Luat prin surprindere, bivolul il rastoarna, il ia in coarne si il arunca in trifoi "ca pe o zdreanta". Indignat peste masura, bivolul il apostrofeaza pe catel intr-un limbaj violent si isi motiveaza atitudinea prin foloasele pe care i le aduce cotofana. Ea il apara "de muste, de tantari si de tauni". Catelul, nu numai ca nu-i aduce nici un folos dar ar starni nemultumirea intregului neam de bovine.
Personajele acestei fabule intruchipeaza chipuri umane. Bivolul "mare, negru, fioros" face parte din categoria celor mari si puternici. Se autocaracterizeaza cu infatoare "gospodar cu greutate" si nu accepta amestecul celor neinsemnati intregurile personale. Relatiile cu ceilalti se bazeaza pe profit. De aceea este tolerant cu cotofana pe care-o suporta deoarece il apara de insecte, dar intolerant si neindurator cu catelul fiindca acesta nu-i poate aduce nici un profit: "Cam ce slujba poti sa-mi faci?" si fioros si cugetand. Asa le-a predat doamna de romana ca eu am lipsit in acea saptamana si nici eu nu prea am inteles, dar ma rog. Sper ca am fost de ajutor...