De Ajun se colinda fara stea mai ales de copii.Incepand cu dimineata primei zile de Craciun se merge cu steaua si cu Irozii.Colindatul cu steaua nu se prelungeste dincolo de Craciun.In ajunul Anului Nou copiii merg cu plugusorul si in recuzita lor intra clopoteii si buhaiul.In dimineata Anului Nou copiii mici merg cu sorcova si cu semanatul(depinde de zona folclorica). In schimb, flacaii merg cu plugul frumos impodobit si trag o brazda prin zapada din curtea gospodarului. Din cortegiul plugului fac parte ursul, tiganul doctorul, soldatul.Acum se rosteste plugusorul asa cum il stim de la Vasile Alecsandri.In alte zone se merge cu capra.Actualmente toate aceste obiceiuri s-au amestecat pana la caricatura.
Depinde de zona geografica cred.In Ardeal se merge in seara de Craciun(de ajun)cand se si colinda.Versurile povestesc despre cei trei crai care merg sa il gaseasca pe pruncul Iisus si cum ii calauzeste steaua pana la Ierusalim.
Ne-a spus profesorul de muzica (cand nu era vacanta) ca, cu Steaua se merge pe 26 decembrie. Iar de pe 27 decembrie se merge cu Ursul, Capra, Sorcova etc.
Sarbatori fericite!
Fratilor, maine se merge cu "colindul" propriu-zis, nu cu o luna inainte cum este acum, si cu steaua se merge pe data de 25 decembrie in prima parte a zilei.
La-la sus rasare...
Cu steaua se merge in ajuncul Craciunului si cu plugusorul in ajunul Anului Nou.
Cu steaua se merge in prima zi de Craciun, in prima parte a zilei, pentru a vesti nasterea Domnului
Uuuppss, cred ca Miss.Crs nu are dreptate. Eu stiu ca pe 1 Ian de dimineata se merge cu sorcova. Cu steaua stiu ca se merge in Ajunul Craciunului, e ceva oarecum similar cu colinda. Si imi permit sa zic aceasta deoarece cantecul foarte cunoscut de noi toti pe nume "Steaua sus rasare" este o colinda. Asta e tot ce stiu, sper sa te ajute. Sarbatori Fericite!