1.Opinia mea este ca/eu cred ca/in opinia mea...si iti spui opinia.Iti place, nu-ti place, ar mai trebui sa scrie ceva in ea, chestii d-astea.Ce crezi tu.
2.Aduci niste argumente si scrii la inceput ceva de genul "In primul rand,(argument)" sau "Un argument ar fi acela ca(dai argument)"
Dai cel putin 2-3 argumente si bagi cat mai multa umplutura dar fara sa aberezi.Te legi de figuri de stil, imagini artistice, tema poeziei, sentimentele autorului...etc.
3.Faci o incheiere. Ceva de genu' "Asadar/Prin urmare/In concluzie (spui tu ceva aici.) exemplu: "Asadar, opinia mea despre x este aceea ca [...](spui care este).
Poti sa nu spui doar(la argumente) "in primul rand, in al doilea rand, in al treila rand...etc".Poti spune "in primul rand/un argument ar fi acela ca[...] un alt argument ar fi[,,,]"
Dupa ce spui "formula" de incepere a exprimarii opiniei poti spune "Aceasta este sustinuta de urmatoarele argumente:"
Exemplu:
Opiniea mea este ca []. Aceasta este sustinuta de urmatoarele argumente:
In primul rand,[]
In al doilea rand,[]
Un alt argument ar fia cela ca []
Prin aceste argumente/In concluzie/asadar/ mi-am sustinut opinia despre text/opinia mea este.
Ai timp să înveţi. Nu ştiu ce cerinţe sunt în clasa a III-a, dar în generală îţi va ieşi pe ochi.
În primul rând ca să îţi exprimi opinia ai nevoie de argumente. O astfel de compunere va începe mereu cu "În opinia mea poezia. este. deorece."
Apoi începi de la capăt cu argumentele. Trebuie să ai măcar 2. "Un prim argument este constituit de." şi aşa mai departe. Apoi închei "Astfel, prin argumentele prezentate consider că opinia mea este justă."Asta ar fi partea teoretică să spun aşa.
Ca să îţi exprimi opinia cât mai expresiv trebuie să ai un vocabular foarte bogat, iar acest vocabular îl capeţi doar din cărţile citite. De ce? În ele găseşti cuvinte pe care noi nu le folosim zi de zi şi îţi formezi şi un limbaj poetic. Vei avea timp să le înveţi până în a XII-a. Succes.