Nu prea stiu dar cred ca inseamna ca e cava vehi.Nu sti cred ca asta inseamna, nu cred ca e preo poveste legata de asta.
"Zeflemeaua" a fost un saptamanal pamfletar asemanator intr-o anumita masura cu "Academia Catavencu" de pe vremea cand Nastase se autoinvita la nevestele "catavencilor" ca sa demonstreze ca nu e homosexual. Ziarul s-a lansat in 1901 si aborda preponderent subiectele politice si culturale. In publicatia respectiva singurele poze erau cele din reclame. In rest, era doar text asezat pe trei coloane. Simplu, curat si lizibil.
Am savurat articolele cu aceeasi placere cu care reciteam in copilarie schitele lui Caragiale. Diferenta dintre cum se scriau pamflete atunci si cum se scriu ele dupa mai bine de o suta de ani este semnificativa in perspectiva metaforelor. La inceputul secolului XX se preferau sintagmele folosite cu succes acum in diplomatia romana de Cioroianu, dar intr-o maniera foarte simpatica. In "Zeflemeaua" se publicau poezii, schite miniaturizate si povestiri cu tente moralizatoare. Existau cazuri in care saptamanalul facea apel in special la conducerea Teatrului National sa faca ceva ca sa atraga populatia la spectacole. Deci, partea culturala a societatii de atunci era importanta si pentru ziaristi.
Unul din lucrurile care m-au amuzat de prima data a fost adresa redactiei. Sediul publicatiei era in ceea ce se numea la vremea respectiva Piata Teatrului, "d’asupra Berariei Cooperative". Cred ca asta era in locul hibridului de sticla de pe Calea Victoriei, construit pe ruinele fostului Teatru National. Iata cum evolutia sterge urmele istoriei. Bine ca mai exista printurile.
Si pentru ca am atins acele foi vechi de mai bine de un secol, redau doua "articole" din saptamanalul "Zeflemeaua", nr. 53, publicat duminica, 20 septembrie 1902:
Asta cred ca e
DaciaRomania întreabă: