Din cate inteleg, doresti sa pleci de la actualul loc de munca din proprie initiativa. Cu alte cuvinte, doresti sa-ti dai demisia ( nu se mai foloseste termenul "lichidare"!)
Vezi, mai jos, ce inseamna si ce presupune demisia in Codul Muncii:
"Art. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."
p.s. Vezi, in link, un model de demisie (notificare) :http://www.contabun.ro/......-demisiei/
Cum legea nu arata care este procedura comunicarii demisiei, notificarea scrisa poate fi comunicata angajatorului prin orice mijloc care sa dovedeasca comunicarea intentiei de incetare a raportului de munca (inregistrare la registratura societatii, prin fax, prin posta cu confirmare de primire, prin curier etc.).
In principiu as vrea pe perioada de vara sa imi bag concediu fara plata cam 2 - 2 luni jumate. Iar in caz ca nu reusesc sa bag concediu fara plata, sa plec
Concediul fara plata este un drept al salariatului (prevazut de Codul muncii) si poate fi cerut pentru cateva situatii:
# pentru rezolvarea unor situatii personale. Daca ai un asemenea motiv, inainte de a te gandi la demisie, informeaza-te cat este durata maxim admisa a concediului fara plata prevazuta in regulamentul intern al firmei sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca. Din cate stiu, la unele firme din sectorul privat durata concediului fara plata( cerut in scopul rezolvarii unor situatii personale) poate fi de 3 luni.
# pentru formare şi perfecţionare profesională--- vezi art.155, art.156, 157, 158 din Codul muncii :http://legeaz.net/legea-53-2003-codul-muncii/art-155
# pentru cresterea copilului si după expirarea perioadei de un an a concediului de creştere a copilului. Oricare dintre părinţi poate solicita un concediu fără plată până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului sănătos, conform OUG nr. 111/2010 (actualizată).
p.s. Dacă durata legală de acordare a concediului fără plată este definită în regulamentul intern, respectiv contractul colectiv de muncă, păstrarea calităţii de asigurat depinde de durata concediului.
Astfel, după trei luni de concediu fără plată, angajatul pierde dreptul de a fi asigurat în sistemul public de asigurări de sănătate, conform Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat.
Http://legeaz.net/legea-53-2003-codul-muncii/art-81. Se mai poate incheia contractul si la intelegerea partilor atunci se face fara preaviz sau lichidarea la zi cum se mai zice. Este bine ca sa ai acte scrise in toate situatiile. Sa ai demisia scrisa si decizia de incetare a contractului primita. Altfel risti sa o incurci. Sa te trezesti ca trebuie sa le duci lor bani in loc sa te plateasca ei. Decizia s-o trimiti prin scrisoare cu confirmare de primire. Daca ai cazut la intelegere sa o duci personal si sa astepti sa-ti dea decizia.