Prin undă se înțelege fenomenul de propagare a unei oscilații într-un mediu elastic. După modul de oscilație a particulelor mediului față de direcția de propagare se deosebesc două tipuri fundamentale de unde: a) unde transversale; b) unde longitudinale. Exemple de unde transversale: oscilația unei corzi elastice, vibrația unei bare care a fost lovită lateral, vibrația membranei unei tobe. Ca exemplu de undă longitudinală se poate da cazul undelor sonore care se propagă în aer (sub forma unor variații continui ale presiunii aerului).
Altfel spus, o undă este un fenomen fizic ce se propagă si se reproduce singur "un pic" mai tarziu in timp si "un pic" mai departe in spațiu. Asta permite calsificarea anumitor unde (radio, radar, microunde) in funcție de "lungimea lor de unda" si de frecventa. Lungimea de unda se defineste ca fiind cea mai scurta distanta ce separa unda in doua puncte identice la un moment dat. Frecventa masoara numarul de cate ori se reporduce fenomenul de oscilatie intr-o unitate de timp. Oscilatile se masoara in Herzti, (Hz). Un Hertz corespunde la o oscilatie pe secunda.
Exemplu undele radio : au o lungime de undă superioară de 10 cm in spațiu si o frecvența de 150 de mii până la 3 milioane de oscialții pe secundă, (150 kHz - 3 GHz)
Un alt exemplu, undele radar si microundele : au o lungime de unda cuprinsa intre 1 milimetru si 10 centimetri in spatiu si o frecventa cuprinsa intre 3-300 GHz
Viteza de propagare a undelor este egala cu viteza luminii.
Lumina are o lungime de unda cumprinsa intre 400-700 nm
Mai multe vezi aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Und%C4%83
Dina_4795 întreabă: