| TheCreionel a întrebat:

deci eu am fost la bucuresti la filmari cu colinzi si am lipsit de la scoala.in acest timp colegii mei au facut modul infinitiv al verbului si eu nu-l prea inteleg acum. cum sa le descifrez mai repede verbele adica daca sunt perfecte compuse, imperfecte, la timpul prezent...etc? ati putea sa imi spuneti o cale mai usoara?

Răspuns Câştigător
| superman47 a răspuns:

Buna! In primul rand cred ca vrei sa spui modul Indicativ, deoarece infinitivul este forma din dictionar si nu are decat timpul prezent si perfect. Ca sa iti fie mai usor uite ce trebuie sa faci: la prezent nu cred ca ai probleme(exemple de vb: citeste scrie face mananca etc) apoi la perfectul compus, este timpul ca si dupa denumire, compus adica format din doua parti de vorbire si se iau amandoua( ex de vb am mancat, au scris, ai facut, ati mers etc) la perfectul simplu, un timp specific Olteniei, este mai ciudat. Dar iti dau un pont. De exemplu daca iti da verbul a face spui eu facui, dar ca sa iti dai seama daca ii perf. Simplu sau mai mult ca perfectul adaugi un "se" unde se potriveste logic si daca suna bine varianta fara se ii perfect simplu iar varianta cu se ii mai mult ca perfect. (ex eu facui adaugi se si eu facusei deci eu facui ii perf simplu iar facusei ii mai mult ca perfectul) la viitor 1 din nou e simplu( voi merge va citi va scrie etc) si la viitor 2( anterior) este asa: am fi scris ati fi citit. Sper sa-ti fie de folos si sa fi inteles. Funda?

2 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai:
prezent-se recunoaste atunci cand actiunea se petrece acum
infinitiv se rec dupa sufixul "a":eu invatAm
perfect simplu dupa am,ai, ar,:eu am mers...
perfect compus:dupa sufixele "i" si "si":eu scrisei tu scrisesi...
mai mult ca perfectu dupa "se":eu scrisesem, tu scrisesei...
viitor dupa voi:e voi scrie
viitor anterior dupa voi fi:eu voi fi scris... FUNDITA?thinking

| Nelly98 a răspuns:

Modul infinitiv este modul la care se gasesc verbele in dictionar (a merge a bea a fi) la indicativ si eu am avut o problema dar mi-am revenit si am gandit asa imperfectul e ceve de genu: citeam mancam etc perfect compus e simplu e cel cu am ai au etc perfect simplu cel care il folosesc sau foloseau cei de la tara(asa am gandit eu) invatasi mancasi cred iar mmcp e simplu e geva de genul mancasem mancasesi mancaseram etc iar perfectul de la celelalte moduri personale e ceva de genul conjunctiv sa fi mancat conditional optativ as fi mancat sper ca ai inteles si mie mi-a fost greu in clasele 5 si 6 iar acum in 7 le-am inteles si bafta la scoala