PASSÉ COMPOSÉ (PERFECTUL COMPUS)
Perfectul compus (Passé composé) se formează cu verbul auxiliar (être sau avoir) conjugat
la prezent indicativ + participiul trecut al verbului de conjugat:
J'ai donné
Nous avons donné
Tu as donné Vous avez donné
Il a donné
Ils ont donné
EXEMPLE:
Il est allé à Dijon. El s-a dus la Dijon.
Elle a visité sa sœur à Cologne.
Ea a vizitat-o pe sora sa la Köln.
NOTĂ: Verbele intranzitive formează perfectul compus cuêtr e.
EXEMPLE:
Je suis allé(e)
Nous sommes allé(e)s
Tu es allé(e)
Vous êtes allé(e)s
Il est allé / Elle est allée
Ils sont allés / Elles sont allées
FOLOSIRE:
Perfectul compus (Passé composé) exprimă o acţiune trecută, desfăşurată într-un moment precis:
Hier je suis allé en ville.
Ieri m-am dus în oraş.
Avoir la prezent indicativ:
J'ai
Tu as
Il/elle a
Nous avons
Vous avez
Ils/elles ont
Etre la prezent indicativ este:
Je suis
Tu es
Il/elle est
Nous sommes
Vous lle sont
BAFTĂ! Şi sper că te-am ajutat!
Destul de simplu...(si eu am dat acum o saptamana). Pai mai intai inveti formele verbelor neregulate pe care trebuie sa le sti la perfectie apoi la verbele regulate trebuie sa stii ce le pui la sfarsit :
Pentru vb care se termina in -ER-pui ''e'' cu accent: parler->parle
-IR-pui ''i'':finir->fini
-RE, IR, OIR-pui ''i'',''u'',''s'',''t''(trebuie sa inv vb ca sa stii cu care trebuie sa inlocuiesti
Asa dupa ce faci asta(desigu trebuie invatat tot ce am spus eu) trebuie sa stii cum formulezi o propozitie:
-propozitia se formeaza cu vb auxiliar(Avoir sau etre)+participiul vb de conjugat(voir->vu)
Ex:Ea a pus cartea pe banca
(Elle a mis) le livre sur pupitre(elle a mis =perfect compus)
Elle a-vb auxiliar(mai sunt si :Tu as, Ils ont, Vous avez etc.)
mis-vb la participiu(de la vb neregulat metre->mis, in caz ca se termina cu cele de mai de sus doar inlocuiesti ultimele 2 litere cu ele) Funda?
Http://www.referate-lucrari.com/......-1072.html uitete aici sper ca team ajutata funda?
Eu ma pricep am fost si la olimpiada si la concurs cangurul...la olimpiada am avut 82 de pncte si la cangurul 117 puncte... da'mi id tau si te ajut
Uite cum sta treaba : perfectul compus se formeaza din auxiliarul avoir sau etre plus participiul trecul al verbului de conjugat. cu etre se conjuga verbele de miscare cum ar fi aller( a merge ), verbele reflexive(se taire-a tacea; se laver; se lever... ) iar cu avoir restul verbelor... sper ca te-am ajutat cu ceva.
anonim_4396 întreabă:
Yurisa întreabă: