| chOcO_5785 a întrebat:


Am un fragment de Em.Garleanu " Hoinar ", trebuie sa subliniez substantivele compuse si sa explic scrierea lor cu liniuta sau ca un singur cuvant.

Si ziua trecea, si ratacitorul zbura mereu. Ce mai straturi de ochiul-boului! " Sunt prea din topor ", baga de seama curtezanul. Ingamfat, se impiedica de o gura-leului : " Mersi, de-alde dumneata gasesc si-n camp. " Margaritarelele nu le putea suferi.; Intru cat priveste barba-imparatului, ii venea rau numai cand se gandea la numele ei.
Substantivele compuse stiu care sunt ( ochiul-boului, gura-leului, barba-imparatului ), dar nu stiu sa explic scrierea lor cu liniuta.

Inca o nelamurire " binevointa " cum explic scrirea sa ca un singur cuvant? Multumesc anticipat! funda >big grin

Răspuns Câştigător
| JamieGold a răspuns:

Neata!
Sa incepem cu substantivul compus "binevointa", este foarte simplu, se scrie intr-un singur cuvant pentru ca partile componente, respectiv "bine" si "vointa" nu isi pastreaza individualitatea morfologica.
Acum referitor la substantivele compuse enumerate de tine(cele care se scriu cu ajutorul cratimei) explicatia este la fel de simpla
, CRATIMA este OBLIGATORIE atunci cand substantivul comun este compus dintr-un substantiv in nominativ si un substantiv in genitiv!
Sper ca ti-am fost de ajutorhappy
O zi frumoasa!

| chOcO_5785 explică (pentru JamieGold):

Multumesc frumos big hug imi e de mare ajutor raspunsul >big grin

| JamieGold a răspuns (pentru chOcO_5785):

Cu mare placere! Ma bucur ca te-am putut ajutahappy

4 răspunsuri:
| chOcO_5785 explică:

Nu, doar ca vreau macar un exemplu pentru ca am cautat peste tot in caietele de romana si nu am gasit. La fel si pe google :* Am intrebat si parintii si pe cei din familie si nici ei nu stiu happy

| Laliiiii a răspuns:

Vrei sa-ti facem noi tema thinking