Intrii pe site la conquiztador:
www.conquiztador.ro
Vezi ca in stanga apar mai multe obituni:
demarati
Cont
Date
Harta
Tu alegi cont
Apoi po sa iti apara mai multe casetute:
VCezi ca a doua casetuta din randul al doilea scrie intrebari:
Dai la intrebari trimise apoi o sa iti apara mai multe chestiii
O sa iti apara asa:
Lângă întrebările trimise de mine, sa apară si numele jucătorului meu: Da Nu
Număr de întrebări ce poţi trimite 5 (Total: 8) Mai multe informaţii
Aşteaptă pentru prelucrare
Într. grilă: 0 Într. rapidă: 0 Refuzat
Într. grilă: 3 Într. rapidă: 0 Închis
Într. grilă: 5 Într. rapidă: 2
Introduce întrebare grilă nouă Întrebare rapidă nouă
Tu alegi daca vrei sa trimiti o intrebare grila(cuy 4 raspunsuri) sau una rapida.
Vezi ca trenuie sa contina si diacritice{+'âăîşţţş}
Succes si daca nu ai inteles ceva spune
Pupici
Dupa;
Vezi ca trebuie sa dai trimite iar daca ceva nu e in regula iti va spune, daca e in regula iti vsa spune ca s-a trimis.
Succes si sper sa reusesti
Daca nu stii sqa completezi undeva imi poti spune
Trimitere de întrebări:
Cum trimit intrebări?
Pentru a trimite întrebări trebuie să mergi în meniul Regat - Întrebari - Întrebari trimise - Introduce întrebare grilă nouă sau Întrebare rapidă nouă.
Sau apeşi aici. Te ducem noi :-).
Înainte de toate trebuie să ştii că:
- pentru a putea trimite întrebări trebuie să fi jucat cel puţin 51 de jocuri.
- atunci când trimiteţi o intrebare, în mod obligatoriu asociaţi un link spre o sursă serioasă de informaţii pentru verificare (ziare online, wikipedia, etc).
- întrebările trebuie să fie formulate corect din punct de vedere gramatical, să conţină diacritice
- întrebările sunt de două tipuri: întrebări cu variante de răspuns multiple (o variantă corectă şi trei greşite) sau întrebări rapide (guess questions).
- prima oară poţi trimite maxim 10 întrebări, însă îţi dăm 200 galbeni pentru fiecare întrebare acceptată. Citeşte mai multe!
- o întrebare trebuie să provoace jucătorul să gândească.
- o întrebare trebuie să fie interesantă.
- Subiectul trebuie să fie cunoscut, de interes general.
- răspunsul la întrebări trebuie să poată fi şi intuitiv.
- toate întrebările din sport vor ajunge pe jocul sport.ro, Goleador. Poţi vedea AICI temele folosite la trimiterea de întrebări din sport.
- odată cu trimiterea unei intrebari, jucatorul ia la cunostinţă şi este de acord cu faptul că drepturile de autor sunt cedate către PRO TV S.A.
Întrebările vor fi moderate iar în cazul în care nu vor îndeplini condiţiile de mai sus se vor întoarce la jucător pentru reformulare.
Întrebările ce îndeplinesc toate condiţiile de mai sus vor fi acceptate în sistem de către administratori.
Cum pot redacta întrebări?
Reguli de redactare a întrebarilor cu variante de răspuns multiple
- Întrebarea trebuie să aibă numai un răspuns corect şi exact (iar celelalte 3 raspunsuri trebuie să fie neapărat greşite)
- Întrebarea trebuie să fie valabilă în timp şi să fie de actualitate (nu utilizaţi sintagme sau cuvinte precum: anul trecut, acum, anul acesta, sezonul acesta, etc.) Utilizaţi data în cauză având ca punct de referinţă un fapt sau un eveniment existent sau care se petrece în prezent.
- Este indicat ca răspunsul la întrebările cu variante multiple să nu fie compus din numere, cu excepţia cazurilor în care acestea sunt în limite rezonabile (cum ar fi plaje de valori). Dacă aveţi astfel de întrebări, formulaţi-le ca întrebări rapide.
- Jucătorul are la dispoziţie doar câteva secunde pentru a citi întrebarea, pentru a se gândi şi a răspunde, de aceea întrebarea trebuie să fie scurtă şi uşor de înţeles. Lungimea maximă este de 130 de caractere pentru enunţurile întrebărilor şi de 60 de caractere pentru răspunsuri (valorile ideale sunt de 130 de caractere pentru întrebari, respectiv 40 de caractere pentru răspunsuri).
- Încercaţi să elaboraţi răspunsuri greşite diferite între ele. Răspunsurile greşite pot face ca o întrebare să pară uşoară, dacă sunt foarte diferite de răspunsul corect.
(întoarce-te sus)
Reguli de redactare a întrebărilor rapide:
- Răspunsul trebuie să fie un număr natural cuprins între 0 şi 9999999. Este indicat să nu se folosească numere foarte lungi pentru răspunsuri, de preferat este să introduceţi cuvinte precum mii / milioane în enunţ.
- Întrebările rapide pot avea un grad mai ridicat de dificultate, însă nivelul de dificultate trebuie să permită totuşi jucătorilor să poată aproxima răspunsul corect.
- Enunţul întrebărilor rapide poate fi mai lung pentru a furniza mai multe informaţii, pentru a face întrebarea mai exactă sau mai interesantă.
- Este indicat ca întrebările care conţin date sau informaţii statistice să fie formulate ca întrebări rapide.
- Nu este neapărat necesar ca acest tip de întrebări să facă referire la fapte şi evenimente, ci pot fi formulate sub forma unor întrebări care să facă jucătorul să gândească (calcule matematice, fizică, întrebări-capcana ("teaser"))
- În cazul în care durata unui eveniment depăşeşte un an (sau afectează doi ani diferiţi), formulati întrebarea în aşa fel încât să solicitaţi data începerii sau a sfârşitului evenimentului respectiv.
- Datele din biologie nu sunt, de obicei, date exacte. (De ex.: Cât a trăit cel mai longeviv elefant în captivitate? Care este înălţimea medie a unui bărbat? etc).
(întoarce-te sus)
Câte întrebări pot trimite?
Fiecare jucător poate sa trimită 10 întrebări deodată, după care mai poate trimite o nouă întrebare în măsura în care cel puţin una dintre întrebările trimise i-a fost acceptată.
Jucătorul a cărui întrebare poate fi introdusă în joc poate trimite una nouă (adică 11).
Numărul întrebărilor care pot fi trimise scade cu unu după fiecare a doua întrebare ştearsă sau după fiecare a patra întrebare trimisă care deja există în baza de date.
Astfel, fiecărui jucător i se oferă posibilitatea de a trimite cel puţin o întrebare, iar cei care trimit întrebări bune pot ajunge chiar până la 100 de întrebări trimise.
Întrebările bune trimise odată introduse în baza de date se plătesc cu 200 galbeni/piesa celui care le-a făcut.
(intoarce-te sus)
Cum să redactăm întrebări corecte?
Calitatea întrebărilor va determina numărul celor care vor participa cu plăcere la jocul dv., de aceea trebuie să vă asiguraţi că veţi include în baza de date întrebări care îndeplinesc majoritatea sau chiar toate criteriile de mai jos.
Întrebările trebuie să provoace jucătorul să gândească.
În faţa unei întrebări bune, jucătorul trebuie să gândească, nu doar să afirme "Pe asta o ştiu", facând apoi Click pe răspuns sau să renunţe. Întrebarea nu trebuie să fie foarte dificilă, însă trebuie să pună jucătorul pe gânduri. Jucătorul va avea o mai mare satisfacţie atunci când va afla care este răspunsul corect. Cel mai frumos e atunci când jucatorul afirmă: "Nici nu aveam idee că ştiam asta!"
Întrebările trebuie să fie interesante
Atunci când întrebarile şi raspunsurile sunt indicate ca fapte care s-au petrecut în realitate, acestea sunt interesante, astfel încât chiar şi cei care nu au dat răspunsul corect îşi vor păstra interesul în a afla care este acesta.
Subiectul trebuie să fie cunoscut, de interes general
O întrebare bună va avea drept efect antrenarea jucătorilor în discuţii pentru a dezbate posibilele variante de răspuns, de aceea subiectul întrebărilor trebuie să fie relativ general, familiar majorităţii jucătorilor.
Răspunsul la întrebări trebuie să poată fi intuit.
O întrebare bună nu trebuie să fie formulată astfel încât doar o mică parte din jucători, care au cunoştinţe specializate în domeniu, să poată da un răspuns corect. Chiar dacă jucătorii nu cunosc răspunsul corect, întrebarea trebuie să fie formulată în aşa fel încât aceştia să poată intui care dintre răspunsuri poate fi cel corect, facând uz de anumite cunoştinte care să le permită să elimine răspunsurile incorecte, ajungând astfel la câteva răspunsuri posibile.
(întoarce-te sus)
Lista cu temele pentru intrebările trimise de jucători:
Întrebări cu variante multiple
1. Istorie naţională (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
1.1. Politica românească: preşedinţi, prim-miniştri, preşedinţi de partide, guverne, realizări, eşecuri, partide politice, membri marcanţi ai acestora
1.2. Conflicte armate (războaie, bătălii) - împotriva cui s-a purtat, cine a fost comandantul (comandantul armatei inamice), unde s-a purtat războiul, cine l-a câştigat
1.3. Mişcări sociale (revoluţii, răscoale) - izbucnire, motivul izbucnirii, conducători, consecinţe
1.4. Rege/conducator - predecesori, succesori, condiţii de succesiune, familiile acestora, pseudonime, locul înmormântării
1.5. Guverne istorice: când au luat fiinţă, în ce conjunctură, ce personalităţi marcante au făcut parte din acestea, care au fost realizările acestor partide/guverne, prin ce s-au remarcat
1.6. Grade militare: ierarhia gradelor militare, clasificarea lor, comparaţii între acestea
1.7. Exploratori români: obiectul (zona) explorat (ă), ce au folosit la explorare, reuşita sau eşecul acestei explorări
1.8. Aşezări vechi: denumirea veche a localităţii sau oraşului, denumirea actuală, pe teritoriul cărei locaţii contemporane se află aşezarea veche, înfiinţarea aşezării, întemeietorul ei
1.9. Domnitori/Voievozi: perioada domniei, realizările din acea perioadă, eşecurile, locul înmormântării, construcţii relizate în timpul domniei etc.
1.10. Legislaţie: tratate, convenţii la care România este parte, Constituţia României, definiţia Constituţiei, prima constituţie, urmatoarele variante, modelul urmat de către Constituţia României, referendumuri, consecinţe, etc.
1.11. Istoria Daciei: regi daci, familiile acestora, reşedinţe ale regilor daci, cetăţi dacice, războaie dacice
1.12.Tezaure naţionale/Vestigii istorice: denumiri ale tezaurelor/vestigiilor, din cate piese sunt compuse, din ce material sunt confecţionate piesele, de către cine au fost descoperite, în ce condiţii au fost descoperite, unde se află expuse sau depozitate
1.13. Istorie paşoptistă: conducătorii revoluţiei de la 1848, izbucnirea revoluţiei, desfăşurarea acesteia, finalizarea ei, consecinţele revoluţiei în România
1.14. Războaiele mondiale: evenimente petrecute pe teritoriul României, politici ale guvernelor româneşti din timpul războiului, consecinţele războaielor, eroi ai razboaielor mondiale
2. Literatura naţională, limba (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
2.1.Poezie românească: provenienţa anumitor versuri, expresii folosite în poezii
2.2. Sursa de inspiraţie: sotie , iubită, mamă, muză
2.3. Profesii vechi: cu ce se ocupă un dogar(ex), denumirea profesiei celui care face butoaie
2.4. Cuvinte şi expresii străine: Ce înseamna X? Ce este un/o X?
2.5. Etimologia cuvintelor: (latina, greaca, germana, etc.)
2.6. Scriitori români: Cine a scris X? Care opera (NU) a fost scrisa de X?
2.7. Poeţi români: mentionarea numelui poetului care a scris o poezie, un volum de poezii, cu ce ocazie a scris-o
2.8. Familii lingvistice: mentionarea familiei din care face parte o anumită limbă
2.9. Ortografie: corectitudinea scrierii cuvintelor, expresiilor, propoziţiilor
2.10. Semnificaţia numelui oraşului: Ce înseamnă Belgrad în limba română? (castel alb)
2.11. Biografii scriitori: studii, căsătorii, locul naşterii, anul naşterii
2.12. Proverbe, zicători , ghicitori: cuvinte, expresii, versuri care completează enunţul unui proverb, al unei zicători sau ghicitori
2.13. Personaje literare : personaje principale sau secundare în jurul cărora se desfăşoară acţiunea într-o poezie, nuvelă, roman, piesă de teatru , schiţă, baladă, legendă
2.14. Vocabular: sinonime, antonime, omonime, neologisme, arhaisme etc.
2.15. Teoria literară: critică literară, genuri literare, specii literare, stiluri literare, curente literare
2.16. Proză românească: denumiri de romane, nuvele, povestiri, poveşti, unde au fost publicate pentru prima dată, în ce condiţii, aprecieri ale marilor critici făcute la adresa unor opere
2.17. Dramaturgia românească: piese de teatru , autorii lor, în ce an s-au pus în scenă pentru prima data, care este deznodământul acţiunii piesei menţionate
3. Arta naţională (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
3.1. Pictori români: numele pictorilor, mentori, evenimente importante din viaţa acestora etc.
3.2. Picturi celebre: cea mai veche/cea mai nouă, în ce galerie este expusă etc.
3.3. Arhitectura românească: Cine a proiectat X? (castele, poduri, etc) .Ce a proiectat X?În ce stil este construită Biserica Y?
3.4. Artişti - profesie: Care a fost profesia lui X? Care din urmatorii este scriitor/regizor?
3.5. Biografii artişti: şcoli urmate, căsătorii, ţara în care au lucrat, principalele lucrări
3.6. Compozitori români - muzica (opere, simfonii, etc.)
3.7. Dans/balet: dans (modern, sportiv, latino etc.) , dansatori, balerini etc.
3.8. Grafică/caricatură: graficieni, caricaturişti, premii câştigate etc
3.9. Sculptori români: Cine a sculptat X?Cărui sculptor parţine statuia Y?
3.10. Sculptură românească: Cum se numeşte sculptura lui X?Unde se află?
3.11. Teatru românesc: săli de teatru, anul în care s-a jucat pentru prima dată o piesă, pe scena cărui teatru, actori de teatru
3.12. Curente artistice: De ce curent artistic a fost influenţată opera lui X?
3.13. Arta decorativă: bijuterii, tapiserii, ceramică, stiluri etc.
4. Geografie naţională (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
4.1.Cursuri de apă : Prin care oras NU trece râul X ? Care dintre oraşe (NU) se afla pe malul stâng al râului…? În câte braţe se împarte Dunărea?
4.2. Oraşe-vecini: Care oraş/localitate se afla la o distanţă mai mare faţă de capitală?
4.3. Forme de relief: Care vârf se afla in masivul muntos X? Unde se afla vârful X? Unde este situat podişul X?Care sunt limitele câmpiei X, la vest?
4.4. Atracţii turistice: (castel, piata, obiectiv turistic, etc.
4.5. Puncte de frontieră: în ce direcţie, apă, drum sau cale ferata, carei tari ii apartine?
4.6. Diviziuni teritoriale: judeţe, oraşe, comune , evenimente importante petrecute pe teritoriul acestora etc.
4.7. Castele/reşedinţă: Ce familie are ca reşedinţă oraşul în localitatea X)?
4.8. Parcuri/ rezervaţii naturale: unde se află, care este cel mai nou, cel mai mare, animale, plante caracteristice, logo, sediu oficial etc.
4.9. Lacuri - cel mai mare, cel mai adânc, unde se află, ce se află pe malul acestuia (localitate, obiectiv, bai, staţiune)
4.10. Coordonate geografice: Care oraş se afla mai la nord?
4.11. Infrastructură : de unde - pana unde, Ce localitate se gaseste în apropierea sa? Ce drum/şosea/autostradă trece prin oraşul X?
4.12. Obiective economice: oras/judeţ/regiune (aeroport, port, teatru, plaja, baza aeriană
4.13. Ape termale: În ce subsanţă sun bogate apele termale de la X?
4.14. Poduri: peste ce râuri s-au construit, în ce oraş, din ce materiale, de către cine, ce fel de poduri sunt
4.15. Resurse naturale: în ce zonă a ţării se găsesc resursele respective, când s-au descoperit, de către cine, unde sunt întrebuinţate
4.16. Vecinii României: informatii generale despre vecinii Romaniei
4.17. Mediul înconjurător (ecologie, pedologie etc.): interacţiunea dintre om şi natură, legi care reglementează echilibrul om-natură, evenimente care au creat dezechilibre, consecinţe ale dezastrelor ecologice, metode de combatere a consecinţelor acestora, evenimente ce au dus la producerea dezastrelor ecologice
4.18. Industrie: ramurile industriei, realizări, zonele unde predomină un anumit tip de industrie
4.19.Turism şi comerţ: ce se comercializează cu preponderenţă în anumite zone, cum se realizeză comerţul în România, importuri, exporturi, ce fel de turism se practică în România
4.20.Agricultură: ramurile agriculturii, cu ce se ocupă fiecare, ce realizări există sau au existat
4.21. Cetăţi - fortificaţii: Unde se află cetatea X?
4.22. Flora terestră/Flora acvatică: areal, modificări apărute etc.
4.23. Fauna terestră/Fauna acvatică: areal, modificări apărute etc.
5. Istoria lumii (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
5.1. Oameni politici/Preşedinţi S.U.A.: (SUA nu are prim-ministru, functiile acestuia sunt asumate de Preşedinte)preşedinţi, prim- miniştri, partid, ales mai devreme, ales mai târziu, eveniment care s-a petrecut in timpul mandatului
5.2. Antichitatea: cele 7 minuni ale lumii antice, unde se află ele, cine le-a construit, din ce material sunt confecţionate, ce dimensiuni au, oraşe ale Antichităţii, istorici ai Antichităţii, popoare din Antichitate (sumerieni, vikingi etc)
5.3. Comandanţi/ generali: bătalie, ţara de origine
5.4. Conflicte armate (războaie cunoscute, bătălii) - împotriva cui s-a purtat razboiul, în ce an a avut loc, care au fost părţile combatante, în ce epocă a avut loc
5.5. Războaie mondiale: data exactă, care eveniment s-a petrecut mai devreme/mai târziu
5.6. ONU: sediu, secretari,naţionalitate, măsuri intreprinse cu ocazia unui eveniment mondial
5.7. Organizaţii internaţionale: resedinţa oficială, acronim (IMF, IAEA, WHO, etc.) , în ce constă activitatea lor
5.8. Organizaţii teroriste: ţara de unde provin, la ce evenimente cu răsunet mondial au participat
5.9. Tratate: la sfârsitul cărui razboi, între reprezentanţii căror ţări
5.10.Provincii romane/ Colonii - unde sunt situate, carei ţări europene ii aparţin
5.11. Ordine religioase: Cine a fondat ordinul (religios) X? (Dominican - Sf. Dominic)
5.12. Monarhii/Dictaturi: împăraţi, regi, prinţi, faraoni, în ce ţară au domnit, în ce perioadă /în ce ţară a fost instaurată, când, cât a durat, de către cine a fost instaurată
5.13. Asasini/Asasinate: Cine a fost asasinul lui X?Cum a fost asasinat X?
5.14. Pseudonime - nume real : Cine a fost cunoscut si sub numele de…
5.15. Antropogeneză: specii umanoide (unde au trait, denumirea in latina, anatomie)
5.16. Popoare migratoare: denumire, unde au migrat, în ce an, de unde au venit
5.17. Mişcări sociale (revoluţii, răscoale): data izbucnirii, conducătorii, motivele, consecinţele acestora
5.18. Tezaure/Vestigii istorice: anul şi locul descoperirii, numele celui ce a descoperit, unde se găsesc expuse etc.
5.18. U.E.- înfiinţare, componenţă, evenimente premergătoare, piloni, instituţiile U.E.
5.20. N.A.T.O.- înfiinţare, ce fel de organizaţie este, câte ţări componente are, preşedinţi, decizii importante, summituri
5.21. UNESCO- înfiinţare, rol, componeţă, prevederi, patrimoniu
5.22. Titluri nobiliare: locul unde exista titlul respectiv, echivalentul său, de către cine era/este oferit
5.23. Evenimente istorice: petrecute mai devreme, mai tarziu
5.24. Religie - biblie şi alte subiecte cu conţinut religios
6.Literatura internaţională & limba (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
6.1. Maxime latine : (traducere), "Cine a spus…?"
6.2. Literatura Antichităţii : (romana, greaca, etc.) - autor, citate, scriitori
6.3. Mitologie: (romană, greacă) - zeităţi, creaturi, povestiri
6.4. Scriitori celebri: Cine a scris romanul X? Cine a scris nuvela Z?
6.5. Poeme epice naţionale: naţionalitate (Ghilgames, Kalevala, etc. )
6.6. Piese shakesperiene: gen (comedie, tragedie, piese istorice, de dragoste)
6.7. Limba oficială: ţara, din ce an este limba oficială, care este limba oficială
6.8. Literatura pentru copii- scriitori, cărţi, publicare, personaje din literatura pentru copii
6.9. Personaje literare: Cum se numea iubitul Julietei din piesa lui Shakespeare?
6.10. Proverbe/ zicatori/ ghicitori: Care dintre următoarele este un proverb englezesc?
6.11. Denumirea ţării în limba naţională:
6.12. Etimologia numelor: De unde provine numele X?
6.13. Teoria literară: critică literară, genuri literare, specii literare, stiluri literare, curente literare
6.14. Citate celebre: citate ale marilor personalităţi ale lumii
6.15. Proză internaţională: romane celebre, unde s-au publicat, comentarii ale criticilor literari
6.16. Poezie internaţională: versuri din poezii celebre, expresii, poezii scrise de marii poeţi ai lumii, unde au fost publicate, comentarii ale criticilor literari
6.17. Biografii scriitori: unde s-au născut, unde au studiat, anul morţii, membri marcanţi din familiile scriitorilor
7. Arta internaţională (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
7.1. Arhitectură: clădire, arhitect, loc, stiluri, autorii proiectului
7.2. Compozitori celebri: naţionalitate, lucrări (simfonie)
7.3. Obiective culturale: locaţii, construire, renovare
7.4. Instrumente muzicale: tip (cu coarde, cu clape, etc.…)
7.5. Dans: origine, asemănare cu alt dans, stil de dans, premii
7.6. Galerii-expoziţii: pictură, desen, grafică, caricatură
7.7. Balet: autor, balerini celebri
7.8. Musical - operetă : autor, melodie, protagonişti, apariţie
7.9. Terminologie muzicală: semnificaţie (allegro, forte, etc.)
7.10. Sculptori celebri: opere, expunere, anul realizarii operei
7.11. Picturi celebre: Câte personaje sunt reprezentate in tabloul X?Ce temă are tabloul X?Cum se numeşte tabloul X, al pictorului Y?
7.12. Pictori celebri: cine a trăit mai devreme sau mai târziu
7.13. Biografii artişti: date interesante despre locul, anul naşterii, membrii familiilor, realizări în domeniul artei
7.14. Artă fotografică /mobilă- (accesorii, terminologie, stil)
7.15. Sculpturi celebre: unde se află sculptura X, denumirile sculpturilor, materialele în care sunt realizate
7.16. Curente artistice: în pictură, sculptură, muzică, arhitectură, ţările unde au luat naştere curentele respective, etc.
7.17. Arta decorativă: bijuterii, tapiserii, ceramică
8. Geografia lumii (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
8.1. Oraşe: oraşe mai importante, amănunte despre ele
8.2. Forme de relief: munţi, podişuri, câmpii
8.3. Ţări- vecini: Care este ţara cu care (NU) se învecineaza X?
8.4. Cursuri de apă : Unde se varsă râul X? Care este mai lung, dintre râurile următoare?
8.5. Continente: Pe ce continent se află râul Y?
8.6. Ţări - populaţie: Care dintre următoarele ţări are populaţia cea mai numeroasă?
8.7. Ţări - suprafaţă: Care dintre următoarele ţări are suprafaţa cea mai mare?
8.8. Meteorologie: clima ţărilor lumii
8.9. Obiective: aeroporturi, gări, străzi, bulevarde celebre
8.10. Insule - peninsule: Ce insulă este mai mare? Ce oraş se află pe insula X? Din ce arhipeleag face parte?
8.11. Poduri: peste ce râu este, în ce oraş, cine l-a construit, ce fel de pod este
8.12. Ere geologice: mai devreme, mai târziu, ce eveniment a avut loc în acea eră
8.13. Parcuri şi rezervaţii naturale: animale, plante renumite, ţara, cel mai mic, cel mai mare
8.14. Atracţii turistice: Care dintre următoarele (NU) se află in Londra? Unde se află Trafalgar Square?
8.15. Coordonate geografice: mai aproape de Ecuator, mai departe , mai la nord, mai la sud
8.16. Infrastructura mondială: Care dintre urmatoarele este mai lung(a)/mare? Raspunsuri posibile:distanta intre orase, lungimea strazii/caii ferate,
8.17. Mări şi oceane: denumiri, comparaţii, localizări
8.18. Diviziuni teritoriale: cum se numesc diviziunile teritoriele, de cand este ţara astfel divizată
8.19. Rezerve naturale: rezervele corespunzătoare, descoperiri, utilizări
8.20. Patrimoniul UNESCO: Care dintre următoarele este inclus în partrimoniul UNESCO?
8.21. Lacuri: localizare, origine, utilizare
8.22. Astronomie: sateliţi, constelaţii
8.23. Vulcani: unde se află, ultima erupţie, tipul vulcanului
8.24. Deşerturi: unde se află, ce fel de deşert este, cand s-a format
8.25. Industrie şi agricultură: realizări din ramurile celor două
8.26. Turism şi comerţ: importuri, exporturi, venituri realizate din turism, tipurile de turism
8.27. Catastrofe naturale: cutremure, inundaţii, tornade, uragane etc.
8.28. Flora terestră/Flora acvatică: areal, modificări apărute etc.
8.29. Fauna terestră/Fauna acvatică: areal, modificări apărute, etc.
9. Sport (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
9.1. Fotbal intern: fotbalişti, antrenori, echipe, performanţe realizate (România) etc.
9.2. Fotbal internaţional: fotbalişti, antrenori, echipe, performanţe realizate (restul lumii) etc.
9.3. Campionatul mondial de fotbal: locul desfăşurării campionatului, performanţe realizate, ţara gazdă etc.
9.4. Campionatul european de fotbal: locul desfăşurării campionatului, ţara gazdă, organizarea campionatelor, campioană, etc.
9.5. Golgheteri: performanţe, comparaţii între performanţele realizate de sportivi, etc.
9.6. Stadioane: denumire, locaţie, înfiinţare, modernizare etc.
9.7. Handbal: handbalişti, antrenori, echipe, performanţe realizate etc.
9.8. Baschet: bachetbalişti, antrenori, echipe, performanţe realizate etc.
9.9. Gimnastică: gimnaşti şi gimnaste, antrenori, performanţe etc.
9.10. Patinaj artistic: campioni, performanţe, antrenori etc.
9.11. Sărituri cu schiurile: sportivi, performanţe, campionate mondiale/campioni mondiali, ţară gazdă, etc.
9.12. Înot: sportivi, perfomanţe, probe, campionate mondiale/campioni mondiali, istorie, etc.
9.13. Canotaj: sportivi, antrenori, performanţe, etc
9.14. Atletism: probe, atleţi cunoscuţi, antrenori, performanţe, etc.
9.15. Tenis: sportivi cunoscuţi, performanţe, campionate câştigate, turnee, etc.
9.16. Formula 1/Moto-sport/Ciclism: campioni, performanţe, echipe etc.
9.17. Box/Lupte/Judo/Wrestling/Arte marţiale : campioni, performanţe realizate, antrenori etc.
9.18. Scrimă/Tir/Pistol-viteză: campioni, performanţe, antrenori, etc.
9.19. Hipism: performante, campioni mondiali, sportivi, reguli, etc.
9.20. Rugby: sportivi, campionate mondiale, reguli, antrenori, performanţe, etc.
9.21. Snooker: jucători, performanţe, campionate mondiale, istorie, etc.
9.22. Şah: jucători cunoscuţi, campionate mondiale, performanţe, reguli, etc.
9.23. Campionate mondiale: anul desfăşurării, ţara gazdă, organizarea lor, etc.
9.24. Campioni mondiali: numele campionilor, anul performanţei, medaliile obţinute, titlurile obţinute, etc.
9.25. Jocuri olimpice: organizarea lor, performanţe realizate, anul performanţei, sportul, medaliile, numărul de titluri, anul desfăşurării, ţara gazdă.etc.
9.26. Hochei: campionate mondiale, jucători, performanţe, reguli, etc.
9.27. Biografii sportivi: locul naşterii/deces, performanţe, etc.
10. Ştiinţă (matematică, fizică, tehnică, astrologie, istoria ştiinţei) (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
10.1. Oameni de ştiinţă: disciplina (fizică, filosofie, astronomie, medicină etc.)
10.2. Unităţi de măsură: Care este unitatea de măsură pentru X ? prefixe ale unităţilor de măsură (nano, giga, kilo) etc.
10.3. Inventatori: numele acestora, domeniul de aplicabilitate al invenţiei, naţionalitatea inventatorului etc.
10.4. Invenţii: mai devreme, mai târziu, care este invenţia etc.
10.5. Numere romane: mai mic, mai mare (Care dintre urmatoarele numere este mai mare? MDCCCXV)
10.6. Ştiinţa: alte domenii, istoria ştiiinţei
10.7. Planete: Care este planeta situată mai aproape de Soare?
10.8. Pedologie: roci, minerale, clasificare (sedimentară, metamorfică, vulcanică) - culoare
10.9. Structura Pamântului: sfera (lito-, asteno-) Care dintre acestea este mai apropiată de centrul Pamântului?
10.10. Astronomie: cea mai stralucitoare stea, denumirea in limba latina, (ex. Orion - Vânatorul - stea: Betelgeuse), planete, date despre acestea
10.11. Informatică: (care dintre urmatoarele este un browser, un joc, un sistem de operare?), ce înseamna (HDD, WAP, GPS, OS, etc.)
10.12. Matematică: geometrie, semne matematice (+,-,*,/,?), trigonometrie
10.13. Fizică - unităţi de măsură şi mărimile (Care dintre urmatoarele nu este unitatea de masura pentru viteza? MPH, Km/h, m/s), transformări dintr-o unitate de măsură în alta
10.14. Meteorologie: nori, vanturi, precipitaţii, tipuri si definitii
10.15. Educaţie: universităţi, discipline reale
10.16. Instrumente/aparate de măsură: instrumente pentru măsurat, aparate cu care se măsoară etc.
10.17. Tennică şi tehnologie: maşini, avioane etc.(tehnologii)
10.18. Teorii ştiinţifice: legi, teoreme, unde se aplică respectivele teorii etc.
10.19. Economie: afaceri, bursa de valori
11. Ştiinţă (biologie, chimie, medicină) (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
11.1. Medicină: denumirea în limba latină a unei boli, simptom, agent patogen (virus, bacterie, ciupercă, etc.), calea pe care se contractează boala, efectele bolii asupra organismului, valori, tehnici de investigare
11.2. Anatomia umană: oase, muşchi, părţi ale corpului etc.
11.3. Compuşi chimici: denumire comuna (NaCl/clorura de sodiu (sare de bucatarie), utilizare (medicină, industrie, etc.), efectul asupra omului (caustic, toxic, esenţial, etc.)
11.4. Elemente chimice: originea denumirii, masă (care este cel mai uşor), simbol
11.5. Botanică: denumirea palntelor, modul de viaţă, creşterea, înnmulţirea , de unde provin (continent), unde se dezvoltă (padure, munte, etc.) , proprietăţi
11.6. Zoologie: denumirea animalelor, clasificare în funcţie de atribute, mod de viata, înmulţire, etc.
11.7. Vitamine: denumirea comună şi denumirea ştiinţifică, efect
11.8. Ciuperci: care este otravitoare, comestibilă, cu utilizare în domeniul medicinii etc.
11.9. Plante medicinale: ce boala vindecă, pe ce parte a corpului se aplică, folosirea în industria farmaceutică etc.
11.10. Reacţii chimice: în ce condiţii au loc reacţiile, rezultatul lor, toxicitatea compusului rezultat, utilizare
11.11. Medicină naturistă (alternativă): alternative ale tratamentelor medicamentoase, efecte, preparate
11.12.Teorii ştiinţifice: legi, aplicabilitate
11.13. Oameni de ştiinţă: cercetători, ce au cercetat, perioada cercetării, concluziile
11.14. Plante medicinale: denumire ştiinţifică, modul de viaţă, părţile plantei utilizate la fabricarea medicamentelor, culoarea florilor etc.
11.15. Rase de animale: cai, cîini, pisici etc.
11.16. Condimente: denumirea ştiinţifică, utilizare, locul unde cresc
11.17. Plante - denumiri ştiinţifice: denumirea în limba latină
12. Viaţa de zi cu zi (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
12.1. Gastronomie: de ce ingrediente este nevoie pentru a le prepara
12.2. Valoare energetică: mai mare, mai mică (se referă la calorii)
12.3. Cocteiluri: componente, preparat cu ingredientul X
12.4. Băuturi: origine, tipuri, vinuri şi locuri cu specific naţional
12.5. Constructori de maşini: modele, origine (ţara) , siglă, etimologia denumirii
12.6. Bancnote şi monede: ce simbol apare pe acestea (pe ambele parti)
12.7. Celebrităţi: persoane care au ajuns celebre prin faptul ca au realizat ceva anume, biografii ale acestora
12.8. Legislaţie rutieră: codul rutier
12.9. Festivaluri: denumire, ţara unde are loc, perioada anului cand se desfăşoară
12.10. Multimedia: tv, radio, ziare, reviste, vedete ale posturilor tv, radio,etc.
12.11. Mărci - modele: nume si produs, origine, logo (culoare, figura, etc.), mărci naţionale consacrate
12.12. Codul bunelor maniere: comportamentul în societate, în orice moment şi în orice împrejurare
12.13. Ora pe glob: compararea între ora anumitor ţări de pe glob
12.14. Recorduri: recorduri stabilite, depăşite,etc.
12.15. Sloganuri: menţionarea sloganului unei firme naţionale sau internaţionale, componenţă, traducere etc.
12.16. Istoria bijuteriilor: etimologia cuvintelor care fac referire la bijuterii, cum au fost confecţionate, materiale folosite, pentru cine au fost făcute
12.17. Curiozităţi: stiaţi că…?
12.18. Divertisment: jocuri de snooker, biliard, domino, poker, etc.
Întrebări rapide
1. Date (30-50 întrebări/grup, minim 20 şi 20 grupuri) (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
1.1. Date - i.Hr. pănă în anul 1900 (20-40 întrebări/grup)
- război, bătălie, regi/conducători, evenimente istorice, descoperiri, expediţii
1.2. Date de la 1900 până în prezent
2. Istorie (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
2.1. Preşedinţi români : (prima) dată la care a fost ales
2.2. Preşedinţi de ţări: (prima) dată la care a fost ales
2.3. Descoperiri: de teritorii/locuri
2.4. Personalităţi istorice: data naşterii/morţii, data la care a avut cele mai importante realizări, regi, împăraţi, revoluţionari.
2.5. Arheologie: specii umanoide, descoperiri, când s-a petrecut (î.e.n.)
2.6. Vehicule de război: număr de roţi, tunuri, viteză, etc.(care, tancuri, aeronave, vase)
2.7. Biserică: data constituirii, Papi
2.8. Civilizaţii: Grecia antică, Roma antică, Egiptul antic, Orient
2.9. Regimuri politice: dictaturi, când au fost instituite
2.10. Asasini: când (ce vârsta avea?)
2.11. Războaie: În ce an a izbucnit războiul X ?Cu câţi morţi s-a soldat războiul Z ?
2.12. U.E.: date despre înfiinţare, număr de membri, anul aderării statelor etc.
2.13. Organizaţii internaţionale: anul înfiinţării, anul în care au intreprins acţiuni cunoscute etc.
2.14. Organizaţii teroriste: anul când au luat naştere, numărul de membri, pe teritoriul câtor state au intreprins acţiuni teroriste, numar de victime rezultat în urma acestora etc.
2.15. Independenţa statelor: anul declarării, data declarării, etc.
2.16. Domnitori/Voievozi: anul urcării pe tron, anii căt a durat domnia, anul naşterii, anul morţii etc.
2.17. Evenimente istorice: alte evenimente istorice
2.18. Tratate: în ce an s-au încheiat, câte ţări au încheiat tratatul, câte ţări au aderat la un tratat (pact) de neagresiune etc.
2.19. Exploratori: anul naşterii, anul morţii, anul în care au realizat explorarea etc.
3. Ştiinţă (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
3.1. Zoologie: date despre animale
3.2. Botanică: date despre plante, bacterii
3.3. Anatomia umană: date despre anatomia umană
3.4. Elemente chimice: date privind elementele chimice
3.5. Compuşi chimici: (nr. de atomi sau elemente)
3.6. Astronomie: corpuri cereşti (nr. de luni/sateliţi, distanţa, perioade, masa, etc.)
3.7. Pamântul : date (ce conţine atmosfera, suprafaţa Pământului acoperită de păduri - %, temperatura medie, etc.)
3.8. Oameni de ştiinţă: data naşterii/morţii, data la care a făcut X descoperire, data publicarii
3.9. Filosofi, psihologi: date despre respectivii
3.10. Informatică: date software & hardware
3.11. Unităţi de măsură: corespondente
3.12. Fizică: mărimi şi valori (viteză, acceleraţie, presiune, atracţie gravitaţională, etc.)
3.13. Matematică: valori
3.14. Medicină: date legate de această ştiinţă
3.15. Aviaţie/Navigaţie: date despre viteză, numărul de pasageri, numărul de curse efectuate etc.
3.16. Invenţii/Inventatori: în ce an, câte invenţii, etc.
3.17. Meteorologie: date despre fenomenele meteorologice
4. Sport (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
4.1. Fotbal internaţional: campionate, competiţii principale (dată, scor final, etc.), istorie, etc.
4.2. Fotbal intern: an campioane, an cupă, istorie etc.
4.3. Campionatul mondial de fotbal: anul desfăşurării, număr titluri, istorie, etc.
4.4. Campionatul european de fotbal: anul desfăşurării, număr titluri, istorie, etc.
4.5. Arene sportive/Stadioane: capacitate, anul construirii, evenimente gazduite, etc.
4.6. Organizaţii sportive: cluburi, FIFA, data înfiinţării, data desfiinţării, etc.
4.7. Sporturi: date despre alte sporturi decat cele de mai sus (ex: darts, tenis, snooker, golf, şah, etc)
4.8. Campionate mondiale: anul desfăşurării, număr titluri, istorie, etc (altele decât fotbal)
4.9. Campioni mondiali: anul, număr titluri, etc.
4.10. Campioni naţionali: număr de medalii, când au fost câştigate, record mondial, etc.
4.11. Handbal: campioni, calificări, cupe câştigate, istorie, etc.
4.12. Baschet : date antrenori, istorie, campioane, cupe, etc.
4.13. Formula 1/ Moto-sport/Ciclism : campioni, lungimea curselor sau circuitului, anul când a fost campion, etc.
4.14. Reguli din sport:: lungimea terenului, număr de jucători, timpul de joc, durata reprizelor, etc.
4.15. Recorduri sportive: timp, înălţimea săriturii, lungimea aruncării, etc.
4.16. Jocuri Olimpice de vară: data, numărul de medalii de aur, argint, istorie, etc
4.17. Jocuri Olimpice de iarnă: data, numărul de medalii de aur, argint, istorie, etc.
4.18. Biografii sportivi: an naştere/retragere/deces sportivi cunoscuţi, date personale, etc.
5. Geografie (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
5.1. Forme de relief: din România şi din alte ţări
5.2. Lungimea râurilor, drumurilor, podurilor, graniţelor, tunelurilor
5.3. Populaţie: oraş, ţară (locuitori/km2)
5.4. Ţări - vecini: numărul de ţări cu care se învecinează o ţară
5.5. Coordonate geografice: localizarea unui oraş, loc în funcţie de latitudine
5.6. Clădiri: date despre înălţimea clădirilor, nr de etaje
5.7. Adâncimi: lac, ocean, loc
5.8. Distanţe rutiere: între oraşe din ţară, din Europa
5.9. Data înfiinţării oraşelor : În ce an a fost înfiinţat oraşul
5.10. Terra: date despre Terra
5.11. Steaguri, Drapele, Imnuri: câte culori, câte strofe, din ce an datează etc.
5.12. Diviziune teritorială: numărul de diviziuni, numărul de ţări în care diviziunea poarta acelaşi nume, numărul de subdiviziuni etc.
6. Arta (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
6.1. Regizori, actori, actriţe: data naşterii sau morţii
6.2. Biografii artişti: data naşterii , data morţii, ce vârstă avea când a murit,
6.3. Premiere de operă: anul premierei, numărul de spectacole etc.
6.4. Teorie muzicală: diez şi bemol - Câti # sunt în do major?
6.5. Opere de artă: tablou, statuie, clădire celebră - anul in care a fost realizat(ă)
6.6. Numere din mitologie:
6.7. Numere din Biblie:
6.8. Numere din romane/poveşti/cântece/poezii:
6.9. Litere şi alfabet : ordinal şi ABC, număr de litere din alfabete străine, frecvenţa în text , frecvenţa apariţiei în textele din limba respectivă
6.10. Concerte/Spectacole/Festivaluri: anul, numărul de spectatori, numărul concertelor, numărul spectacolelor, etc.
6.11. Religie: date importante ce ţin de religie
7. Date naţionale (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
7.1. Politicieni: data alegerii, sfârşitul mandatului, vârsta
7.2. Agricultură şi vinuri: soiuri, anul apariţiei, vechimea vinului
7.3. Localităţi: oraşe cunoscute sau oraşe, comune, sate mai mici care s-au remarcat prin ceva anume, care să merite cunoscut
7.4. Formaţii româneşti: anul constituirii, număr de membri, numere din titlurile melodiilor.
7.5. Filme româneşti: anul apariţiei, etc
7.6. Forme de guvernămant: câte legi s-au aprobat într-o anumită perioadă, câţi membri are Parlamentul, câte voturi sunt necesare pentru…
7.7. Transporturi: şosele, trenuri şi cursuri de apă navigabile
7.8. Limba, literatura: număr din titlu, număr din romanul X
7.9. Obiective cultural - sportive: anul în care a fost construit, număr de locuri
7.10. Proverbe şi zicători : numere din textul acestora
8. Viaţa de zi cu zi (A nu se folosi ca şi temă acesta fiind un domeniu, folosiţi ce este sub)
8.1. Statistici: din orice domeniu
8.2. Afaceri: statistici economice, mărci, fabrici etc.
8.3. Divertisment: loterie, jocuri de noroc
8.4. Vehicule: date despre vehicule
8.5. Seriale TV: anul apariţiei, numar de episoade, număr de serii
8.6. Alimentaţie: număr de calorii, valoare nutritivă
8.7. Ora pe glob: ora corespondentă unei ore a României
8.8. Mass - media: anul înfiinţării unui post tv, radio, al unui ziar, al unei reviste, aniversări etc.
8.9. Convertire monetară: De câte monede sau bancnote avem nevoie pentru a plăti exact 34$?
8.10. Calculatoare si IT: date despre acestea
8.11. Legislaţie: date din legislaţie
8.12. Curiozităţi: Câte tone poate cântări un elefant ?(ex).
eusebiu27 întreabă: