| ReviRocsy a întrebat:

Am nevoie de ajutor la o problema...care e cam asa:
Trei tipe se duc la un hotel pentru o noapte, camera costa 30 lei asa ca da fiecare cate 10 lei. A doua zi patronul hotelului vazand ca fetele au fost cuminti si au pastrat camera curata se gandeste sa le faca o reducere de 5 lei si pune pe cineva cunoscut sa le dea fetelor banii. Omul nestiind cum sa imparta 5 lei la 3 persoane isi pastreaza 2 lei pentru el si apoi le da fetelor cate 1 leu la fiecare, pe scut fetele au platit 9 lei de fiecare (10 lei - 1leu care li s-a dat inapoi=9lei).Sa facem calculul...9 lei x 3 persoane= 27 lei 27 lei +2 lei pe care si-i i-a oprit omul= 29 lei...Dar unde este 1 leu?

Răspuns Câştigător
| Okin14 a răspuns:

Nu este corect rationamentul : ca fiecare fata a platit 9 lei ..de ce?
Logica : deci 10x3=30 de lei, din 30-5=25 de lei -cu astia a ramas patronul, deci fetele ar fi trebui sa plateasca de la inceput 25:3 - de fiecare ca sa ajunga la aceasta suma ..nu stiu daca ma intelegi.
Deci cum patronul mai scade 5 lei... pretul camerei costa de fapt 25 de lei, asa ca fiecare a platit 25:3...
si incearca sa faci calculul, o sa-ti iese
Funda?

2 răspunsuri:
| Bogdanovici24 a răspuns:

Acel 1 leu reprezinta TVA-ul, comision sau pur si simplu un bacsis.

| Okin14 a răspuns:

Cred ca o sa te incurci la calcul, uite rezolvarea si a calcului deci:
25:3 x 3 +5=30...
Nu trebuie adunat si 2 lei, deoarece acel om nu i-a platit de la sine ..ci cum s-ar spune e profitul lui din banii fetelor deci cei 2 lei fac parte in acesti 5 lei din calculul de mai sus, sper ca ai inteles...