Iroida - informatii generale
Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in ceea ce priveste functionarea normala a organismului uman. Tiroida afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica, si multe altele. In ciuda influentei sale considarabile, glanda tiroida si afectiunile sale nu sunt indeajuns de cunoscute populatiei.
Tiroida este o glanda endocrina impara, situata in regiunea cervicala anterioara, in dreptul primelor inele traheale. Tiroida are forma literei H, fiind alcatuita din doi lobi cu inaltime medie de 3-4 cm latime si gosime medie de 2. 5 cm si uniti printr-un istm de aproximativ 2 cm inaltime si 0. 5 cm latime.
Glanda tiroida secreta doi hormoni principali, Tiroxina (T4) si Triiodotironina (T3). T4 este principalul hormon produs de glanda tiroida si se transforma in hormon T3 in unele tesuturi. Acesti hormoni regleaza metabolismul corpului omenesc si functiunile organelor interne. Hormonii tiroidieni influenteaza in mod esential fiecare organ intern, fiecare tesut si fiecare celula din organism.
Glanda tiroida este stimulata in a produce hormoni T3, T4 de catre un alt hormon numit TSH (Thyroid Stimulating Hormone) care este secretat de catre glanda pituitara.
Cum stim daca suferim de o afectiune a Glandei Tiroide
Patientii care sufera de afectiuni ale glandei endocrine au variatii ale nivelului energetic, au intoleranta la frig sau caldura, variatii ale tonusului muscular, labilitate emotionala sau probleme cu greutatea corporala
Cea mai intalnita afectiune tiroidiana este hipotiroidismul, adica atunci cand tiroida nu produce o cantitate de hormoni suficienta. Mai putin frecventa este si conditia de tiroida hiperactiva, sau hipertiroidismul, care apare atunci cand glanda tiroida produce mai multi hormoni decat este necesar. Daca sunt bine tratati, pacientii suferind de afectiuni tiroidiene pot duce o viata normala, activa. Daca afectiunile sunt lasate netratate, atunci ele pot afecta sistemul cardiovascular, sistemul de reproductie si alte organe interne majore.
Hipotiroidismul
Cea mai frecventa boala a tiroidei, hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul este o boala des intalnita la noi in tara, in special la femei si la persoane in varsta.
Una din cele mai frecvente forme de hipotiroidism este boala Hashimoto, o afectiune cauzata de o dereglare a sistemului imunitar care produce anticorpi anti-tiroida sau limfocite "ucigase", care pur si simplu distrug tiroida. Cum glanda tiroida produce din ce in ce mai putini hormoni tiroidieni, glanda pituitara incepe sa secrete din ce in ce mai multi hormoni stimulatori de tiroida (TSH) pentru a forta tiroida sa secrete mai mult. Aceasta fortare a tiroidei poate sa duca la o marire in dimensiune a glandei tiroide, rezultand in ceea ce se numeste popular gusa. Masurarea anticorpilor anti-tiroida de tip blocant reprezinta un test folosit in diagnosticarea hipertiroidismului.
Semne si Simptome
In cazul unui hipotiroidism usor, pacientii nu au simptome evidente si astfel pot sa nu-si dea seama de afectiunea de care sufera. Totusi, lasat netratat hipotiroidismul usor poate evolua in forme mai grave unde semnele devin clare.
Simptomele Hipotiroidismului:
Oboseala
Voce ingrosata, ragusita
Depresie
Dificultate la inghitit
Tulburari de atentie, de memorie, de concentrare
Vorbire mai lenta (bradilalie)
Gandire greoaie (bradipsihie)
Intoleranta la frig (frilozitate)
Tulburari de apetit (apetit scazut)
Crestere in greutate
Tulburari de tranzit de tip constipatie
Piele uscata, mai rugoasa in special la nivelul coatelor si genunchilor
Scaderea ritmului cardiac (bradicardie)
Diagnostic
Adesea este dificil de detectat hipotiroidismul deoarece simptomele sale pot fi aceleasi cu cele ale imbatranirii, menopauzei sau stress-ului.
Din fericire, chiar formele usoare de hipotiroidism pot fi detectate prin testul TSH. Prin detectarea hipotiroidismului in faze incipiente, medicul endocrinolog poate sa trateze pacientul astfel incat sa nu ajunga la aparitia simptomelor caracteristice.
Tratament
Telul tratamentului hipotiroidismului este sa restabileasca nivelul normal de hormoni tiroidieni prin substitutia hormonilor lipsa. Tratamentul cel mai folosit este substitutia cu tablete de hormoni sintetici, cum ar fi levotiroxina, care se iau de regula toata viata.
Dupa ce terapia cu substitutie a fost inceputa, este necesar sa se faca teste periodice de TSH pentru masurarea nivelului de hormoni tiroidieni. Necesarul de hormoni substitutivi poate sa varieze cu varsta, greutatea, starea aparatului cardiovascular sau din cauza altor boli sau tratamente medicamentoase.
Hipertiroidismul
Glanda tiroida secreta hormoni in exces.
Simptome
Sint multe simptome asociate cu hipertiroidismul. Citeva din cele mai uzulale sint listate mai jos. La fiecare pacient in parte unele simptome sint mai accentuate decit altele:
Lipsa de energie, pacientii se simt extenuati
Nervozitate, anxietate, iritabilitate
Intoleranta la caldura. Transpiratie
Tremur fin al extremitatilor
Pofta de mincare foarte buna.
Pierdere in greutate; Citeodata insa se poate obtine o marire a masei corporale din cauza poftei de mincare foarte buna
Palpitatii
Diaree
Stare de slabiciune generala
Modificari ale pielii, mai calda, transpirata, foarte fina
Dificultati la inghitire
Cauze
Clasic se disting doua categorii de forme de hipertiroidism: hipertiroidism simplu si autoimun
Hipertiroidismul autoimun sau Basedow-Graves este cauzat de o conditie de ‘autoimunitate’. Corpul considera glanda tiroida ca pe ceva strain si incepe sa o atace. Motivul nu este cunoscut. Oricum, acest atac nu distruge glanda tiroida ci din contra o stimuleaza. Glanda tiroida incepe sa produca si mai multi hormoni ca inainte de atac.
Citeodata se dezvolta in glanda un nodul si incepe sa functioneze in mod independent de restul glandei. Daca acest nodul secreta mai multi hormoni tiroidieni, evident apare hipertiroidismul.
Exista si alte cauze, mult mai rare pe care nu le vom expune aici.
Diagnostic
Diagnosticul este relativ usor, prin proba sanguina. Nivelul de hormoni tiroidieni este ridicat. Glanda tiroida este controlata de catre glanda pituitara (sau hipofiza) prin hormonul TSH. Din cauza ca glanda tiroida nu mai raspunde controlului glandei hipofize, hormonul TSH este redus pina la nivele nedetectabile.
Davyduchiha2001 întreabă: