| roxcsana20 a întrebat:

Oare este adevarat ca pe data de 15 iunie 2011 va fi eclipsa de luna totala? Imi puteti spune la ce ora este? Este ziua sau noaptea? dau funda celui ce a auzit de stirea asta?

Răspuns Câştigător
| stefan22 a răspuns:

O eclipsă totală de Lună, vizibilă de pe tot teritoriul ţării noastre (precum şi de pe jumătate de glob) se va produce în noaptea de 15 spre 16 iunie, anunţă Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Usreanu". Eclipsa va fi totală, adica Lună va intra complet în umbra planetei noastre, iar fenomenul va dura peste 5 ore.

Eclipsa va începe la ora 20:24 când Luna se află sub orizont. Va răsări la 20:51, iar numai după 30 de minute (la ora 21:22) va începe să intre în umbra Pământului. Strălucirea ei va scădea, în timp ce partea stângă a discului va începe să fie acoperită de umbră.

Timp de o ora, umbra va acoperi discul Lunii iar eclipsa totală va începe la ora 22:22.

Maximul eclipsei se va produce la ora 23:12 când Luna ar trebui să aibă o culoare portocalie-cărămizie, cu o parte mai deschisă.

Totalitatea se termină la ora 00:03. Luna va ieşi complet din umbră la ora 01:02 iar eclipsa se va termina la ora 02:01.

10 răspunsuri:
| spxinsane a răspuns:

DA, o sa fie o eclipsa totala de luna in noaptea 15 spre 16 iunie 2011.

Pentru mai multe informatii poti sa te uiti aici:
http://www.stiintasitehnica.com/eclipsa-totala-de-luna-in-romania_326.html

| Alexoutza a răspuns:

Da...asa am auzit si cape 15 iunie o sa fie eclipsa de luna totala, dar nu sunt chiar 100 la 100 sigura.Din ce m-am documentat eu cam toata lumea spune la felkissSper sa te ajut

| мιѕѕнαρριηєѕѕ a răspuns:

Uita`te repede la Acces Direct pe Antena1 va spune despre eclipsa totala

| iPetraAnime a răspuns:

Da, va avea loc prima eclipsa de luna anului.seara ora 21:00 rasare luna. uite momentele eclipsei

Momentul eclipsei Ora de vara
Intrarea Lunii in penumbra 20h24m34s
Inceputul eclipsei partiale 21h22m56s
Inceputul eclipsei totale 22h22m30s
Faza maxima 23h12m37s
Sfarsitul eclipsei totale 0h02m42s
Sfarsitul eclipsei partiale 1h02m15s
Iesirea Lunii din penumbra 2h00m45s
fundahappy

| Julia89 a răspuns:

Aproape in ficare luna este eclipsa totala de luna si este noaptea ca altfel ii zicea eclipsa totala de soare.

| dwe12_1231 a răspuns:

Da ai dreptate am auzit pe Prima Tv ceva de genu uite aici: http://www.astro-info.ro/eclipse/LE2011Jun15T.html

| ChiriSthineeE a răspuns:

Buna! Da este adevarat dar. eclipsa totala de luna incepe de pe data de 15 spre 16 iunie miercuri spre joi si incepe la ora 20:24 când Luna se află sub orizont. Va răsări la 20:51 iar numai după 30 de minute (la ora 21:22) va începe să intre în umbra Pământului.Iar maximul eclipsei se va produce la ora 23:12 când Luna ar trebui să aibă o culoare portocalie-cărămizie, cu o parte mai deschisă. Culoarea Lunii în timpul eclipsei totale ne indică gradul de plouare al atmosferei. Sper ca ti.am fost de ajutor.:*:* Funda?big grin

| loveyou_3116 a răspuns:

Buna, da este adevarat ca o sa fie pe 15 iunie eclipsa de luna. este noaptea in jur de 23:30 (plus sau minus) te pup

| loveyou_3116 a răspuns:

Buna da e adev... o sa fie noapteaa... in jur de 23:30