteurs que tu as vu jouer dans cette piece sont les meilleurs. Verbul naitre este un verb neregulat care se conjuga cu etre si are partipiul ne, propozitia fiind 3)Ta soeur est ne a Bucarest.

Un site care te va ajuta cu astea e: http://french.about.com/od/verb_conjugations, unde poti sa cauti acolo sus in dreapta ce verb doresti.

Succes!

3 răspunsuri:
| dyana_2819 a răspuns:

Avand in vedere ca am 3 de 10 la franceza te-as ajuta dar regulamentul scrie ca daca postezi intrebari despre teme sau daca raspunzi la aceste intrebari iti va fi sanctionat contul
deci imi pare rau

| WeLoveIceCream a răspuns:

Heya Gabriela2! Cerinta spune sa pui verbele dintre paranteze la perfectul compus.acum, depinde cu ce ati invatat voi passe compse: adica cu "avoir"(a avea) sau "etre"(a fi).eu iti dau ambele variante(o sa iti dau doar la fiecare verb, nu mai scriu cu propozitia):
Cu avoir:
1) arriver = ont arrivé
2) voir = as vu
3) naître = a né
4) se depecher = se ont dépêchés
Cu etre:
1) arriver = sont arrivé
2) voir = es vu
3) naître = est né
4) se depecher = se sont dépêchés...
Expricatia ar fi: passe compose se formeaza prin terminatia verbului de conjugat + avoir sau etre... Adica exemple:
verbul avoir( el devine "eu" la toate persoanele):
j'ai eu
tu as eu
il a eu
nous avons eu
vous avez eu
ils ont eu...
de fapt: la verbele de miscare se conjuga cu avoir si la celelalte cu etre... Sper ca ai inteles ceva. sper ca te-am ajutat:d.Bye si succes! sa iei un 10! PwP!happy

| costelnichita a răspuns:

Trebuie sa pui verbul dintre paranteze la timpul passe compose
care se formeaza: avoir sau etre la present+ participiu trecut al verbului conjugat