| BiiBiis a întrebat:

Care stie cum se face painea de la a la z? Sau ma rog. cum se facea inainte ca in ziua de azi este foarte simplu happy va rog daca stiti sa imi ziceti, dar nu raspunsuri de genu "drojdie cu faina oua etc" eu vreau sa stiu cum se facea painea cum se da graul prin moara etc.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deci...toamna se seamana graul, care doarme sub plapumica de zapada toata iarna.Primavara rasare si creste, creste pana vara, cand incep sa-i dea spicele si sa se coaca. Apoi vine un treierator cu treieratoarea si-l treiera.Boabele de grau sunt puse apoi la uscat pentru ca atunci cand va fi dus la moara sa nu fie jilav.Cand s-a uscat, oamenii il duc la moara, unde este faramitat si transformat in faina. Faina este adusa in saci si de aici femeile incep sa-l transforme in paine.Mai demult(inainte de 1990), femeile, gospodinele, luau faina si o puneau intr-un vas special. Puneau apoi sare(dupa gust) si apa calduta si o framantau, pana deveanea un aluat moale, fara cocoloase.Inainte nu exista drojdie, folosindu-se in schimb niste produse special preparate de la animale.Ca sa-ti faci o idee, de exemplu nu exista cheagul cu care se face acum branza, ci se folosea ceva din stomacul unui miel, luat dupa ce era taiat; era pus la uscat si se folosea pentru a se face branza. Dupa ce s-a framnatat aluatul, era introdus in cuptor(nu cuptoare electrice cum sunt acum, ci cuptoare facute din pamant, care ardeau cu foc de lemne). Cand painea se rumenea, era scoasa din cuptor si asezata pe un fel de prosop mare de panza numit test.Si asa ajungea la masa si era servita.
Sper ca ti-ai cam dat seama cum merg lucrurile...Succes! kiss

2 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Si eu caut asta pentru scoala...ma bucur ca ai primit un raspuns de la cineva.si...m-am inspirat si eu din asta succes!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu nici eu