Trebuie sa spunem, in primul rand, ca toate fructele sunt sanatoase, dar dintre toate fructele pe care le putem cumpara, cateva merita titlul de "cele mai sanatoase".
Ce face diferenta? Proportia ideala intre vitamine, concentratia unor minerale si procentul ridicat de fibre si alti nutrienti, fac din unele fructe cele mai bune alegeri.
Cap de lista in categoria cele mai sanatoase fructe sunt citricele, scrie Journal des femmes. Toate citricele sunt in egala masura fructe deosebit de sanatoase, dar dintre acestea portocalele, mandarinele, lamaile si grapefruit-ul sunt in top. Toate sunt pline de antioxidanti, care au capacitatea de a proteja in special sistemul cardiovascular, dar si aparatul digestiv, inclusiv ficatul, de diferite forma de cancer. Sunt foarte bogate in vitaminele A si C si reduc nivelul colesterolului din sange. Profiti de beneficiile acestor fructe daca le mananci intregi.
Kiwi este originar din China si este fructul ideal pentru un aport de zahar natural. Are foarte putine calorii, merge perfect in toate dietele, este foarte bogat in vitamine (C, E si cele din grupul B), foarte bogat in minerale, ofera energie de foarte buna calitate si este un suport excelent pentru celula nervoasa. Kiwi este unul dintre cele mai sanatoase fructe si pentru beneficiile admirabile pe care le aduce tubului digestiv.
Caisele sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe prin cantitatea foarte mare de vitamina A si C pe care o contin. Originare din China, foarte bogate in antioxidanti, minerale si vitaminele, caisele sunt printre cele mai bune surse de potasiu fiind indicate mai ales dupa antrenamentele fizice pentru ca au calitatea de a combate crampele musculare.
Coacazele fac parte din categoria fructelor de padure si trebuie consumate repede dupa ce au fost culese. Au foarte putine calorii sunt foarte bogate in vitamina C, care, in mod exceptional, isi pastreaza toate proprietatile, fie ca fructele sunt congelate, preparate sub forma de gem sau consumate ca atare, ceea ce le face niste fructe cu totul si cu totul speciale. Contin antioxidanti specifici care au proprietati miraculoase asupra inimii, sistemului digestiv si cresc imunitatea generala.
Murele sunt si ele considerate printre cele mai sanatoase fructe ca urmare a continutului foarte mare de calciu si vitamina A. Calciul din mure este foarte usor asimilat.
Ultimele pe lista celor mai bune fructe, dar nu cele din urma sunt merele. Ideale in diete pentru numarul mic de calorii pe care il contin, marele sunt o sursa exceptionala de antioxidanti, vitamine, fibre si apa. Sunt ideale prin aportul de zahar natural, dar si prin capacitatea de a reduce nivelul de colesterol. Merele au marea calitate ca pot fi consumate tot timpul anului, fara niciun fel de restrictii.
Cum a venit primavara, incep sa apara si legumele verzi, care ajung la maturitate destul de devreme si pot fi consumate in salate sau integrate in alte feluri de mancare. Acestea reprezinta o buna sursa de vitamine, minerale, nutrienti si energie pentru organism.
Iata care sunt cele mai sanatoase astfel de alimente, conform Huffington Post:
Sparanghelul
Sparanghelul este una dintre vegetalele cele mai bogate in acid folic, potasiu, fibre si vitaminele A, B6 si C. Incearca sa il fierbi si sa adaugi putina lamaie pe el, fiind foarte bun ca garnitura sau gustare. Il poti pune si in supe.
Spanacul
Spanacul este foarte bogat in nutrienti, o cupa continand mai mult decat necesarul zilnic de vitamina K si A, dar si acid folic, magneziu, fibre, calciu si proteine.
Incearca-l in salate, supe, tocanite sau omleta.
Mazarea
Unele sortimente de mazare se gasesc si primavara si au multa vitamina C, magneziu si fier. Mazarea este cel mai adesea consumata in tocanite, dar se poate pune si in salate.
Anghinarea
Anghinarea are multi nutrienti care protejeaza de cancer, dar si antioxidanti, fibre si minerale. Are si vitamina C, o anghinare medie oferindu-ti mai mult de 10% din necesarul zilnic de vitamina.
Broccoli
Acesta este extrem de versatil, avand o multitudine de nutrienti, precum vitaminele A, C, K si E, dar si fibre. Pune-l in salata crud, stropit cu putina lamaie, in paste, pizza, in supa si aproape in oricare alt fel de mancare.
Ceau
Toate sunt la fel de sanatoase, doar ca unele sunt mai bogate in calciu, magneziu etc.
Fructe bogate in vitamine:
-Portocala
-Kiwi
-Mar
-Para
Legume:
-Brocoli
-Laptele de soia
-Legumele verzi
-Usturoi
Succes si o zi placuta!
Aici e greu de zis pentru ca Amandoua categoriile sunt foarte sanatoase dar eu daca ar fi sa aleg intre fructe si legume eu as alege fructele. Simt ca imi dau mai multe forta, energie, vitamine...
Fundaa?
Trebuie sa spunem, in primul rand, ca toate fructele sunt sanatoase, dar dintre toate fructele pe care le putem cumpara, cateva merita titlul de "cele mai sanatoase".
-Kiwi este originar din China si este fructul ideal pentru un aport de zahar natural. Are foarte putine calorii, merge perfect in toate dietele, este foarte bogat in vitamine (C, E si cele din grupul B), foarte bogat in minerale, ofera energie de foarte buna calitate si este un suport excelent pentru celula nervoasa
-Caisele sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe prin cantitatea foarte mare de vitamina A si C pe care o contin. Originare din China, foarte bogate in antioxidanti, minerale si vitaminele, caisele sunt printre cele mai bune surse de potasiu fiind indicate mai ales dupa antrenamentele fizice pentru ca au calitatea de a combate crampele musculare.
-Coacazele fac parte din categoria fructelor de padure si trebuie consumate repede dupa ce au fost culese. Au foarte putine calorii sunt foarte bogate in vitamina C, care, in mod exceptional, isi pastreaza toate proprietatile, fie ca fructele sunt congelate, preparate sub forma de gem sau consumate ca atare, ceea ce le face niste fructe cu totul si cu totul speciale
-Murele sunt si ele considerate printre cele mai sanatoase fructe ca urmare a continutului foarte mare de calciu si vitamina A. Calciul din mure este foarte usor asimilat.
Iata care sunt cele mai sanatoase astfel de alimente:
Sparanghelul
Sparanghelul este una dintre vegetalele cele mai bogate in acid folic, potasiu, fibre si vitaminele A, B6 si C. Incearca sa il fierbi si sa adaugi putina lamaie pe el, fiind foarte bun ca garnitura sau gustare. Il poti pune si in supe.
Spanacul
Spanacul este foarte bogat in nutrienti, o cupa continand mai mult decat necesarul zilnic de vitamina K si A, dar si acid folic, magneziu, fibre, calciu si proteine.
Incearca-l in salate, supe, tocanite sau omleta.
Mazarea
Unele sortimente de mazare se gasesc si primavara si au multa vitamina C, magneziu si fier. Mazarea este cel mai adesea consumata in tocanite, dar se poate pune si in salate.
Anghinarea
Anghinarea are multi nutrienti care protejeaza de cancer, dar si antioxidanti, fibre si minerale. Are si vitamina C, o anghinare medie oferindu-ti mai mult de 10% din necesarul zilnic de vitamina.
Elena321 întreabă: