| MestecGuma a întrebat:

Buna TPU am si eu 2 intrebari legate de scrierea unei carti

La ce persoana se scrie 1, 2, 3?

Cum se poate incepe? O introducere. daca in carte este vorba de viata cuiva..care ar fi incepitul ideal?

Funda cele mai bune raspunsuri

Răspuns Câştigător
| Cleona a răspuns:

Te referi la fic-uri sau romane?
Pai da, doar sa ai grija cum te exprimi in ceea ce alegi.
E bine sa revizuiesti de mai multe ori dupa ce scrii ceva, sa modifici acolo unde nu ti se pare prea... buna exprimarea, ca sa spun asa.

7 răspunsuri:
| Cleona a răspuns:

Buna seara! happy

Sunt destul de ciudate intrebarile tale.
Intri ce inceput ar putea avea o carte?
Pai ce sa intelegem noi de aici? Ca vrei sa-ti incepem noi romanul/povestea?! O.o

La persoana intai trebuie sa te concentrezi foarte mult asupra descrierii,personajul narator trebuie sa-si exprime sentimentele,cat si gandurile in mod clar.
La persoana a treia naratorul este omniscient si omniprezent,el stie dinainte ce se intampla cu personajele sale.

Un exemplu de roman scris la persoana intai e "Maitreyi" de Mircea Eliade. Autorul a surprins prin intermediul personajului sau Allen niste intamplari foarte similare cu viata reala,plus ca descrie foarte bine gandurile personajului, cat si faptele sale.
La persoana a treia sunt multe romane din literatura de referinta,"Morometii" de M. Preda de exemplu.
Daca vrei sa incepi sa scrii ai putea sa examinezi stilul a diversi autori, asa iti procuri mai multe viziuni si care poate te pot si inspira.

Daca esti incepator/incepatoare, ai putea sa incepi sa scrii pentru inceput pe wattepad sau alte site-uri unde sunt diversi scriitori care-si posteaza fic-urile (fan fictions).
E un exercitiu bun si asa capeti putina experienta, plus ca lucrarile tale pot fi vazute de oricine si pot fi criticate.

Nu stiu ce sa-ti mai spun. Sper ca totusi sa te fi lamurit cu ceva.
O seara placuta!winking

| MestecGuma explică (pentru Cleona):

Se poate scrie si la persoana a 2 a si a 3 a? In relatari diferite?

| MestecGuma explică (pentru Cleona):

Am avut un trecut mai dureros, urat, frumos in acelasi timp..si se repeta si in prezent si..multe intamplari..au avut loc la o varsta frageda si.din cauza aata nu eram sigura. Am scris si pe wattpad cateva luni si nu prea am primit critici dar mi-am sters contul..acum scriu doar pe blog. Ms de ajutor dau acum funda

| Cleona a răspuns (pentru MestecGuma):

Te referi la fic-uri sau romane?
Pai da, doar sa ai grija cum te exprimi in ceea ce alegi.
E bine sa revizuiesti de mai multe ori dupa ce scrii ceva, sa modifici acolo unde nu ti se pare prea... buna exprimarea, ca sa spun asa.

| SteinZer0 a răspuns:

Hei. Daca este vorba despre viata ta atunci folosesti persoana I, daca scrii despre altcineva folosesti persoana a III-a. Inceputul poate fi in multe feluri, nu exista unul ideal.

| DevidALex a răspuns:

Buna,
Pai se face in functie de perspectiva narativa si anume in 3 feluri :
1)narator omniscient, când relatarea evenimentelor se face la persoana a III-a, iar "vocea" pare să cunoască tot ce li se întâmplă personajelor;
2)narator personaj, narator subiectiv, când relatarea se face la persoana I, naratorul devenind personaj în text, exprimându-și părerea cu privire la fapte, locuri sau personaje. Acest fapt poate interveni în veridicitatea faptelor relatate, narațiunea devenind subiectivă;
3)narator "martor", în care relatarea faptelor se face prin punctul de vedere al naratorului,si anume din punctul tau de vedere.
Cat despre inceput,desigur cum ti s-a spus mai sus,se poateincepe cu o intamplare a personajului principal,fapte sau chiar si cu o descriere,totul depinde de tine si cum vrei sa incepi.
Imi dau cu presupusul si spun ca e prima oara cand incepi sa scrii,asa ca nu te teme, pe parcurs vei invata si vei deveni tot mai bun/buna, Se poate sa nu scrii o "capodopera" de la inceput, insa cu timpul, te vei perfectiona.
Bafta! big grin

| AnonimulCurios a răspuns:

Buna.
Daca este vorba despre viata ta atunci folosesti persoana I, daca scrii despre altcineva folosesti persoana a III-a.
Cea mai buna introducere ar fi descrierea personajului principal.
Sper ca te-am ajutat!

| lianaiovan a răspuns:

Bună! 1. Depinde de poveste, Creangă a folosit persoana 1, alţii au folosit persoana a 3-a, mai rar ai să vezi persoana a 2-a. 2. Se poate introduce direct cu o întâmplare de-a personajujui/personajelor sau mai întâi cu o descriere şi apoi fapte.