Incepand cu 9 aprilie pana pe 7 iunie respectiv 23 mai (asta in bazinele naturale) Ordinul guvernului stipuleaza ca unele specii de peste sunt protejate pana la sfarsitul anului
Ministrul mediului si cel al agriculturii au dat un ordin comun privind prohibitia pescuitului in 2008, prin care anumite specii de peste precum pastravul de mare si mihaltul nu pot fi pescuite tot timpul anului.
Anuntul ministrului mediului, Attila Korodi, ca va face demersurile necesare pentru a obtine interzicerea vanatorii si a pescuitului industrial in Delta incepand cu 15 mai a starnit reactii aprinse din partea autoritatilor locale
"Pentru ca Delta face parte din patrimoniul natural mondial UNESCO, nu vom mai permite accesul vanatorilor pe teritoriul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Conform conventiilor internationale, suntem obligati sa protejam fauna din Delta Dunarii. Din acest motiv vom interzice si pescuitul industrial pe
teritoriul ARBDD", a fost declaratia lui Korodi care a starnit scandalul. Astfel, guvernatorul ARBDD, Paul Cononov, subalternul ministrului Korodi, a replicat: "Pana cand Ministerul Agriculturii nu va desfiinta cele 19 fonduri de vanatoare din Delta, voi autoriza asociatiile de vanatoare pentru ca altfel acestea ma vor chema in judecata si vor solicita despagubiri de milioane de euro, cum au amenintat deja. Nici pescuitul industrial nu poate fi interzis doar de Ministerul Mediului. Autoritatea nationala in domeniul pescuitului este Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA), care este subordonata Ministerului Agriculturii. Doar prin ordin comun poate fi interzis pescuitul industrial".La randul sau, ANPA se opune interzicerii pescuitului industrial pe motiv ca are in derulare un program european de dezvoltare durabila a resurselor piscicole din aceasta zona."Cei 1.750 de pescari profesionisti din Delta reprezinta aproape doua treimi din numarul total al pescarilor profesionisti din Romania, iar interzicerea pescuitului industrial in Delta ar duce la transformarea acestora in someri si braconieri. Astfel nu ar mai exista beneficiari ai fondurilor europene pentru dezvoltarea durabila a pescariilor", a declarat Romulus stiuca, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD).si prefectul judetului Tulcea, Lefter Chirica, se opune interzicerii pescuitului industrial in Delta. Prefectul sustine ca "aceasta masura va arunca localitatile Deltei intr-o saracie crunta. Fara peste nu va exista nici turism. Vor mai face turism doar braconierii". Monitorizarea resurselor piscicole din Delta, efectuata de Institutul Delta Dunarii, arata ca nu poate fi vorba de un declin al acestora. Dimpotriva, unele specii, cum ar fi stiuca si crapul, au cunoscut o crestere numerica semnificativa, desi, dupa ce s-a renuntat la contractele de concesionare a pescariilor se braconeaza masiv. Directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii sustine ca prohibitia totala de cele mai multe ori are rezultate contrare. "Daca se va institui prohibitia totala la pescuit, braconierii vor deveni rapid stapanii baltilor", a spus Romulus stiuca
Ordinul, publicat in Monitorul Oficial, arata ca pescuitul oricaror specii de pesti in apele maritime interioare si in apele continentale e interzis pentru 60 de zile, iar cel in apele de frontiera e interzis pentru 45 de zile.
Ordinul privind prohibitia pescuitului in anul 2008 interzice pescuitul intre 15 aprilie si 13 iunie in apele maritime interioare si in apele continentale, iar in perioada 15 aprilie – 29 mai, in apele de frontiera. De asemenea, in complexul lagunar Razelm Sinoe si in lacurile litorale, prohibitia este de 77 zile, in intervalul 15 aprilie – 30 iunie inclusiv.
Se accepta pescuitul sportiv, dar cu eliberarea pestilor
Pescarii nu mai au voie sa dea la nada nici in Marea Neagra. Ordinul prevede zona Sacalin Zatoane si Rezervatia Marina 2 Mai – Vama Veche, ca zone cu regim de protectie integrala pentru resursele acvatice vii din Marea Neagra.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, citata de agentia Mediafax, in acest an mai exista si alte zone de protectie. Astfel, pana pe 30 noiembrie pescarii nu au voie sa prinda peste din Dunarea Veche, intre confluenta canalului Olguta cu Dunarea Veche si confluenta Dunarea Veche cu Canalul Sulina, adica pe o durata de 275 de zile.
De asemenea, prohibitia exista si intre Dunarea Veche de la Mm 13 + 1.000 pana la 8 + 600, in tot cursul anului. Tot zone de protectie sunt, pe tot parcursul anului, lacul Gasca din Complexul Somova – Parches, lacul Erenciuc si cursul vechi al bratului Sfantu Gheorghe. In aceste zone, pescuitul este interzis, cu exceptia pescuitului sportiv care se va desfasura in afara perioadei de prohibitie cu eliberarea in mediul acvatic a pestilor.
Pastravul salbatic, protejat tot anul
In perioada prohibitiei este permis pescuitul stiucii cu echipament de pescuit sportiv si momeli artificiale, in bazinele piscicole naturale, dar numai cu eliberarea pestilor in apa.
Reprezentantii agentiei de pescuit precizeaza ca pescuitul sportiv al pastravului indigen, al fantanelului si al coregonului este oprit in perioada 15 septembrie 2007 – 31 decembrie 2008, iar pescuitul lipanului este interzis incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului privind prohibitia si pana la 31 mai inclusiv.
"In aceste zone, pescuitul este interzis cu exceptia pescuitului sportiv, care se va desfasura in afara perioadei de prohibitie cu eliberarea in mediul acvatic a pestilor", se arata intr-un comunicat al agentiei de pescuit.
Sursa: Universul Padurii
Pentru mai multe informatii despre acvatic, dunarea, eliberarea pestilor, gasca, mediul acvatic, pescuit sportiv, pescuitul, pesti, prohibitie, razelm sinoe, regim de protectie, rezervatia, sinoe, somova, specii de pesti aboneaza-te gratuit la Noul Newsletter EcoMagazin, personalizat pentru tine!
Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci alatura-te si tu celor 5000 de membri care s-au inscris deja in EcoSapiens si hai sa ne cunoastem pe forumul comunitatii. Intrebarile si comentariile tale sunt binevenite.
Recomandari la acest articol New Jersey a interzis pescuitul crabilor
28 Mar 2008
Guvernatorul din New Jersey a luat măsura salvării unor păsări rare de ţărm din specia red knot, interzicând vânătoarea crabilor potcoavă, ale căror ouă reprezintă alimentul esenţial pentru aceste zburătoare. Măsura, deşi aplicată pentru salvarea păsărilor din specia red knot,… Citeste mai departe»
Pescuitul industrial in Delta, interzis
13 Feb 2008
Anuntul ministrului mediului, Attila Korodi, ca va face demersurile necesare pentru a obtine interzicerea vanatorii si a pescuitului industrial in Delta incepand cu 15 mai a starnit reactii aprinse din partea autoritatilor locale "Pentru ca Delta face parte din patrimoniul… Citeste mai departe»
Tulcea – Pescuitul, interzis în Razim-Sinoe
19 Mar 2008
Bâlbâiala autorităţilor continuă în Delta Dunării. După trei ani de gafe incredibile şi decizii haotice, guvernanţii au comis-o încă o dată. Printr-un document publicat la începutul lunii martie, agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, administratorul resursei piscicole din Rezervaţia Biosferei…
DaciaRomania întreabă: