Te referi la fic-uri sau romane?
Pai da, doar sa ai grija cum te exprimi in ceea ce alegi.
E bine sa revizuiesti de mai multe ori dupa ce scrii ceva, sa modifici acolo unde nu ti se pare prea... buna exprimarea, ca sa spun asa.
Buna seara!
Sunt destul de ciudate intrebarile tale.
Intri ce inceput ar putea avea o carte?
Pai ce sa intelegem noi de aici? Ca vrei sa-ti incepem noi romanul/povestea?! O.o
La persoana intai trebuie sa te concentrezi foarte mult asupra descrierii,personajul narator trebuie sa-si exprime sentimentele,cat si gandurile in mod clar.
La persoana a treia naratorul este omniscient si omniprezent,el stie dinainte ce se intampla cu personajele sale.
Un exemplu de roman scris la persoana intai e "Maitreyi" de Mircea Eliade. Autorul a surprins prin intermediul personajului sau Allen niste intamplari foarte similare cu viata reala,plus ca descrie foarte bine gandurile personajului, cat si faptele sale.
La persoana a treia sunt multe romane din literatura de referinta,"Morometii" de M. Preda de exemplu.
Daca vrei sa incepi sa scrii ai putea sa examinezi stilul a diversi autori, asa iti procuri mai multe viziuni si care poate te pot si inspira.
Daca esti incepator/incepatoare, ai putea sa incepi sa scrii pentru inceput pe wattepad sau alte site-uri unde sunt diversi scriitori care-si posteaza fic-urile (fan fictions).
E un exercitiu bun si asa capeti putina experienta, plus ca lucrarile tale pot fi vazute de oricine si pot fi criticate.
Nu stiu ce sa-ti mai spun. Sper ca totusi sa te fi lamurit cu ceva.
O seara placuta!
Se poate scrie si la persoana a 2 a si a 3 a? In relatari diferite?
Am avut un trecut mai dureros, urat, frumos in acelasi timp..si se repeta si in prezent si..multe intamplari..au avut loc la o varsta frageda si.din cauza aata nu eram sigura. Am scris si pe wattpad cateva luni si nu prea am primit critici dar mi-am sters contul..acum scriu doar pe blog. Ms de ajutor dau acum funda
Te referi la fic-uri sau romane?
Pai da, doar sa ai grija cum te exprimi in ceea ce alegi.
E bine sa revizuiesti de mai multe ori dupa ce scrii ceva, sa modifici acolo unde nu ti se pare prea... buna exprimarea, ca sa spun asa.
Hei. Daca este vorba despre viata ta atunci folosesti persoana I, daca scrii despre altcineva folosesti persoana a III-a. Inceputul poate fi in multe feluri, nu exista unul ideal.
Buna,
Pai se face in functie de perspectiva narativa si anume in 3 feluri :
1)narator omniscient, când relatarea evenimentelor se face la persoana a III-a, iar "vocea" pare să cunoască tot ce li se întâmplă personajelor;
2)narator personaj, narator subiectiv, când relatarea se face la persoana I, naratorul devenind personaj în text, exprimându-și părerea cu privire la fapte, locuri sau personaje. Acest fapt poate interveni în veridicitatea faptelor relatate, narațiunea devenind subiectivă;
3)narator "martor", în care relatarea faptelor se face prin punctul de vedere al naratorului,si anume din punctul tau de vedere.
Cat despre inceput,desigur cum ti s-a spus mai sus,se poateincepe cu o intamplare a personajului principal,fapte sau chiar si cu o descriere,totul depinde de tine si cum vrei sa incepi.
Imi dau cu presupusul si spun ca e prima oara cand incepi sa scrii,asa ca nu te teme, pe parcurs vei invata si vei deveni tot mai bun/buna, Se poate sa nu scrii o "capodopera" de la inceput, insa cu timpul, te vei perfectiona.
Bafta!
Buna.
Daca este vorba despre viata ta atunci folosesti persoana I, daca scrii despre altcineva folosesti persoana a III-a.
Cea mai buna introducere ar fi descrierea personajului principal.
Sper ca te-am ajutat!
Bună! 1. Depinde de poveste, Creangă a folosit persoana 1, alţii au folosit persoana a 3-a, mai rar ai să vezi persoana a 2-a. 2. Se poate introduce direct cu o întâmplare de-a personajujui/personajelor sau mai întâi cu o descriere şi apoi fapte.