| RyAngel a întrebat:

Am un blog si este despre fizica. Am nevoie pentru un articol despre efectele curentului electric sa imi explicati si mie ca imi mai trebuie exemple (am 3) cum functioneaza resoul electric, fierul de calcat, ciocanul de lipit, macaraua electromagnetica si releul electromagnetic. (primele 2 imi trebuie neaparat). Am pus deja siguranta fuzibila, soneria electrica si becul cu incandescenta.

Răspuns Câştigător
| Zenithf a răspuns:

Resoul electric, fierul de calcat si ciocanul de lipit functioneaza pe acelasi principiu, energia electrica se transforma in caldura, conform legii lui Joule: cantitatea de caldura degajata pe durata de timp de o rezistenta este egala cu produsul dintre patratul intensitatii si valoarea rezistentei respective.
Elementul 'activ' la aceste aparate este rezistenta respectiva, la resou este o spirala care la unele aparate este vizibila, la altele este introdusa intr-un tub, la fierul de calcat, prin 'talpa' fierului este bagata tot o asemenea spirala, care este izolata cu piese ceramice ca sa nu atinga celelalte parti metalice ale aparatului, la ciocanul de lipit este un conductor metalic gros cu rezistenta electrica mare si este partea aparatului cu care se fac operatiile de topire si lipire.
La macaraua electromagnetica, releu electromagnetic, functionarea se bazeaza pe legea electromagnetismului enuntata de Andre-Marie Ampere: tensiunea magnetica indusa pe o curba inchisa (tor, bobina) este direct proportionala cu intensitatea curentului electric ce parcurge acea curba. La toate aceste aparate, elementul activ este bobina.

2 răspunsuri:
| vader a răspuns:

Resoul electric, fierul de calcat, ciocanul de lipit functioneaza pe baza efectului joule : http://www.pss.ro/......cc_34.html

| RyAngel explică:

Cum anume...adica care sunt firele care se incalzesc intelegi asta imi trebuie si nu gasesc